vrijdag 22 januari 2010

Groene Beleggingen

Een dubbele uitdaging
Het huidige succes van de o.a. ecokredieten bij de gezinnen toont de groeiende belangstelling voor groene energie aan. We staan dan ook voor enorme uitdagingen:

De eerste uitdaging is natuurlijk het “groene aspect”. Er wordt gestreefd naar een verminderde uitstoot van broeikasgassen, vooral koolstofdioxide (CO2).
De tweede uitdaging is van economische aard. Terwijl een gezin zijn energiefactuur naar beneden wil zien gaan, proberen de regeringen hun energieafhankelijkheid terug te dringen. Zo beschikt Europa niet over grote voorraden fossiele brandstoffen zoals gas of olie, en is het dus verplicht die in te voeren. Europa wil dan ook – bij voorkeur op een duurzame manier – zijn eigen energieproductie verhogen, zodat het niet langer gegijzeld kan worden door crisissen bij de producenten. Daarvan zijn de spanningen in het Midden-Oosten of de gespannen betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne een goed voorbeeld.

Een groene energiemix
Er bestaan tal van groene energiesoorten. Terwijl bepaalde vormen van technologie (zoals waterstofcellen) nog in de kinderschoenen staan, werden andere al uitgebreid getest en worden ze steeds verder verfijnd. Bij die laatste vermelden we in de eerste plaats:

windenergie: momenteel is ons landschap nog niet bezaaid met windmolens. Het eerste Belgische “off-shore” windmolenpark, dat onlangs in gebruik werd genomen voor de kust van Zeebrugge, heeft een vermogen van 5 MW (Megawatt) – voldoende voor de elektriciteitsbehoefte van meer dan 650 gezinnen (verwarming niet inbegrepen);
zonne-energie: die vorm van energie is het best vertegenwoordigd. Een oppervlakte gelijk aan 0,58% van die van de Europese Unie zou volstaan voor het verbruik van de EU. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het gebruik van zonne-energie de voorbije jaren is toegenomen met meer dan 30% op jaarbasis.


Groene energie is dus volop aanwezig en zou ruimschoots volstaan om te voldoen aan de wereldwijde energievraag, die geraamd wordt op 14 TW (Terawattuur), oftewel 14 000 000 000 KW. Alleen al de totale zonne-energie die door de atmosfeer, de oceanen en het aardoppervlak wordt opgenomen, wordt op 122 000 TW geschat! Momenteel bevinden de energiebronnen zich echter niet altijd op de plaats waar ze gebruikt worden. Bovendien is het moeilijk ze om te zetten, te vervoeren en op te slaan.

Een voorbeeld: één van de meest zonrijke gebieden van onze planeet is de Sahara. Uit die vaststelling ontstond het project Desertec. Als de politieke en technische hindernissen overwonnen kunnen worden, zal dit project – met een gigantisch budget van 400 miljard euro – 15% van de energiebehoeften van Europa kunnen dekken!

Potentieel ?
Terwijl de link tussen de prestaties van de “traditionele” energiesector – met vooral de grote oliemaatschappijen – en de evolutie van de olieprijs (Brent) vanzelfsprekend is, lijkt die band minder voor de hand liggend voor de sector van de groene energie. En toch kunnen we, zoals blijkt op onderstaande grafiek, vaststellen dat die correlatie wel degelijk bestaat. Olie zal immers een stimulerende economische rol spelen. Hoe duurder de olie, hoe meer de verbruikers geneigd zullen zijn om naar alternatieven te zoeken.

Het potentieel van de sector is immens en evenredig met de doelstellingen en behoeften aan groene energie. De VS willen 150 miljard dollar investeren in de sector en Europa mikt op een aandeel van 20% voor groene energie tegen 2020.



Toch is de horizon nog niet helemaal opgeklaard. De sector hangt immers nog in sterke mate af van toelagen van de overheid, die nu veeleer geneigd is de broeksriem aan te halen. Bovendien torst die overheid vaak een zware schuldenlast en krijgt ze momenteel moeilijk toegang tot de kapitaalmarkten. In deze sector is het van essentieel belang om in de voorhoede van de technologische vooruitgang te staan, wat grote investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling vergt.

Besluit
Hoewel de sector van de groene energie op halflange en lange termijn een groot potentieel inhoudt, gaat het eveneens om een nog jonge sector die in volle ontwikkeling is. De ondernemingen zijn kwetsbaarder en gevoeliger voor het “economisch klimaat”, wat leidt tot een grotere volatiliteit. Beleggen in deze sector moet dan ook passen in een langetermijnvisie met een voorkeur voor diversificatie.

Bernard Bemelmans – Investment Strategy – Dexia Bank



Bron: http://standaard.typepad.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten