vrijdag 15 januari 2010

Hoe beleg je in goud

De goudprijs stijgt al zes jaar op rij, en ook 2008 is ijzersterk ingezet. Volgens sommigen is de goudrally nog lang niet voorbij. We zetten de belangrijkste manieren op een rij hoe u in goud kan investeren.
Goudstaaf

Een goudstaaf kopen en in de kluis bewaren was vroeger dé methode voor veel particulieren om in goud te beleggen. Volgens de meeste banken en beurshuizen komt de praktijk nog voor, maar veel minder dan vroeger. Een standaardstaaf weegt een kilo. Wegens het hoge soortelijk gewicht van goud is dat staafje amper 10 centimeter lang, 5 centimeter breed en bijna 7 millimeter hoog. De prijs bedraagt zo'n 19.065 euro. Veel banken en beurshuizen bieden ook staafjes van 100 gram en minder aan. Die kleine staafjes zijn dikwijls duurder dan hun gewicht in goud, vandaar dat gouden munten voor kleine bedragen beter zijn. Wanneer u een goudstaaf koopt, hebt u trouwens geen kluis meer nodig. Bij de meeste banken kan u een staaf goud ook op uw effectenrekening laten zetten. De meeste banken rekenen daarvoor echter een bewaarloon aan.

Goudmunten

Goudmunten zijn interessant als u voor een klein bedrag van het edelmetaal wil kopen of verkopen. De koersen van de courante goudmunten, zoals die de avond voordien bij het wisselkantoor Gold & Forex International van kracht waren, vindt u dagelijks in de cijfertabellen van De Tijd in de rubriek Grondstoffen. De meest verhandelde munt is de Zuid-Afrikaanse Krugerrand. Meer zeldzame munten kosten dikwijls meer dan hun goudwaarde omdat ze ook in trek zijn bij verzamelaars.

Afgeleide producten

Voor ervaren beleggers die wat meer risico aandurven, bestaan er afgeleide producten waarmee u via een hefboom zowel kan inspelen op een daling als op een stijging van de goudprijs. Het gaat bijvoorbeeld om warrants die op de beurs van Brussel noteren, of om zogeheten minifutures of certificaten. Meestal kunt u zelf uw risicograad bepalen. De winsten zijn potentieel groter, maar u kan ook alles kwijtraken als de koers de verkeerde richting uitgaat. Deze afgeleide producten hebben immers een afloopdatum.

Trackers

De goudtracker is een beursgenoteerd fonds dat perfect de evolutie van de goudprijs volgt. Op de beurs van New York noteert StreetTRACKS Gold Shares (ISIN-code US8633071043). De tracker wordt gesponsord door de World Gold Council, die de belangen van de goudproducenten verdedigt. De koers van de tracker komt overeen met een tiende van de prijs van een ounce goud. Tegenover de tracker staat fysiek goud dat in een kluis in Londen wordt bijgehouden.

Goudmijnaandelen

Goudmijnaandelen vormen traditioneel een hefboom op de goudprijs, maar dit jaar blijven veel aandelenkoersen achter op de goudprijs. Mijnen zijn meer risicovol dan fysiek goud: net als elk bedrijf kunnen ze kampen met stakingen, een stijging van de productiekosten of fraude. Mijnen kunnen zelfs failliet gaan. Positief is dat veel mijngroepen een dividend betalen. Fysiek goud levert vanzelfsprekend geen coupon op.

Bron: www.tijd.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten