dinsdag 26 januari 2010

Beleggen in Groenfonds

Groenbeleggen was voor 2001 niet erg in trek. Dit is te wijten aan de onduidelijkheid omtrent de fiscale vrijstellingen van groen beleggen. Vandaag de dag wordt er weer volop in groenbeleggingen geïnvesteerd omdat de randvoorwaarden nu helder gedefinieerd zijn.

De overheid stimuleert milieuvriendelijke projecten door financiering van deze projecten aantrekkelijk te maken. Leningen voor een dergelijk project kunnen met een lager rentetarief verstrekt worden en aan 'groene' spaarder / belegger wordt een belastingvoordeel geboden. Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) geeft projecten die zich richten op de ontwikkeling en/of instandhouding van bos, natuur en landschap, biologische landbouw, duurzame energie en/of duurzaam bouwen, een 'groenverklaring'.

Hoe werkt het?
Als groene belegger investeert u geld in een 'groenfonds'. Een groenfonds voorziet onder andere in de financiering van milieuvriendelijke projecten. Door te beleggen in een groenfonds leent u in principe goedkoop uw geld aan een bank die op haar beurt het geld leent aan projecten met een 'groenverklaring'. Dit proces wordt ook wel omschreven met de term 'groene financiering'. 70% van het geld moet besteed worden aan projecten die een 'groenverklaring' van het VROM hebben. De overige 30% kan 'vrij' belegd worden.

De huidige regeling omslaat een percentage van 1,2% vrijstelling op de vermogensrendementsheffing in box 3 en een extra heffingskorting van 1,3% voor het vrijgestelde belegde bedrag. In totaal een fiscaal voordeel van 2,5% ten opzichte van gewoon sparen en beleggen.

Het rendement van de projecten ligt niet erg hoog (2% - 4%) maar het risico is klein en de fiscale vrijstelling van de rente en dividenden, tot een maximum van 51.390 euro per belastingplichtige, maakt het geheel erg interessant.

Goed om te weten is dat er jaarlijks een nieuw overzicht wordt opgesteld met alle projecten die voor de zogehete 'groenverklaring' in aanmerking komen. Ook sommige projecten in het buitenland worden opgenomen.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten