woensdag 20 januari 2010

Wat is beleggen in obligaties

Een obligatie heeft een bepaalde beurskoers. Deze beurskoers wijkt meestal af van de nominale waarde en wordt in procenten genoteerd. De nominale waarde is overigens altijd 100%. (dit wordt namelijk aan het eind van de looptijd terugbetaald aan de bezitter van de obligatie). U koopt of verkoopt de obligatie tegen de beurskoers. (in procenten genoteerd). Dat betekent dat het meestal zo is dat u aan het einde van de looptijd van de obligatie een ander bedrag ontvangt dan dat u betaalt heeft voor de obligatie, tenzij u de obligatie koopt tegen 100%!


Beurskoers obligaties
Aangezien een obligatie een beurskoers heeft, betekent dit dat u ook kan inspelen op koersveranderingen van de obligaties. U kunt bijvoorbeeld een obligatie kopen tegen een lage beurskoers en verkopen tegen een hogere beurskoers. De winst die u hieruit haalt is de koerswinst. Daarnaast ontvangt u natuurlijk de couponrente.


Obligaties kopen
Als u een obligatie koopt is het van belang om te kijken wanneer de couponrente uitgekeerd wordt. Hetzelfde geldt voor als u verkoopt. We gaan er gemakshalve vanuit dat de couponrente 1 keer per jaar wordt uitgekeerd. Als u een obligatie koopt betaalt u de beurskoers plus de opgelopen couponrente vanaf de laatste couponuitkering. Als u verkoopt ontvangt u de beurskoers plus de opgelopen couponrente.
Formule obligatie
Bij verkoop ontvangt u precies hetzelfde bedrag. We hebben dus de volgende formule:

waarde obligatie = beurskoers + opgelopen rente

Let er overigens op als u handelt in obligaties betaalt u ook transactiekosten.

Bron: www.watisbeleggen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten