Om je goed te oriënteren moet je jezelf een spiegel voorhouden. Je moet goed voor ogen krijgen wat je doel is met het vermogen. Wat wil je ermee doen? Wanneer heb je het nodig? Wat is het streefrendement? En tenslotte: bij welk percentage verlies worden rustige nachten omgezet in slapeloze uren? Oftewel, hoeveel risico wil je en kan je lopen?
Al deze vragen helpen bij het vaststellen van een beleggersprofiel, dat de basis vormt voor de invulling van je effectenportefeuille.
Vervolgens zijn er drie mogelijkheden: je gaat zelf actief beleggen, je steekt je geld in beleggingsfondsen, of je laat het door een vermogensbeheerder beheren.
Zelf beleggen
Zelf gaan beleggen is de eerste mogelijkheid. Maar zelf een effectenportefeuille opbouwen en beheren is complex. Omdat je er geen ervaring mee hebt is dat af te raden. Als je er toch voor kiest zul je er voldoende tijd voor moeten uittrekken om je erin te verdiepen.
Een goed gespreide portefeuille bestaat tegenwoordig uit wereldwijde beleggingen, nieuws komt binnen met de snelheid van het licht en je moet snel kunnen inspelen op wereldwijde ontwikkelingen. Tenslotte komen er steeds meer ingewikkelde financiële producten op de markt, waarvan vaak alleen een expert echt de risico’s kent.
Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds is een mandje van aandelen of obligaties, of een mix daarvan. Meerdere beleggers doen mee in een fonds. Meerdere beleggers doen mee in een fonds en creëren zo een groot fondsvermogen. Beleggers kunnen zo een spreiding van hun beleggingsportefeuille bereiken die anders alleen met een veel groter vermogen haalbaar is.
Belangrijk voordeel daarvan is de spreiding van het risico. De beleggingen worden beheerd door een fondsbeheerder, die dagelijks bezig is met beleggen. Ook dat kan een voordeel zijn.
De kosten zijn een groot nadeel. Beleggingsfondsen zijn relatief duur en bovendien zijn ze vrij statisch. Een beleggingsfonds kan niet zomaar worden aangepast aan veranderende marktomstandigheden of nieuwe persoonlijke doelstellingen. In de regels is opgenomen hoe de beheerder dient te beleggen. Een aandelenfonds, dat voor honderd procent in aandelen belegt, kan niet ineens in obligaties beleggen omdat de aandelen hard dalen.
Vermogensbeheer
Je kunt het beleggen ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Op basis van je beleggersprofiel zal hij je portefeuille opbouwen en beheren. Daarvoor spreek je van te voren de kaders af.
De invulling van je portefeuille is afhankelijk van het beleggingsbeleid dat de vermogensbeheerder voert. Sommige vermogensbeheerders richten zich op fondsbeheer, waarbij actief wordt belegt in beleggingsfondsen, of beleggingsproducten (bijvoorbeeld trackers). Het kan ook op de klassieke manier: direct in aandelen, obligaties of vastgoed.
Let bij de keuze voor een vermogensbeheerder ook op zijn onafhankelijkheid, resultaat en de vergoeding.
Meer weten? Kijk dan hier op de site van de Beleggingsassistent.
Marvin Koster
expert@z24.nl
088-5928113
Bron: z24.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten