donderdag 21 januari 2010

Beleggen in water

De toenemende vervuiling is de oorzaak van een dalende kwaliteit van het drinkwater. Drankzuiveringsinstallaties en waterdistributie zijn dus een dringende noodzaak en investeringen hierin zullen duidelijk toenemen in de toekomst. Ook de stijging van de wereldbevolking een belangrijke factor in de stijging van de waterprijzen.

Blauwe goud
Water wordt ook wel het blauwe goud genoemd, omdat het waarschijnlijk een schaars goed wordt. Er zijn verschillende beleggingsfondsen die op deze stijgende vraag inspelen. Zij investeren in de waterbedrijven, maar ook in watertechnologie en bijvoorbeeld gebotteld water. Beursgorilla vond voor u de drie belangrijkste fondsen.

Pictet Water Fund
Pictet Water Fund belegde als eerste fonds in water. Vanaf 2000 investeert Pictet in het aanbod van water, watertechnologie, gebotteld water en milieudienstverlening. Pictet houdt in tegenstelling tot de andere hier beschreven fondsen geen rekening met duurzaamheidcriteria. Daarnaast belegt het fonds relatief veel in gebotteld water. De rendementen over de afgelopen waren sterk te noemen. Maar in 2008 heeft het fonds veel last van de negatieve beurstrend.

SAM Sustainable Water Fund
Dit fonds investeert alleen in bedrijven die meer dan 20% van hun omzet uit wateractiviteiten halen. Het fonds investeert in waterdistributie, waterbeheer, waterzuivering, wateranalyse en irrigatie. SAM Sustainable Water Fund omvat dus de hele waterketen en houdt rekening met duurzaamheidcriteria. Ook dit fonds laat na jaren van groei een daling zien in 2008.

ASN Milieu & Waterfonds
ASN Milieu &Waterfonds investeert niet alleen in water, maar ook in afvalverwerking en energie. 50% van het fondsvermogen wordt in water belegd. Ook dit fonds houdt rekening met duurzaamheidcriteria. Alle bedrijven worden gescreend op milieu-, maatschappij-, en mensenrechtenbeleid.

Bron: watisbeleggen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten