vrijdag 15 januari 2010

Beleggingsvormen

Als je je voor het eerst gaat oriënteren op de beurs zal je versteld staan van de mogelijkheden. Maar vanwege de grote risico’s en de gedegen kennis die soms nodig is, zijn niet alle beleggingsvormen even geschikt voor beginnende beleggers. We zetten hier in vogelvlucht de meest voorkomende beleggingsvormen voor je op een rijtje.

Aandelen
Veruit de bekendste manier van beleggen is het kopen van aandelen. Je koopt dan in feite een aandeel in een onderneming waardoor je mede-eigenaar van een bedrijf wordt. Als aandeelhouder heb je inspraak op de aandeelhoudersvergaderingen en deel je mee in de eventuele winst die dividend genoemd wordt. De waarde van je aandelen kan toenemen wanneer de zaken van het bedrijf goed gaan en de vraag naar aandelen ervan toeneemt. Als de koers stijgt kun je besluiten om je aandelen te verkopen, zo maak je koerswinst. Maar de koers kan natuurlijk ook dalen, dan maak je verlies. Je kunt rechtstreeks in aandelen beleggen of via een aandelenfonds waar meerdere bedrijven in zijn opgenomen.

Beleggingsfondsen
Als je gaat beleggen in een beleggingsfonds koop je deelnemingsrecht aan een beleggingsfonds dat in verschillende effecten belegt. Meestal wordt door de specialisten van het fonds belegd in tientallen ondernemingen waardoor een grote en gespreide portefeuille ontstaat. Met beleggingsfondsen bereik je met een relatief laag bedrag al snel een goede spreiding. Beleggingsfondsen zijn mede daardoor zeer geschikt voor beginnende beleggers.

Obligaties
Bij het kopen van een obligatie leen je in feite geld uit aan een onderneming, een instelling of aan de staat. In ruil daarvoor ontvang je een rentevergoeding die over het algemeen hoger ligt dan op een spaarrekening. Aan het einde van de looptijd ontvang je je totale inleg weer terug. Alleen wanneer een bedrijf failliet gaat, raak je je geld kwijt. Maar de kans dat de Nederlandse Staat failliet gaat is niet zo groot. Beleggen in obligaties is dus een relatief veilige vorm van beleggen. Wel kan de rente stijgen waardoor je obligaties minder opleveren.

Opties
Een optie geeft het recht om in de toekomst beursgenoteerde aandelen tegen een vaste prijs te kopen (call) of te verkopen (put). Het gaat daarbij altijd om een pakket van honderd aandelen. Naast opties op aandelen zijn er ook opties op obligaties, valuta’s, goud en beursindexen. Beleggen in opties is vrij risicovol en vraagt bovendien veel tijd en aandacht. De handel in opties is daarom vooral geschikt voor actieve en de meer ervaren beleggers. Klik hier als je meer wilt weten over opties.

Warrants
Dit is een verhandelbaar recht om binnen een periode tegen een bepaalde prijs nieuwe aandelen bij de uitgevende instelling te kopen. Een warrant lijkt veel op een optie. Klik hier als je meer wilt weten over warrants.

Uiteraard zijn er nog veel meer beleggingsvormen. Daarbij kun je denken aan futures, trackers en, turbo’s. Deze mogelijkheden zijn vanwege de grotere risico’s en de benodigde kennis en ervaring vooral geschikt voor de meer ervaren beleggers. Verder kun je nog beleggen in edelmetalen als goud, valuta’s zoals de dollar en vastgoed.

Bron: www.mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten