donderdag 21 januari 2010

Beleggen in Afrika

Beleggen in Afrika is in een stroomversnelling geraakt. De opkomende markt Afrika kent (nog) een lage correlatie met de Westerse markten. Hierdoor is de impact van de kredietcrisis op de economische groei in dit werelddeel minimaal gebleken. Ook het feit dat de gemiddelde groei zich al jaren min of meer stabilliseert op een percentage van rond de 6 procent, maakt Afrika natuurlijk interessant.

Aardgas en Olie
Een ander voordeel voor Afrika is de aanwezigheid van talloze grondstoffen, die aan de basis van de huidige groei ligt. Naast de enorme hoeveelheden aardgas en olie (Nigeria), die door de wereldwijde vraag naar energie steeds waardevoller worden, zijn er in Afrika ook metalen en edelmetalen rijkelijk beschikbaar. Zo beschikt Zuid-Afrika over 's werelds grootste voorraden aan goud, mangaan en platina. Laatstgenoemde stof is een belangrijk bestanddeel in de alsmaar groter worden markt van electronica.

Grondstoffen
In de grondstoffenmarkt van Afrika liggen er dus grote kansen. Nu al beschikt de sector over een aantal enorm grote bedrijven (Zuid-Frika), die volgens experts kunnen uit te groeien tot giganten op de wereldmarkt. Daarnaast heeft de economische groei van meerdere Afrikaanse landen de banksector goed gedaan. Ook in dat segment bloeit het bedrijfsleven, zoals valt te concluderen uit de beurzen van Zuid-Afrika en Egypte.

Ruimte voor groei
Door de relatief slecht ontwikkelde infrastructuur en technologische gebreken is in Afrika ook nog steeds veel progressie te boeken, hetgeen voor de rendementen natuurlijk van groot belang is. De bloei van de telecomsector, met name de mobiele telefonie, draagt nu al in grote mate bij aan de groei en voortgang van de economische ontwikkeling. De verwachting is dat met relatief kleine ingrepen de groeicijfers gecontinueerd kunnen worden.

Bron: watisbeleggen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten