vrijdag 15 januari 2010

Beleggen in grondstoffen

Er zijn tal van specialisten of guru’s – waaronder Jim Rogers misschien wel de bekendste is – die beweren dat u ook of vooral in grondstoffen moet beleggen. De mogelijkheden hiervoor zijn inmiddels ruim voorhanden in Nederland.


De motivering om in grondstoffen te beleggen is van een verbluffende eenvoud. Opkomende markten gaan door een snelle fase van industrialisatie, wat de vraag naar grondstoffen opstuwt, terwijl het aanbod beperkt is. Goud is misschien een uitzondering, naast de vraag naar het fysieke product, wordt dit glimmende goedje ook als vluchthaven gezien in onzekere tijden.

De meeste grondstoffen hebben de laatste jaren een grote tot enorme stijging in prijs laten zien, waarvoor de vraag vanuit China verantwoordelijk wordt gezien. Op Z24.nl kunt u bijvoorbeeld zien dat koper 200% in waarde is gestegen over de laatste vijf jaar en koffie zo’n 150%.

Hoewel we nog veel grondstoffen nodig zullen hebben in de komende jaren, is het niet gezegd dat de prijzen ervan tot in de hemel zullen stijgen. Een afzwakking van de economische groei – niet onwaarschijnlijk – kan een terugval tot gevolg hebben. Ook is het leerzaam om eens een blik te werpen op de ontwikkeling van de olieprijs over de laatste tien jaar. Olie is al jaren veelgevraagd en China groeit al twintig jaar in of bijna in de dubbele cijfers, maar pas de laatste jaren is olie fors in koers gestegen.

Een andere waarschuwing die ik wil plaatsen bij beleggen in grondstoffen is dat de prijzen volatiel zijn. Goud bijvoorbeeld heeft de naam de ultieme veilige belegging te zijn, maar de goudprijs is zo beweeglijk als de pest. U moet grondstoffen daarom niet als alternatief zien voor een spaarrekening of een belegging in staatsobligaties.

Overigens, de ene grondstof is de andere niet. Koffie is iets anders dan soja en koper heeft een andere plek in het periodiek systeem dan nikkel. Ondanks de grote verschillen zou ik liegen als ik met enige stelligheid zou beweren dat zilver wel, maar platina niet veel in waarde zou stijgen.

Naast de goede fundamentele vooruitzichten voor vraag en aanbod op langere termijn, is de spreiding die een belegging in grondstoffen brengt een onmiskenbaar voordeel. De laatste maanden bijvoorbeeld waren slecht voor aandelenbeleggers (behalve voor degene die een portefeuille aan het opbouwen zijn), maar veel grondstoffenprijzen stegen rustig door of bleven op een hoog niveau. Spreiding is een hele mooie eigenschap.

Tot enige jaren geleden waren de mogelijkheden voor een belegger om in grondstoffen te beleggen beperkt als hij of zij niet internationaal en of in futures zou willen beleggen. Dat is nu anders, vooral omdat er tientallen op de beurs verhandelbare fondsen (ETF’s of voor grondstoffen ook ETC’s genaamd) zijn – ook in Amsterdam- die in een keur van grondstoffen en grondstoffenindices beleggen.

Er zijn ETC’s op allerlei mogelijke grondstoffen, zowel energie, (half)edele metalen en soft commodities (als suiker). De rendementen op deze beleggingen hangen nauw samen met de stijging van de prijzen van de grondstoffen. De omzetten in deze fondsen zijn beperkt.

Er zijn ook meer gespreide ETF’s die beleggen in meerdere grondstoffen van dezelfde soort, of zelfs in alle. ABN Amro biedt bijvoorbeeld fondsen aan die de RICI – Agriculture volgen. RICI is een reeks indices die ontworpen zijn door de genoemde grondstoffen guru Jim Rogers. Ook zijn er fondsen die conform de DJAIG index beleggen. Deze index bestaat uit diverse metalen, energie en landbouwproducten.

Naast de ETF’s of ETC’s zijn er ook reguliere beleggingsfondsen die in commodities beleggen, sommige actief, anderen richten zich ook weer op een index. Wie op Morningstar.nl bijvoorbeeld op “commodit” zoekt, vindt een reeks aan beleggingsfondsen. De meeste van deze fondsen zoeken exposure in grondstoffen door middel van derivaten. Enkele fondsen – als bijvoorbeeld Carmignac Commodities – beleggen in beursgenoteerde bedrijven uit onder andere de energie- en mijnbouwsector. Dat kan lucratief zijn door de aanwezige leverage bij deze bedrijven en fusie- en overnameactiviteiten. Wel is de correlatie van deze fondsen met de rest van de beurs hoger dan bij een directe belegging in grondstoffen.

Genoemd moeten ook worden de World Mining en World Gold fondsen van Blackrock Merrill Lynch. Deze stabiele fondsen beheerd door Evy Hambro en Graham Birch verschaffen beleggers al jaren lang toegang tot grondstoffensector op een behoorlijk succesvolle wijze.

Bron: www.beursduivel.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten