De Republiek Indonesië is het grootste archipelland van de wereld, bestaande uit 17.508 eilanden dat zich uitstrekt langs 5120 kilometer van oost naar west, en 1760 kilometer van noord naar zuid. De eilanden hebben een oppervlakte van ongeveer 2 miljoen vierkante kilometer en de territoriale wateren bijna vier keer van die grootte. De totale bevolking van Indonesië is ruim 200 miljioen.
Export Indonesie
De export is na 9/11 sterk gedaald. Met de zwakke prognoses voor de export en de aanhoudende bezorgdheid over de veiliheid in bepaalde regio's zijn met name de buitenlandse investeringen in fabrieken en apparatuur teruggevallen. In 2003 groeide het bruto binnenlands product (BBP) met 4,1%, de kleinste groei in vijf jaar.
De export is daarna evenwel flink gestegen door de prijsstijgingen van de grondstoffen waaraan Indonesië rijk is, zoals hout, gas, koper en kolen. Het exportvolume van deze producten daalde evenwel. Omdat het huidige groeipercentage van gemiddeld 5,5 procent over de laatste vier jaar niet genoeg was om armoede en werkloosheid te bestrijden moet Indonesië nog steeds een groot aantal problemen oplossen.
Buitenlandse bedrijven hameren op verbetering van de infrastructuur en de elektriciteitsvoorziening om investeringen aan te kunnen trekken. Ook is de rechtszekerheid ondermaats en de corruptie groot. Indonesië is ook minder aantrekkelijk voor bedrijven vanwege het hoge minimumloon. Al deze zaken bepalen dat de investeringen in Indonesie te laag zijn. De Indonesische overheid heeft daarom inmiddels de subsidie op energie teruggebracht. Toch gaat naar schatting eenvijfde van het overheidsbudget nog steeds op aan het subsidiëren van brandstoffen en elektriciteit. Ook maakt men goede vorderingen bij het terugdringen van de corruptie.
Indonesië in 2009
Indonesie is inmiddels wel de grootste economie van Zuidoost Azië geworden. De economische groei heeft zich in 2009 doorgezet ondanks de wereldcrisis en zal waarschijnlijk uitkomen op een groei van zo'n 4.5 %, voornamelijk veroorzaakt door toename van de uitgaven door consumenten (6%) en de overheid (19%). De groei wordt extra bevorderd door de steun aan het vrije ondernemerschap en heeft ervoor gezorgd dat Indonesië een van de sterkst groeiende economieën van de wereld is.
Bron: watisbeleggen.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten