Wil jij graag gaan beleggen, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Geen paniek, Mister Money geeft in dit artikel uitleg over de beginselen van beleggen. Zo weet je straks wat je allemaal te wachten staat en kan je met vertrouwen de beurs betreden.
Wat is beleggen?
Het begrip beleggen is eenvoudig uit te leggen. In de basis is beleggen niet anders dan geld investeren met als doel het behalen van winst. Beleggers hopen op de beurs hun vermogen te vergroten. Het geld wordt geïnvesteerd in waardepapieren die op de beurs verhandeld kunnen worden. Deze waardepapieren worden ook wel effecten genoemd. Wie besluit om te gaan beleggen kan kiezen uit tal van mogelijkheden.
Wat doet de beurs?
Beleggen wordt gedaan via de effectenbeurs. De handel in effecten is onder andere mogelijk gemaakt doordat de beurs een handelsysteem en een technische infrastructuur ter beschikking heeft gesteld. In het jaar 2000 is de Nederlandse beurs een fusie aangegaan met de beurzen van Brussel en Parijs. In 2002 heeft de beurs van Lissabon zich ook bij dit gezelschap aangesloten. De alliantiebeurs gaat sinds 2002 door het leven als Euronext.
Een belegger heeft geen rechtstreekse toegang tot de effectenbeurs. Het handelen in bijvoorbeeld aandelen wordt via een tussenpersoon gedaan. Dit is bijvoorbeeld een professionele beleggingsinstelling of een bank.
Wat meet de index?
De beurs werkt met een puntensysteem. De bekendste index in Nederland is de AEX-index. Deze index bestaat traditiegetrouw uit 25 fondsen. Dit zijn gelijk de populairste aandelenfondsen van ons land, waar ook het meest in gehandeld wordt. De op een na belangrijkste index van Nederland is de AMX, ook wel Midcap genoemd. Ook aan deze index zijn 25 aandelenfondsen genoteerd.
Wat kost beleggen?
Wie denkt dat beleggen gratis is, komt bedrogen uit. Handelen op de beurs kost geld. Zo zijn er aan- en verkoopkosten. Deze kosten worden ook wel transactiekosten genoemd. Kiest een belegger voor beleggen in een beleggingsfonds? Dan moet deze rekening houden met beheer- en administratiekosten. Deze kosten drukken dus het rendement. Een veel gehoorde klacht is dat het vaak onduidelijk is hoeveel die kosten bedragen.
Beleggen voor iedereen?
Veel mensen denken dat beleggen alleen voor ‘rijken’ is weggelegd. Dit is een fabeltje, iedereen kan beleggen. Ook met een paar honderd euro kun je de beurs betreden. Het is wel verstandig om je geld zo veel mogelijk te spreiden. De hoge transactiekosten zorgen ervoor dat het voor kleine beleggers vaak niet aantrekkelijk is om rechtstreeks in aandelen te beleggen. Beleggingsfondsen kennen vaak lagere kosten, daarnaast kan je zo ‘profiteren’ van de kennis van de fondsbeheerder.
Het risico van beleggen
De opbrengsten bij beleggen zijn nooit gegarandeerd en beleggen is nooit zonder risico. Je loopt altijd het risico om een deel van je inleg te verliezen. Voor beleggers geldt er wel een beleggercompensatieregeling die wordt uitgevoerd door De Nederlandsche bank, maar deze regeling mag niet gezien worden als een vergoeding voor verliezen op beleggingen!
Bron: www.mistermoney.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten