donderdag 21 januari 2010

Beginnen met Beleggen

Als er voor u een effectendepot is geopend kunt u gaan beleggen. Het geven van een opdracht tot kopen of verkopen noemen we een order. Aan het geven van een order zijn meestal geen kosten verbonden. Pas als de order is uitgevoerd worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden transactiekosten genoemd. Transactiekosten zijn dus kosten die we moeten betalen als er aan onze opdracht voldaan wordt.

U kunt verschillende soorten orders opgeven. We maken onderscheid tussen een bestensorder en een limietorder.

Bij een bestensorder koopt u direct op de beurs een aantal waardepapieren (zoals aandelen). Uw opdracht wordt direct verwerkt en de stukken worden aangekocht tegen de op dat moment geldende prijs. Het voordeel is dat u zeker weet dat uw order uitgevoerd wordt, maar u krijgt geen prijsgarantie. Dat komt omdat u vantevoren nooit precies weet tegen welke koers uw waardepapier wordt verhandeld. U weet wel dat uw order wordt uitgevoerd.


Prijslimiet
Bij een limietorder geeft u een prijslimiet op waartegen u wilt kopen of verkopen samen met een looptijd waarvoor de order geldt. Als u bijvoorbeeld aandeel X wilt kopen, maar niet meer dan 5 euro per aandeel wilt geven geeft u een limiet op van 5 euro. Daarnaast geeft u een looptijd mee. Dat betekent dat u hiermee bepaalt hoelang u voor aandeel X 5 euro wilt geven. U kunt dit voor 1 dag doen, maar ook bijvoorbeeld voor 1 maand. Als u een looptijd van 1 dag aan de kooplimiet van 5 euro kopppelt betekent dat het volgende:

als de koers van aandeel X gedurende 1 dag hoger is dan 5 euro gaat de koopopdracht niet door

als de koers van aandeel X gedurende 1 dag (even of voor langere tijd) beneden de 5 euro komt, dan gaat de kooporder door

Handelen op de beurs
Op elk moment dat er gehandeld wordt op de beurs worden de koersen waartegen gehandeld wordt ook bijgehouden. Tevens wordt bijgehouden welke beleggers tegen welke prijs willen kopen en verkopen. Dit heet het orderboek. In het orderboek staan de bied- en laatkoersen. De biedkoers is de koers waartegen de op-dat-moment beste koper wil kopen. De laatkoers is de koers waartegen de op-dat-moment beste verkoper wil verkopen. Op zich hoeft u dit niet uit uw hoofd te leren. Wat u altijd moet weten is het volgende:

U kunt altijd kopen tegen de laatkoers en altijd verkopen tegen de biedkoers

Dat zullen ook altijd de koersen zijn als u een bestens order opgeeft.

Bron: watisbeleggen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten