dinsdag 26 januari 2010

Preferente Aandelen

Als je preferente aandelen bezit ben je net als bij gewone aandelen mede eigenaar van een bedrijf. Alleen hebben preferente aandelen in de meeste gevallen een vastgesteld dividend. Ook hebben de houders van deze aandelen voorrang op de gewone aandeelhouders als er iets te verdelen valt.

Als een bedrijf bijvoorbeeld failliet gaat worden de crediteuren als eerste betaald, hierna worden de bezitters van preferente aandelen betaald gevolgd door de bezitters van gewone aandelen. Vaak is het niet mogelijk om te stemmen bij aandeelhouders vergaderingen als je preferente aandelen bezit, dit stemrecht hebben de bezitters van gewone aandelen weer wel. Ook de waardestijging van preferente aandelen is vaak minder.

Cumulatief preferente aandelen

Cumulatief preferente aandelen zijn gelijk aan preferente aandelen; geven recht op een vast jaarlijks dividend, maar gaat het wat minder met het bedrijf en wordt er geen dividend uitgekeerd, dan blijft het recht op dit dividend bij deze aandelen bestaan in tegenstelling tot de preferente aandelen. Gaat het weer goed met het bedrijf dan wordt het dividend wat toen niet was uitgekeerd alsnog uitgekeerd.

Bron: www.vragenoverbeleggen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten