woensdag 20 januari 2010

Beleggingstips

Beleggingstip 1
1. Wees geduldig. Met beleggen in aandelen een goed rendement maken, kost tijd. Je moet voor aandelen tenminste vijf jaar uittrekken. En zekerheid heb je niet. Vijf jaar betekent overigens niet dat je vijf jaar lang niks doet. Wanneer je goede reden hebt om van aandeel of van beleggingsfonds te wisselen, dan moet je dat doen.

Beleggingstip 2
2. Het kan ook zijn dat je dat je naar de beurs wilt om op (heel) korte termijn mooie winsten binnen te halen. Dat kan, maar is zeer riskant. Je bent dan aan het speculeren. Misschien kun je je geld net zo goed in de fruitautomaat duwen.

Beleggingstip 3
3. Het geld dat je in de beurs belegt, moet je niet binnen korte tijd nodig hebben. Heel wat mensen zijn de boot ingegaan met geld dat ze over een half jaar nodig hadden en naar de beurs brachten voor een mooi rendement. Vergeet het. Als je in augustus op vakantie wilt, beleg dan nooit je vakantiegeld in mei. Want je zult zien: net in augustus maakt de beurs een stevige duikeling. En dan wordt het geen drie weken aan de Spaanse kust, maar een week Renesse. Ook leuk trouwens.

Beleggingstip 4
4. Leen nooit geld om aandelen te kunnen kopen. Laat je niks wijsmaken. Geld lenen is nogal duur en de winsten die je met het geleende geld worden voorgespiegeld op de beurs lijken prachtig, maar niemand geeft je een garantie. Het is een tijd uitstekend gegaan op de beurs, maar er zijn ook altijd 'magere jaren'. Na 11 september is het een stuk minder rooskleurig.

Beleggingstip 5
5. Koop nooit impulsief aandelen. Laat je niet imponeren door die vriend 'die gehoord heeft dat' en dus de 'gouden tip' heeft. Gouden tips zijn echt heel zeldzaam. Spreek met jezelf af dat je altijd een goed verhaal hebt bij een aankoop of een verkoop. Dat je aan iemand kunt uitleggen waarom je nou net dat aandeel hebt gekocht.

Beleggingstip 6
6. Denk niet dat je aandelen op de laagste koers kunt kopen en op de hoogste kunt verkopen. Dat is nog nooit iemand gelukt, zelfs de beste beleggers ter wereld niet. Timing van koop en verkoop is het moeilijkste dat er bestaat. Warren Buffet, een van de beroemdste beleggers uit de Verenigde Staten heeft gezegd: ,, Timen kan ik niet''. Een goede methode is om regelmatig te kopen. Maak bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag over naar een beleggingsfonds. Soms koop je dan te duur, maar soms staat het fonds laag. Uiteindelijk koop je voor een gemiddelde prijs.

Beleggingstip 7
7. Bedenk zo nu en dan waarom je bent gaan beleggen. Het kan toch geen doel op zichzelf zijn? Neem regelmatig de winst en doe er wat leuks mee. Wees tevreden met de winst die je hebt gemaakt en mekker niet over gemiste kansen. Het risico is 'part of the game'.

Bron: www.smart-invest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten