donderdag 21 januari 2010

Hoe werkt Beleggen

Dit is de meestgestelde vraag binnen de beleggingswereld. Toch zou deze vraag in samenhang moeten staan met de vraag, wanneer moet ik iets kopen? Er zijn verschillende soorten waardepapieren. Enkele daarvan zijn aandelen, obligaties, warrants, spaarbrieven, bankbrieven etc. Elk van deze waardepapieren heeft een bepaald karakter. U zult waarschijnlijk het eerst denken aan aandelen en obligaties. Het komt eigenlijk op het volgende neer:

datgene dat u gaat kopen zou moeten aansluiten bij uw beleggingsdoel

Dit klinkt logisch, maar toch wordt hier niet altijd rekening mee gehouden. Als uw doel is om zo snel mogelijk heel veel rijker te worden zou u meer risico moeten nemen dan wanneer u periodiek een redelijk constant rendement wilt behalen. Let hierbij op het verschil tussen rente en rendement. Rente is een periodiek vast bedrag dat u ontvangt voor het ter beschikking stellen van uw geld. Deze is vantevoren vastgesteld.
Rendement beleggen
Rendement is een percentage over een ingelegd bedrag en is niet vantevoren vast te stellen. Rente krijgt u bijvoorbeeld op een spaarrekening. Wat belangrijk is voor beleggen is het behalen van rendement. We kunnen in principe ervan uitgaan dat hoe meer rendement u wilt behalen des te groter het risico is dat u moet nemen. Dat is de basis van het beleggen. De vraag is echter wat risico is. Er zijn natuurlijk veel meer maatstaven voor risico, maar het komt er op neer dat het de kans is op een bepaald verlies. Toch heeft u zelf ook invloed op het rendement dat u behaald. Er moet sprake zijn van verstandig beleggen. Dat houdt onder andere in dat zich moet houden aan een aantal voorwaarden:

- koop nooit met geleend geld
- niet alle eieren in 1 mandje, m.a.w. koop verschillende effecten
- koop geen zaken waar u geen verstand van heeft, tenzij u zich laat adviseren door iemand die dat wel heeft
- koop nooit om het kopen zelf
- neem niet meer risico dan dat u voor ogen heeft
- doe niet mee aan paniekacties
- houd uw beleggingsdoel in de gaten

Deze lijst is niet uitputtend, maar het zijn toch belangrijke zaken.
Beleggingsadviseur
Als uzelf geen zin heeft om de beursperikelen bij te houden is het verstandig om u te laten adviseren door beleggingsadviseurs. Er zijn echter ook fondsen die door banken op de beurs zijn gebracht om de belegger te ontlasten van het bijhouden van de beurszaken. Deze zogenaamde huisfondsen zijn zo gemaakt dat de belegger ze alleen maar hoeft te kopen. Het beheer hiervan gebeurt door de bank zelf. Informatie hierover kunt u bij uw bank opvragen. Als u zelf wilt beleggen is het verstandig om beleggingsnieuws bij te houden en de koersen natuurlijk.

Bron: watisbeleggen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten