vrijdag 22 januari 2010

Beleggen in Diamant

Jarenlang werd gezegd dat succesvol investeren in diamant een fabeltje was en je maar beter voor vaste waarden zoals aandelen, obligaties en vastgoed koos. Het tegendeel is intussen waar gebleken: de aankoop en verkoop van diamanten is een aan te raden vorm van belegging, zo geven ons de cijfers gelijk. In het verleden is het helaas wel ooit anders geweest, maar dat was vooral een gevolg van speculatie van een aantal malafide figuren.

Misbruiken in het verleden
We willen vooral de waarheid vertellen en geven het meteen toe: het is inderdaad zo dat in het verleden een aantal mensen flink wat geld verloor door op grote schaal en massaal in diamant te investeren. Dit kwam omdat in de jaren 1970 het baar geld aan waarde had ingeboet en mensen op zoek waren naar andere manieren om hun zuurverdiende centjes op een rendabele wijze te investeren.

Het vastgoed zat toen in de lift, maar velen zochten naar andere manieren om hun geld beter te laten renderen. Toen werd door een aantal speculanten in de diamantsector het bericht de wereld ingestuurd dat investeren in diamant een gegarandeerd lucratieve vorm van beleggen was. gevolg was dat mensen massaal diamant begonnen aan te kopen, in de rotsvaste overtuiging dat de rendabiliteit optimaal was en ze er schatten zouden meer verdienen.

Gevolg was echter dat door de plotse grote stijging van de vraag de prijs van de diamant artificieel de hoogte werd ingejaagd. Heel wat speculanten vroegen hoge, irreƫle prijzen voor hun diamanten. De handelaars zelf moesten heel wat geld investeren om nog diamanten te kunnen aankopen. De verkoopprijzen sprongen uit de pan, en op korte tijd escaleerde de diamanthandel.

Ineengestuikt kaartenhuisje
Het fenomeen was niet nieuw, want het deed zich eerder ook voor in de sector van het zilver, waarvan men op een bepaald ogenblik zelfs voorspelde dat het duurder zou worden dan goud. Ook in de kunstwereld liepen de prijzen op een bepaald moment torenhoog op.

Deze situatie kon niet blijven duren, en op een bepaald moment gebeurde het onafwendbare: de prijzen stortten ineen als een kaartenhuisje. Veel handelaars gingen toen mee de dieperik in, net als heel wat beleggers die bij verkoop van hun diamanten de prijzen zagen teruglopen tot een derde, ja zelfs een kwart van de aankoopprijs.

Zekere belegging
Vandaag is de situatie gelukkig helemaal anders. Diamantairs en beleggers hebben duidelijk lessen getrokken uit het verleden. Wie nu diamanten koopt, weet op voorhand dat hij een zekere belegging doet. Er worden geen excessieve winstmarges meers gevraagd of geboden, enkel een gezond en verantwoord stijgingspercentage en de zekerheid dat de kansen op verlies minimaal zijn.

De diamantsector mag er dan ook prat op gaan dat ze voorbije jaren haar geloofwaardigheid heeft teruggevonden. Heel wat handelaars, en zeker in Antwerpen, bieden absolute kwaliteit in hun dienstverlening en kunnen de mensen die de aankoop of verkoop van diamant overwegen geruststellen.

Niet verwonderlijk dus dat diamant volop in de lift zit en de limiet zeker nog niet bereikt is. De markt functioneert momenteel naar behoren tot tevredenheid van de koper en verkoper, de kwaliteit van wat te koop wordt aangeboden is van hoge kwaliteit en dit maakt dat de klant weer in alle vertrouwen die prachtige steentjes die we diamanten noemen die ‘a girl’s best friend’ zijn kunnen aankopen.

Bron: www.diamant-info.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten