vrijdag 15 januari 2010

Wat is een aandeel

Aandelen vertegenwoordigen een stukje van het kapitaal van een bedrijf. Ieder bedrijf dat opgericht wordt, heeft aandelen. De oorspronkelijke oprichters zijn dus de eerste aandeelhouders. In ruil voor het risico dat de aandeelhouders nemen, betaalt het bedrijf een bedrag per jaar uit. Dit wordt dividend genoemd. Wanneer het bedrijf het goed doet, zullen de aandeelhouders niet alleen profiteren van de uitgekeerde dividenden, maar ook van een stijgende beurskoers. Andere beleggers hebben immers ook gezien dat het bedrijf groeit, meer winst maakt en jaarlijks de uitgekeerde dividenden verhoogt.

De kans bestaat natuurlijk dat het bedrijf het niet zo goed doet als verwacht, en jaar na jaar verlies maakt. Dan is er de mogelijkheid dat het bedrijf failliet gaat. Als dit gebeurt, worden alle bezittingen verkocht, de schulden worden afgelost en wat er dan over blijft, wordt onder de aandeelhouders verdeeld.

Wanneer het bedrijf groeit en kapitaal nodig heeft, kan het beslissen om naar de beurs te trekken. De onderneming biedt dan een deel van hun aandelen te koop aan, en iedereen kan deze kopen.

Bron: www.beleggen-in-aandelen.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten