vrijdag 15 januari 2010

Soorten Aandelen

Gewone aandelen
Er zijn verschillende soorten aandelen op de markt, maar het gewone aandeel komt het meest voor. We bespreken eerst deze soort effecten, omdat de meeste beleggers hiermee in contact komen.

Een gewoon aandeel kan door iedereen verhandeld worden op de beurs. Maar een aandeel is veel meer dan gewoon een stukje papier. Het vertegenwoordigt het bezit van een deel van het bedrijf. Wanneer je een aandeel bezit, ben je voor een stuk eigenaar van een onderneming. Vele beleggers verliezen dit uit het oog, maar het is o zo belangrijk om te realiseren.

Aandeelhouders bezitten een deel van de activa (bezittingen) van een ondermening, en de opbrengsten die deze activa opbrengen. De beurskoers van het aandeel zal stijgen als het bedrijf meer winst maakt, deze winst investeert in nieuwe activa en deze op hun beurt weer winst genereren.

Omdat de aandeelhouders een deel van het bedrijf bezitten, is aan ieder aandeel stemrecht verbonden. Normaal heeft ieder aandeel 1 stem tijdens de Algemene Vergadering, die jaarlijks gehouden wordt en waar o.a. wordt beslist wat er met de winst van het afgelopen jaar zal gebeuren.

Tegenover de mogelijke jaarlijkse winst van een bedrijf, staat het verlies. Wanneer men aandelen van een slechte onderneming koopt, bestaat de kans dat er jaar na jaar verlies wordt gemaakt. Wanneer de verliezen zich opstapelen, kan het bedrijf failliet gaan en gaat in vereffening. Alle bezittingen worden verkocht, de schulden worden terugbetaald en het (mogelijk) resterende bedrag wordt onder de bestaande aandeelhouders verdeeld. Wanneer je geld belegt, is het dus van zeer groot belang om goede bedrijven uit te kiezen, en je geld niet zomaar in het wilde weg investeren.

Preferente aandelen

Een onderneming kan beslissen om, naast het gewone aandeel, een preferent aandeel uit te geven. Preferente aandelen zijn effecten waaraan een bijkomend voordeel wordt toegekend. Preferente aandelen komen eerst aan bod bij een dividenduitkering, maar ook bij een vereffening van het bedrijf.

Verschillende klasses van aandelen

Soms willen bedrijven het stemrecht bij een bepaalde groep aandeelhouders houden. Denk maar even aan familiebedrijven, die niet willen dat buitenstaanders teveel macht krijgen. Er wordt daarom een ander soort aandeel uitgegeven. Deze aandelen vertegenwoordigen bijvoorbeeld 10 stemmen per aandeel, in plaats van de gebruikelijke 1 stem. Deze effecten worden toegekend aan de familie, terwijl gewone aandelen te koop worden aangeboden. De familie blijft dus het meeste stemrecht hebben. Vele beleggers willen niet investeren in een bedrijf waar verschillende klassen aandelen bestaan.

De verschillende klassen worden aangeduid met een letter. Meestal spreekt met van klasse A en klasse B aandelen.

Bron: www.beleggen-in-aandelen.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten