AMSTERDAM - “Beleg in hoog dividend aandelen in tijden van algemene beursmalaise”. Dat is een van de vele strategieën bij beleggen in aandelen. Waarom?
Vanwege het aantrekkelijk hoge dividend zullen beleggers van dit soort fondsen minder snel afscheid nemen in tijden van beursdalingen, dan t.a.v. de overige fondsen op de beurs. Zo kon b.v. eind 2002 het Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds melden, dat zij ondanks een lagere beurs, een positief rendement had behaald.
Dat deze regel niet altijd op gaat bewijst de huidige crisis rondom de bank- en verzekeringsaandelen. Jarenlang vormden deze sector een van de hoekstenen van een aandelenportefeuille. Mede vanwege de relatief hoge en stabiele dividenduitkeringen. Vandaag weten wij beter. Weg dividendrendement, met dank aan de bankencrisis. KasBank (en misschien Van Lanschot Bankiers) keren nog dividend uit.
Toch zijn er veel andere sectoren en fondsen, waar de gang van zaken minder dramatisch verloopt en zijn deze bedrijven in staat, winst te maken en dus dividend uit te keren.
Zodra de aandelenmarkt weer aantrekt, zijn het veelal de vroegcyclische aandelen (veelal fors in koers gedaald), die bovenmatig presteren. Daar kunnen enige hoog dividend aandelen tussen zitten.
Op dit moment staan aandelenkoersen relatief laag tot zeer laag in koers en lijkt er in 2009 het positieve omslagpunt te komen. Misschien geen moment om al te veel accent te leggen op Hoog Dividend aandelen, met uitzondering van fondsen die forse koersdreunen hebben opgelopen, als gevolg geforceerde verkopen door banken en hedgefunds.
Misschien vindt u de risico’s van een aandelenbelegging op dit moment nog net even te groot. Dan zou een belang in Hoog Dividend aandelen een goede tussenoplossing kunnen zijn.
Aantrekkelijk aspect hierbij is dat de meeste fondsen in de komende weken ex dividend gaan noteren. Dan kan er dus zomaar 5 tot 9% plotseling van de koers af gaan. Gebruikelijk is dat in de dagen daarna, bij een niet al te negatief beursklimaat, het dividend weer ingelopen wordt door middel van een koersstijging van het aandeel. Dat betekent dus extra winst.
Wellicht nuttig om eens een analyse te maken van fondsen die voor aankoop in aanmerking komen. Daarbij rekening te houden met de vele dividendveranderingen.
Allereerst een opsomming van beursfondsen die tot nader order geen dividend meer zullen uitkeren. In Nederland: Aegon, ING, Randstad (vanwege overname Vedior), ASMI, Draka, Ordina, SNS, Unit4, Neways en hoogstwaarschijnlijk Heijmans. In België: Fortis, Dexia en KBC.
Dividendverlagingen hebben doorgevoerd: Mittal Steel, ASML, BAM, Ballast Nedam, Heineken, Nutreco, Wessanen, Reed Elsevier, TNT, Aalberts, Logica CMG, Océ, OPG, USG People, Beter Bed, Macintosh, Exact, Kasbank, Telegraaf en ICT Automatisering.
Onveranderd dividend: Boskalis, Akzo Nobel, Philips, Binck, C Smit Int., Eriks, Kardan, Sligro, HES Beheer en TKH Holding. In België: Colruyt, Nat. Portef., Ackermans, Umicore, UCB, Belgacom en Solvay.
Een flink aantal fondsen heeft het dividend over 2008 verhoogd; namen: Ahold, DSM, Fugro, KPN, Royal Dutch Shell, SBM Offshore, Unilever, Wolters Kluwer, Arcadis, Imtech, ten Cate, Vopak, Accell, Brunell, Grontmij en InnoConcepts. In België: AB Inbev, Delhaize, Bekaert, GDF Suez en Omega Pharma
De hoogte van het dividendrendement loopt sterk uit een. Beursondernemingen die een hoog dividend uitkeren en naar mijn oordeel de huidige crisis zullen overleven, zijn: DSM (dividendrendement 6,2%), Fugro (6,7%), KPN (6%), Royal Dutch (7,3%), Unilever (5,4%), Imtech (5,8%), ten Cate (6,9%), BAM (9,3%), Nutreco (5,7%), Boskalis (8,1%), Akzo-Nobel (6,4%), Smit Int. (8,3%), Eriks (10,7%), TKH (8,9%). In België: Solvay 6,9%, en GDF Suez (5,7%). Sommige hebben al een deel van het dividend uitgekeerd in 2008, zoals DSM, KPN, Royal Dutch Shell, Unilever, Nutreco, Akzo Nobel en GDF Suez. Let op. DSM gaat reeds op 27 maart a.s. ex slot dividend. Philips op 30/3.
Blijven over: Fugro, Imtech, ten Cate, BAM, Boskalis, Smit Int (tevens overnamekandidaat), Eriks, TKH Holding en Solvay.
Bent u een voorzichtige aandelenbelegger en wenst u in de beurs te stappen, dan geef ik u in overweging een keuze te maken uit laatstgenoemde selectie.
Gerard Jager is eigenaar van Advance (www.amail.nl) en werkzaam als vermogensbeheerder bij Onafhankelijk Vermogensbeheer ’s-Gravenhage B.V.( www.ovgbeheer.nl) . Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Jager mag privé niet handelen in aandelen waarover hij schrijft. OVG belegt effectenvermogens van haar cliënten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling aan de lezer tot het doen van bepaalde beleggingen.
Bron: telegraaf.nl
Beleggers die op zoek zijn naar hoog dividend aandelen kunnen best ook eens over de grenzen heen kijken. Veel bedrijven in Canada en de U.S. betalen een veel hoger dividend uit dan wat u in België of Nederland kunt vinden.
BeantwoordenVerwijderenhttp://hoogdividendbeleggen.blogspot.com geeft ook goede info over dividendaandelen en bespreekt ook regelmatig een buitenlands aandeel.