vrijdag 22 januari 2010

Beleggen voor pensioen

Wie wil beleggen voor zijn pensioen of het aflossen van een hypotheek, is meestal beter af met een beleggingsverzekering dan met een bankspaarproduct. Dat stelt financieel onderzoeksinstituut MoneyView op basis van eigen onderzoek.

Sinds 1 januari is het mogelijk ook bij banken fiscaal aantrekkelijk te sparen of beleggen voor je pensioen of de aflossing van je hypotheek.

Wie alleen wil sparen voor de aflossing van zijn hypotheek is bijna in alle gevallen beter af met een bankspaarproduct dan met een traditionele spaarhypotheek, licht onderzoeker Dion van der Mooren van MoneyView toe.

Wil je beleggen voor de hypotheek dan is het verhaal genuanceerder. Veel bankspaarproducten zijn dan duurder dan verzekeringsproducten. Dat zit hem volgens Van der Mooren in de kosten van de beleggingsfondsen: “Bij bankspaarproducten wordt vaak belegd in beursgenoteerde fondsen. De zogenoemde unit-linked fondsen waar verzekeraars in beleggen zijn over het algemeen goedkoper.”

Hier moet je dus scherp naar kijken, raadt hij aan. Daarbij moet je volgens hem wel goed opletten omdat bij verschillende bankspaarproducten de kosten niet in de rekenvoorbeelden zijn opgenomen. Hierdoor lijkt de premie dus lager of het eindkapitaal hoger, dan in werkelijkheid.

Bij de opbouw van vermogen voor je pensioen geldt hetzelfde verhaal. In dit geval is er volgens Van der Mooren slechts één bankspaarproduct dat als heel goed uit de bus komt. Wie de aanbieder is, wil Van der Mooren niet aangeven. Het bureau komt pas volgende week met de namen en rugnummers naar buiten.

Waar je beter af bent als je alleen wil sparen voor je pensioen, heeft MoneyView niet onderzocht. Dit is lastig na te gaan omdat de bankspaarproducten werken met een variabele rente, zo legt van der Mooren uit. Het is dan dus nog niet duidelijk hoe hoog het eindkapitaal zal zijn. Bij een lijfrenteproduct met een gegarandeerd eindkapitaal weet je dat wel van te voren.

bron: Z24.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten