vrijdag 22 januari 2010

Wat is een Call Optie | Wat is een Put Optie

Het recht, en niet de plicht, om een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te kopen (call) of verkopen (put) tegen een prijs die vooraf is afgesproken (uitoefenprijs) gedurende een bepaalde periode (de looptijd) wordt “optie” genoemd.

Mogelijkheden bij opties
- koop van een call optie (hoger rendement dan met aandelen mogelijk)
- koop van een put optie (speculeren op een daling van een aandeel)
- koop van een put optie (beschermen van portefeuille tegen koersdalingen)
- Voor de gevorderde belegger biedt opties de mogelijkheid om specifieke strategieën uit te zetten.

Taal van opties
In de media staan opties apart genoteerd. Voorbeeld is 'AAB C DEC 2007 14,00 met een premie van EUR 4,60'. Deze gegevens zijn als volgt te lezen: “calloptie” van het aandeel “ABN AMRO BANK” met een “looptijd (geldigheid) tot december 2007” en een “uitoefenprijs van EUR 14,00”. Dit 'recht' kunt u kopen door EUR 4,60 aan premie te betalen. Aandelenopties hebben altijd betrekking op 100 aandelen u betaalt daarom EUR 460,- voor 1 contract. Aandelen- en indexopties lopen af op de derde vrijdag van de maand.

Beweeglijkheid
U koopt een call optie als u een stijging van de onderliggende waarde verwacht en een put optie indien u een daling verwacht. Beweeglijkheid (volatiliteit) is echter een belangrijke factor in het spel van opties. Een risicofactor voor de koper (houder) van opties is dat de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel) minder hard gaat bewegen. Maar hoe beweeglijker een aandeel, hoe duurder de optie.

Aandelen of opties
Afhankelijk van uw houding ten opzichte van risico en uw verwachtingspatroon over het toekomstige koersverloop kiest u voor koop van aandelen of opties. Verwacht u een zeer geringe stijging of zelfs een stabiel aandeel, dan liggen aandelen meer voor de hand. Verwacht u een fikse stijging, dan kan de calloptie een erg interessant zijn.

Uitoefenen of verkopen
Als het aandeel bij call opties stijgt boven de afgesproken prijs (uitoefenprijs), dan kunt u het aandeel aankopen. Dit wordt ook wel “uitoefenen” van optierecht genoemd. Dit uitoefenen is niet verplicht. Vaak zelfs is dit onverstandig. Er worden in de praktijk maar weinig optierechten echt uitgeoefend. De meeste contracten worden namelijk weer (door)verkocht op de beurs. In twee gevallen is het weldegelijk interessant om opties uit te oefenen;


de dag dat de optie afloopt (expiratiedag)
de dag voordat een aandeel ex-dividend gaat*
* Indien een aandeel dividend beschikbaar stelt aan zijn aandeelhouders, daalt de koers van het aandeel en hiermee dus de waarde van de optie. Door de opties vóór deze zogehete ex-dividenddatum uit te oefenen voorkomt u dit verlies.

Kosten
Indien u in opties handelt ben u transactiekosten verschuldigd. Alex en Binck zijn de goedkoopste internetbrokers voor optieorders. Deze organisaties berekenen EUR 3,75 per optiecontract. Alex biedt daarnaast een retourprovisie indien u veel optietransacties doet. Het minimumbedrag bij Binck ligt op EUR 11,- bij Alex ligt deze op EUR 13,50. U betaalt bij beide brokers EUR 15,- als u een order van 4 contracten (400 aandelen) uitzet.

Bron: www.mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten