donderdag 25 maart 2010

Beleggingsrendement

Beleggen en rendement zijn belangrijke zaken in financiele planning. Op dit moment is er weer veel vraag naar beleggen met hoog rendement. Er zijn altijd mensen met verhalen over fantastische successen. Helaas zijn er ook tegenvallers op het gebied van beleggen en rendement maar daar praat men niet over. Er is nu veel ongunstig nieuws over beleggen en rendement binnen verzekeringsconstructies (woekerpolissen). Een van de oorzaken is dat de kosten in slechte producten/ constructies (voor bijvoorbeeld kapitaalverzekering, pensioen en lijfrente) zo hoog zijn dat men een negatief rendement maakt.

Moet u dan maar niet beleggen en dan maar sparen “op de bank zetten”. Het grote voordeel van beleggen is dat u, als het goed gaat, veel meer rendement over uw vermogen behaalt dan wanneer u met hetzelfde bedrag zou sparen of verzekeren. Maar de keerzijde is u neemt met beleggen (zeker voor hoog rendement) meer risico. Een goede verzekering kan het beste van twee werelden opleveren (soms heeft u een verzekering nodig: uw risicoprofiel zal dat aangeven). Risico inventarisatie, inkoopmarktonderzoek en een financiele planning zal bepalen wat het beste is om te doen.

Beleggen Rendement: kosten, rendementen en risico’s
Voor beleggen geldt: kijk naar de kosten en de risico’s. Hoe korter de termijn is waarop u het geld nodig hebt hoe minder risico u zult willen nemen (vooral als u ervan afhankelijk bent, bijvoorbeeld voor pensioen).

Natuurlijk een hoog rendement is mooi maar gaat dat lukken? Klopt de informatie? De transparantie van vele beleggingsfondsen laat te wensen over. Onderzoeken van de Autoriteit Financiele Markten (AFM), de Consumentenbond en anderen tonen aan dat er bij vele fondsen wat mis is met de inzichtelijkheid en het kostenniveau.

Beleggen Rendement: Waar en bij wie gaat u investeren?
Het aanbod voor beleggen en sparen is zeer groot. Zoals hierboven beschreven zijn er veel matige tot slechte beleggingsfondsen. U kunt naar een bank of vermogensbeheerder gaan voor hulp bij beleggen. Deze zullen vaak een eigen fonds aanbieden. Rendementen, risico’s, kosten en informatievoorziening zijn zoals hierboven beschreven een probleem. Onderzoek heeft bewezen dat een gorilla, als het gaat om het verslaan van de index, betere beslissingen neemt dan de meeste dure vermogensbeheerders en banken. De vraag is: welke vermogensbeheerders hebben wel een goed trackrecord en toegevoegde waarde? Welke outperformen de markt? Zijn er ook oplossingen die de index slaafs volgen en dus niet zoveel kosten? Wij kunnen u voorlichten..

Bron: teamplaza.com

Beleggen in Vastgoed

Geld beleggen in vastgoed wil zeggen het beleggen in panden. Met veel eigen vermogen kunt u zelf een pand kopen of beleggen via een vastgoedfonds. Op het totaal-risico binnen een beleggingsportefeuille werkt het beleggen in vastgoed risicodempend en geeft een stabieler rendement. Beleggen in vastgoed heeft veel voordelen. Zo kan bij de verkoop van vastgoed een aardige overwaarde ontstaan zijn. Tevens worden langdurige huurcontracten geïndexeerd aan inflatie.

Er bestaan er ook nadelen. Zo kunnen de kosten aan onderhoud hoger zijn dan verwacht en kan het zo zijn dat panden niet verkocht of verhuurd worden. Tevens zijn de transactiekosten van de aankoop/huur vrij hoog. Deze zullen zich in de toekomst moete terugverdienen. Tot slot is je vermogen niet liquide. Zo kunt u niet snel over het geld beschikken.

Momenteel zijn er talloze manieren om vastgoed aan te schaffen. U kunt zelf vastgoed aanschaffen via een makelaar of de reguliere markt. Dit kan bijvoorbeeld een woning zijn die je aankoopt, om het vervolgens te verhuren. Daarnaast bestaan er vastgoedfondsen- of maatschappijen die uw geld kunnen beleggen in vastgoed. Zo belegd u uw geld in bijvoorbeeld vakantiehuizen. Je ontvangt dan een participatie en recht op rendement naar verhouding. Tot slot kunt u ook via banken of verzekeraars beleggen in algemene vastgoedfondsen.

Bron: beleggen.informatio.info

Beleggen in Windenergie

Sinds Inveztor in mei 2007 startte met de Gaia Nieuwsbrief over duurzaam beleggen zijn vrijwel alle onderwerpen aan bod gekomen, behalve windenergie. Hoog tijd om in te gaan op de bekendste en oudste vorm van duurzame energie.

Aanzien
In West-Europa doken de eerste windmolens op aan het einde van de 12e eeuw. Ze voorzagen in het malen van graan, het pompen van water en later ook het zagen van hout. En waren hiermee een belangrijke factor in de welvaart en het aanzien van Nederland.

Met de uitvinding van de stoommachine verdwenen windmolens die mechanische arbeid leverden uit beeld. Tegelijkertijd ondernam men in de 19e eeuw al pogingen om elektriciteit met windmolens op te wekken. Dit bleek echter alleen economisch in uitzonderingssituaties.

Pas in de jaren ’70 kwam windenergie, door de oliecrisis en het rapport van de Club van Rome, weer in beeld. Het waren met name particuliere initiatieven voor windmolens met een vermogen van enkele tot tientallen kW.

Productiefactor
Tegenwoordig hebben moderne windmolens een vermogen van zo’n 3 MW en zijn er al nieuwe modellen met 5 tot 6 MW in ontwikkeling. Ter vergelijking, een gemiddelde elektriciteitscentrale zit rond de 1.000 MW. De productiefactor komt nog wel om de hoek kijken. Dit is de verhouding tussen geleverd en nominaal vermogen. Het verschil komt doordat het meestal niet hard genoeg waait om de windturbines op volle snelheid te laten draaien.

Voor een windturbine aan land in Nederland bedroeg de productiefactor over de afgelopen jaren een kleine 20%. Dit wil zeggen dat een windmolen met 3 MW nominaal vermogen gemiddeld 0,6 MW vermogen leverde. Gemiddeld ligt de productiefactor internationaal, afhankelijk van de locatie, op 20% tot 40%.

In de windatlas van Europa is te zien dat de Noord-Westkust erg geschikt is voor windenergie. Ook Spanje en Zuid-Oost Frankrijk kennen vele locaties die geschikt zijn voor windturbines. Denemarken is de toplocatie als land met een gemiddelde windsnelheid die overal op windkracht 4 of hoger ligt.

Denemarken
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Denemarken het schoolvoorbeeld is voor windenergie. Zo’n 20% van het elektriciteitsverbruik wordt geleverd door windmolens. Mede dankzij deze thuismarkt is de Deense windturbine-industrie wereldmarktleider.

Om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te houden is Denemarken sterk afhankelijk van elektriciteitsuitwisseling met de buurlanden. Critici vinden het verschil tussen opbrengsten en kosten bij internationale levering en afname van elektriciteit te groot. De meerkosten van windenergie over conventionele energie zouden volgens schattingen uitkomen op € 1,3 miljard per jaar. De Deense windturbineorganisatie wijst er echter op dat er geen onderbouwing voor dit getal is. In 2005 concludeerde netbeheerder Elkraft dat 50% windenergie in 2025 technisch en economisch haalbaar is.

Hoe dan ook, de output van windmolens is zeer variabel en afhankelijk van de windsnelheid, die op voorhand moeilijk in te schatten is. Om het geleverde vermogen zoveel mogelijk af te vlakken is opslag tijdens piekproductie om vrij te geven tijdens dalproductie een goede optie. Grootschalige energieopslag was het hoofdonderwerp van de Gaia-editie mei 2008. De Volkskrant behandelde op 27 december jongstleden nog de opslag via perslucht (CAES) in combinatie met windenergie.

Producenten
Kijken we naar de grootste producenten naar absolute hoeveelheden dan is op dit moment Duitsland nog koploper met een geïnstalleerd vermogen in 2007 van 22,2 GW, ofwel 22.247 MW. Nummer drie is Spanje met 15,1 GW. De grote omvang van windenergie in Duitsland en Spanje is te danken aan een uitgebreide subsidiestructuur.

Op de tweede plaats staat nu nog de VS met 16,8 GW, maar deze zijn door een hoger groeitempo hard op weg Duitsland in te halen. Volgens de laatste berichten is het windvermogen daar in 2008 gegroeid tot 21 GW. In de vorige editie van Gaia bespraken we al het Pickens Plan van olietycoon T. Boone Pickens. Onderdeel van het plan is de bouw van een enorm windmolenpark in Texas met 4 GW aan vermogen.

Nederland
In ons land stond eind 2007 ruim 2 GW aan windenergievermogen opgesteld. Hiermee was windenergie goed voor 2,9% van de elektriciteitsproductie. Voor het totaal van alle duurzame energiebronnen lag het aandeel in de elektriciteitsproductie op ruim 6%.

De doelstellingen voor 2011 zijn vastgelegd in het Nationaal Plan van aanpak Windenergie. Het streven is een uitbreiding van windenergie op land tot 3 GW opgesteld vermogen. In plannen en nota's worden verder voor 2020 streefhoeveelheden genoemd van 6 GW op land en 6 GW in de Noordzee. Vanwege bureaucratische rompslomp zal het nog niet makkelijk worden om dit laatste te realiseren, aldus De Volkskrant. In een artikel uit augustus dit jaar sprak de krant van een dreigend fiasco voor windenergie op zee.

Nadelen
Ook op land is het plaatsen van windmolens vanwege de nadelen niet eenvoudig. Een veel gehoord tegenargument is horizonvervuiling. Zo liet de gemeente Alphen aan de Rijn afgelopen week weten af te zien van windmolens langs de N-11 Oost. De molens tasten het landschap aan, aldus het college van B&W.

Omwonenden kunnen ook last hebben van geluidsoverlast. Bij windturbines geproduceerd tot 2004 lag de geluidssterkte soms op wel 102 dB. Bij moderne types is er geen versnellingsbak meer tussen rotor en generator, waardoor de geluidssterkte op maximaal 43 dB uitkomt. Blijft over het zoevende geluid van de rotorbladen, met name aan de tips waar de snelheid het grootst is. Door een wiegprofiel met kleine dwarsvleugeltjes te gebruiken neemt het geluid verder af. Hiermee zijn windmolens nog niet compleet stil, maar is de overlast wel sterk gereduceerd.
Een ander bezwaar is het gevaar voor vogels. Elke windmolen doodt naar schatting 20 vogels per jaar. Maar in vergelijking met de 2 miljoen vogelslachtoffers door verkeer en de miljoen door hoogspanningsleidingen lijkt dit, hoe betreurenswaardig ook, beperkt.

Een goede manier om weerstand van omwonenden tegen windturbines aan te pakken is ze mede-eigenaar te maken. Op die manier kunnen deelnemers zich identificeren met ‘hun’ molen. In Kerkrade is in 2006 zo een project met twee turbines geslaagd. Daar waren 600 participaties van € 2.625 beschikbaar voor burgers uit de omgeving.

Beleggen
Beleggers die niet direct kunnen participeren in een windmolen in de buurt kunnen hun heil zoeken in Exchange Traded Funds. Dit jaar zagen twee ETF’s gericht op windenergie het levenslicht. De First Trust ISE Global Wind Energy (NYSEArca: FAN) is gebaseerd op de ISE Global Wind Energy Index, die een lijst met beursgenoteerde windgerelateerde bedrijven volgt.
Grote weging in deze index hebben turbineproducten als Vestas (8,1%), Gamesa (5,6%) en GE (1,2%). Deze drie producenten hebben een marktaandeel van 63%. Een ander zwaargewicht is het Spaanse Iberdrola Renovables (8,0%), ’s werelds grootste windparkontwikkelaar met een vermogen van 8,4 GW onder beheer. De toekomstige pijplijn is gevuld met maar liefst 54 GW. De Portugese broer, EDP Renovaveis, heeft dezelfde weging in de index. EDP Renovaveis exploiteert nu 3,8 GW aan windenergie.

Dan is er nog de PowerShares Global Wind Energy (Nasdaq: PWND). Deze volgt ook een index, de NASDAQ OMX Clean Edge Global Wind Energy index . De overlap met de ISE index is zeer groot, wat ook blijkt uit de vrijwel identieke performance tussen de twee ETF’s. De laatste weken doet PWND het nog net iets beter dan FAN, maar beide ETF’s verloren sinds begin juli meer dan de helft.

Recessie
De sterke koersdalingen zijn te weten aan de diepe recessie waar de wereld langzaam in glijdt. De verwachting voor de vraag naar energie daalt. Dit stelt al te ambitieuze groeiplannen in een ander daglicht. Ook daalt de olieprijs sterk. Hierdoor worden duurzame alternatieven, waaronder windenergie, relatief duurder. De kredietcrisis maakt het bovendien moeilijk om nieuwe projecten te financieren. Dit zagen we al bij het windmolenplan van Pickens, dat in ieder geval vertraging oploopt.

Natuurlijk bieden koersdalingen ook kansen voor beleggers die geloven in het potentieel van windenergie. Meest voor de hand liggend is een belegging in een ETF, die eenvoudig een brede spreiding geeft. Het lijkt hierbij, gezien het huidige marktklimaat, verstandig niet direct de gehele positie in te nemen, maar van nieuwe koersdalingen gebruik te maken om uit te breiden.

Doe-het-zelvers die een stap verder willen gaan, kunnen uit deze ETFs nog individuele beleggingen pikken. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met een hoge volatiliteit onder sommige aandelen.

Bron: www.inveztor.nl

Beleggen in een recreatiewoning

Waardevaste beleggingsvorm
Het verhuren van een tweede woning of wel een recreatiewoning is de afgelopen jaren een waardevast alternatief gebleken ten opzichte van de traditionele beleggingsvormen en financiële producten.

Vanuit een juist portfolio van voorwaarden betekenen de hoge cijfers van het binnenlandse toerisme en vraag naar meer kwalitatieve recreatiewoningen een waardevast rendement op korte en lange termijn voor een belegging in recreatief vastgoed. Het huidige belastingstelsel maakt bovendien de aantrekkelijkheid hiervan voor particuliere beleggers zeer hoog!
Collage Vastgoed is niet vergunningplichtig en staat niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Wilt u meer informatie over de waardevaste belegging van een tweede woning? U kunt het hier geheel vrijblijvend aanvragen.

Bron: www.collagevastgoed.nl

Beleggen in Microkrediet

43 Procent van de Nederlandse bevolking denkt dat beleggingen in microkrediet minder worden getroffen door de kredietcrisis dan andere beleggingen. Dit blijkt uit onderzoek dat Oikocredit Nederland heeft laten uitvoeren*. Cijfers van Oikocredit, een grote financier van de microkredietsector, bevestigen dat beleggen in microkrediet werkt -ook in tijden van kredietcrisis. Terwijl de AEX in 2008 meer dan de helft van zijn waarde is kwijtgeraakt, is de waarde van het aandeel Oikocredit onveranderd gebleven.



Otto Albrecht, hoofd voorlichting Oikocredit Nederland: 'Hoewel je het niet direct met elkaar kunt vergelijken, spreken die cijfers voor zichzelf. De huidige financiële crisis is begonnen in de VS, waar mensen complexe en dure financiële producten aangeboden kregen die zij niet konden overzien. Microkredietinstellingen, echter, verstrekken een simpel product (een kleine lening) aan klanten die zij goed kennen en die terug kunnen betalen. 99 Procent van de microkredieten wordt terugbetaald, met rente. Dat bewijst dat het concept werkt. Behalve dat het aandeel Oikocredit waardevast is gebleven in 2008, is er al jarenlang een bescheiden rendement uitgekeerd en kan er een fiscaal voordeel voor particulieren zijn.'



Oikocredit geeft geen giften, maar verstrekt leningen aan groepen arme ondernemers in ontwikkelingslanden. Gewone banken lenen hen vaak geen geld, omdat ze onvoldoende onderpand hebben. Met microkrediet, een lening van vaak niet meer dan 100 euro, kunnen zij al in hun eigen inkomen voorzien.



Meer dan 100 miljoen van de armste families ter wereld hebben een microkrediet ontvangen, volgens een vandaag verschenen rapport van de Microcredit Summit Campaign.** Albrecht: 'Dit is een mijlpaal in de geschiedenis. Het blijkt dat microkrediet de armsten bereikt. Beleggen in microkrediet levert dubbel rendement op: een bescheiden financieel rendement en een hoog sociaal rendement. Het is dus goed voor de beleggers hier en voor de arme mensen dáár.'

Bron: www.oikocredit.org

Groen Beleggen

People, planet, profit, daar draait het allemaal om bij duurzaam beleggen. Maar wie er zeker van wil zijn dat zijn duurzaam belegde geld ten goede komt aan het milieu, kan ook denken aan groen beleggen. De rendementen van groene beleggingen zijn niet bijzonder hoog, maar de fiscale voordelen ervan maken het alsnog interessant. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over groen beleggen.

Wat is groen beleggen?
Een groene belegger steekt zijn geld in een zogenaamd groenfonds. Deze fondsen stellen het belang van natuur en milieu voorop en investeren in projecten met een groenverklaring van de overheid. In feite komt het er op neer dat de belegger goedkoop geld uitleent aan banken, waarmee deze weer goedkope leningen kunnen verstrekken aan milieuvriendelijke projecten.

Hoe komt een fonds aan een groenverklaring?
De groenverklaringen worden verstrekt door het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) als aan de eisen voldaan is. Zo moet het project van belang zijn voor het milieu, moet zeventig procent van de gelden geïnvesteerd worden in het project en moet het enig financieel rendement opleveren. De projecten worden steekproefsgewijs gecontroleerd.

Welke projecten hebben een groenverklaring?
Dit kunnen verschillende projecten zijn. Denk aan duurzame energie als windmolenparken, milieuvriendelijke woningbouw en biologische landbouw. Ook projecten ten behoeve van natuur, bos en landschap vallen daar onder. Sinds januari 2005 is groen beleggen ook opengesteld voor duurzame utiliteitsbouw.

Levert groene beleggingen nog wat op?
Groene fondsen hebben in vergelijking met 'gewone' fondsen meestal een lage rendementsverwachting. Toch is groen beleggen wel de moeite waard. Dit komt vooral doordat groene beleggers recht hebben op belastingvoordeel. De huidige regeling voorziet in een fiscale vrijstelling van vermogensheffing en er wordt een heffingskorting verstrekt. Het fiscale voordeel geldt voor beleggingen tot circa 50.000 euro. Uiteindelijk leveren deze maatregelen een voordeel op van 2,5 procent per jaar, bovenop het rendement.

Wat is het aanbod?
De keuze in groene fondsen is in Nederland tegenwoordig behoorlijk. Van alle duurzame beleggingsfondsen (circa dertig) zijn er twaalf die gebruik maken van de fiscale voordelen van de overheid. Deze fondsen worden aangeboden door de grote banken als ABN AMRO, ING, Postbank, Rabobank en Fortis Bank. Banken die van oudsher gespecialiseerd zijn in groen beleggen zijn de ASN bank en Triodos Bank.

Wordt er veel groen belegt?
Ja. Groen beleggen is in de laatste tien jaar alleen maar in populariteit toegenomen. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De stichting berekende dat het vermogen van fiscaal vrijgestelde beleggingsfondsen in 2004 met veertien procent groeide tot 4,25 miljard euro. In 2003 was de groei zelfs twintig procent. In deze cijfers is ook het aandeel van de sociaal-ethische fondsen meegenomen. Het marktaandeel van groen beleggen is relatief klein. Maar de verwachting is dat de markt nog lang niet uitgegroeid is.

Hoe maak ik een keuze?
Het is niet altijd duidelijk in welke projecten een groenfonds belegt. Wil je dit zeker weten, vraag dan de prospectus of het jaarverslag op. Hierin staat informatie over bijvoorbeeld het beleggingsbeleid. Overigens leveren niet alle groenfondsen direct belastingvoordeel op. Ze moeten in ieder geval voldoen aan de eisen van de overheid en dus een groenverklaring hebben. Meer informatie daarover kun je opvragen bij de Belastingdienst.

Zitten er nog risico's aan?
Het risico van beleggen in fondsen met een groenverklaring is relatief beperkt. Er zijn echter wel beleggingsfondsen in omloop die groen lijken, maar het niet zijn. Dit zijn de zogenaamde exotische fondsen in bijvoorbeeld teakhout, citrus of walnoten. Er kleven allerlei risico's aan en enige waakzaamheid is daarom wel geboden. Verdiep je dus eerst goed in de achtergronden van een fonds voordat je akkoord gaat!

Bron: mistermoney.nl

Beleggen in Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn bijna risicoloze beleggingen
Steeds meer Vlamingen leggen zonnepanelen op hun dak.

Waarom?
Ten eerste, je geeft om het milieu.

Als je helemaal niets om het milieu geeft, dan is de kans klein dat er ooit bij jou op het dak zonnepanelen liggen.
Bij het leggen van zonnepanelen komt namelijk wel wat papierwerk kijken. Niet overdreven veel, maar toch het zijn een aantal uren werk.

Het brengt goed geld op.

De verschillende overheden sparen dan ook kosten nog moeite om zonne-energie aantrekkelijk te maken. Zo geeft de federale overheid een belastingvermindering van 40 procent van de investering met een maximum van 3.440 euro. Daarnaast reikt de Vlaamse overheid groenestroomcertificaten uit: 450 euro per 1.000 kilowattuur die je installatie produceert, en dat gedurende 20 jaar. Volgens eerdere berekeningen van Vibe krijg je op die manier met een systeem van vier op vier meter (kostprijs 12.720 euro) tot 765 euro per jaar uitgekeerd voor je opgewekte stroom.

Bron: www.slimmebeleggers.com

Beleggen in Groene Energie

De documentaire 'An inconvenient truth' van Al Gore heeft de aanpak van milieuproblemen hoog op de agenda geplaatst van menig regering. Zorg voor het milieu is 'hot'. Maar welke kansen biedt dat voor een belegger?

De groei van de wereldbevolking en de toename van het energiegebruik veroorzaken problemen zoals de opwarming van de aarde, vervuiling en uitputting van fossiele brandstoffen. Aan een oplossing van deze problemen wordt gewerkt door bedrijven die technologische oplossingen ontwikkelen en aanbieden voor milieuproblemen. Denk aan duurzame energie, schoon water, recycling en het milieuvriendelijker maken van bedrijfsprocessen.

Aardolie raakt op
Aardolie is een fossiele brandstof. Het is in miljoenen jaren ontstaan uit samengeperste resten van planten. Een belangrijk nadeel van aardolie is dat het uiteindelijk opraakt, evenals gas en uranium. Al binnen 10 jaar is het punt bereikt dat meer olie wordt verbruikt dan er jaarlijks aan aardolie kan worden opgeboord. De voorraden gaan dan afnemen en de prijzen gaan omhoog. De reden dat Dubai zich stort op het mondaine toerisme is voornamelijk gelegen in de spoedige uitputting van de olievoorraden van het land. De sheiks tonen zich slimme ondernemers door tijdig te bouwen aan een nieuwe toekomst.

Duurzame energie biedt uitkomst
Alleen duurzame energie zoals windenergie, zonne-energie, getijdeenergie en energie uit biomassa kan de fossiele brandstoffen gaan vervangen. Bron van deze energie is de zon. De straling van de zon zal nog miljoenen jaren onverminderd de aarde verlichten en is onuitputtelijk. De hoge prijs van aardolie van 70 tot 80 dollar per vat maakt duurzame energie steeds concurrerender.

Hoogste rendement
Het gaat voornamelijk om bedrijven die zonnepanelen produceren of windmolens bouwen of installaties bouwen voor de productie van biobrandstoffen. Diverse bedrijven hebben inmiddels een marktcapitalisatie van boven een miljard euro bereikt en naderen het stadium van winstgevendheid. De afzet van producten is al jaren geen enkel probleem. Wilt u een windmolen kopen bij General Electric, dan wordt ie in 2012 geleverd. Alternatieve energie is de trend van de komende 20 jaar.

Verenigde Staten, China, Duitsland
Het zal u verbazen, maar de Verenigde Staten is een trendsetter in de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie. Op dit moment zijn daar al vele beursgenoteerde ondernemingen die zich toeleggen op de productie van bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens, waterstofmotoren en waterstofopslag. In 2010, als alle geplande productie wordt uitgevoerd, is de Verenigde Staten de derde producent in de wereld van zonnepanelen.
Of Amerikanen zo milieubewust zijn betwijfel ik, maar ze begrijpen bijzonder goed dat alternatieve energie de trend voor de komende 20 jaar wordt en dat het nu het moment is om in deze technologie te investeren om later een leidende positie te verwerven.
Ook China is een grote producent van zonnepanelen. Elke maand wordt daar wel een nieuw bedrijf naar de beurs gebracht.
Suntech Power Holdings produceert uitsluitend zonnepanelen, is genoteerd op de New York Stock Exchange en heeft een marktcapitalisatie van 8 miljard.

Duitsland heeft een zeer ruimhartig subsidiebeleid voor de stimulering van alternatieve energie. Vandaar dat Duitsland één van de grootste afnemers is van zonnepanelen en windmolens.

Nederland blijft helaas achter in deze sector. We zijn nog steeds beroemd vanwege onze rustieke windmolens en klompen, maar onze positie op het gebied van moderne windmolens is inmiddels overgenomen door het buitenland. Vestas Windsystems uit Denemarken is inmiddels één van de best-presterende beursgenoteerde windmolenfabrikanten.

Rechtstreeks beleggen in duurzame energie
Wilt u rechtstreeks beleggen in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen in alternatieve energie, dan zijn er volop mogelijkheden.
Kijk bijvoorbeeld op www.yahoo.com/finance en zoek bij Get Quotes naar Evergreen Solar, Suntech Power, First Solar, Sunpower Corporation, Distributed Energy, Daystar Technologies, Conergy (Duits), Vestas Wind Systems.
U kunt ook via bijvoorbeeld Morningstar bekijken in welke aandelen de beleggingsfondsen die ik hieronder heb genoemd, hebben geïnvesteerd.

Toch raad ik u niet aan om met grote belangen rechtstreeks in deze bedrijven te beleggen. De aandelenkoersen van deze bedrijven zijn bijzonder volatiel. Bovendien wordt door deze bedrijven veel geïnvesteerd in nieuwe fabrieken en dus ook veel geleend. Winst wordt vaak niet gemaakt en koers/winst-verhoudingen boven 100 zijn normaal. Uitschieters tot 500 komen voor (Sunpower). Ook wordt het bedrijfsperspectief vaak bepaald door politieke factoren zoals het (onvoorspelbare) subsidiebeleid van regeringen.

Indirect via beleggingsfondsen
U kunt gemakkelijker in alternatieve energie investeren via beleggingsfondsen. Al vele jaren bestaat het Ohra New Energy-fonds dat alleen maar in alternatieve energie belegt (volatiel), en het Ohra Milieutechnologie-fonds dat breder is georiënteerd (minder volatiel). Het Merrill Lynch New Energy Fund hanteert een voorzichtige strategie en veel spreiding evenals het ASN Milieu en Waterfonds. Sinds kort zijn ook nieuwe fondsen geïntroduceerd, zoals het SAM Smart Energy fonds en het SAM Sustainable Water fonds, beiden via Robeco.
Op dit moment worden jaarrendementen van 30-50% gehaald voor de 'Energy'fondsen en 15-30% voor de 'Water'-fondsen.

Fondsen die beleggen in alternatieve energie en milieutechnologie hebben goede vooruitzichten. Oplettendheid is echter geboden want de koersen van deze fondsen en aandelen zijn vaak zeer beweeglijk.

Auteur: Martin Plooi
Directeur Easyinvest.nl

Bron: beursgorilla.nl

Zelf Beleggen

Om je goed te oriënteren moet je jezelf een spiegel voorhouden. Je moet goed voor ogen krijgen wat je doel is met het vermogen. Wat wil je ermee doen? Wanneer heb je het nodig? Wat is het streefrendement? En tenslotte: bij welk percentage verlies worden rustige nachten omgezet in slapeloze uren? Oftewel, hoeveel risico wil je en kan je lopen?

Al deze vragen helpen bij het vaststellen van een beleggersprofiel, dat de basis vormt voor de invulling van je effectenportefeuille.

Vervolgens zijn er drie mogelijkheden: je gaat zelf actief beleggen, je steekt je geld in beleggingsfondsen, of je laat het door een vermogensbeheerder beheren.

Zelf beleggen
Zelf gaan beleggen is de eerste mogelijkheid. Maar zelf een effectenportefeuille opbouwen en beheren is complex. Omdat je er geen ervaring mee hebt is dat af te raden. Als je er toch voor kiest zul je er voldoende tijd voor moeten uittrekken om je erin te verdiepen.

Een goed gespreide portefeuille bestaat tegenwoordig uit wereldwijde beleggingen, nieuws komt binnen met de snelheid van het licht en je moet snel kunnen inspelen op wereldwijde ontwikkelingen. Tenslotte komen er steeds meer ingewikkelde financiële producten op de markt, waarvan vaak alleen een expert echt de risico’s kent.

Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds is een mandje van aandelen of obligaties, of een mix daarvan. Meerdere beleggers doen mee in een fonds. Meerdere beleggers doen mee in een fonds en creëren zo een groot fondsvermogen. Beleggers kunnen zo een spreiding van hun beleggingsportefeuille bereiken die anders alleen met een veel groter vermogen haalbaar is.

Belangrijk voordeel daarvan is de spreiding van het risico. De beleggingen worden beheerd door een fondsbeheerder, die dagelijks bezig is met beleggen. Ook dat kan een voordeel zijn.

De kosten zijn een groot nadeel. Beleggingsfondsen zijn relatief duur en bovendien zijn ze vrij statisch. Een beleggingsfonds kan niet zomaar worden aangepast aan veranderende marktomstandigheden of nieuwe persoonlijke doelstellingen. In de regels is opgenomen hoe de beheerder dient te beleggen. Een aandelenfonds, dat voor honderd procent in aandelen belegt, kan niet ineens in obligaties beleggen omdat de aandelen hard dalen.

Vermogensbeheer
Je kunt het beleggen ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Op basis van je beleggersprofiel zal hij je portefeuille opbouwen en beheren. Daarvoor spreek je van te voren de kaders af.

De invulling van je portefeuille is afhankelijk van het beleggingsbeleid dat de vermogensbeheerder voert. Sommige vermogensbeheerders richten zich op fondsbeheer, waarbij actief wordt belegt in beleggingsfondsen, of beleggingsproducten (bijvoorbeeld trackers). Het kan ook op de klassieke manier: direct in aandelen, obligaties of vastgoed.

Let bij de keuze voor een vermogensbeheerder ook op zijn onafhankelijkheid, resultaat en de vergoeding.

Bron: Z24.nl

donderdag 18 maart 2010

Wat is alternatief beleggen

De bekendste alternatieve beleggingsvorm is duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen is begin jaren '80 in de Verenigde Staten ontstaan. In de startperiode had deze beleggingsvorm een vrij suf imago. Vanaf +/- 2000 kregen institutionele beleggers en beleggingsfondsen belangstelling voor duurzaam beleggen. Tegenwoordig bieden verschillende financiële instellingen beleggingsfondsen aan die via deze methode werken.

Bij duurzaam beleggen wordt het geld in fondsen geïnvesteerd die niet alleen uit zijn op winst, maar ook kijken naar zaken als milieu, arbeidsomstandigheden of dierenwelzijn. In sommige sectoren wordt vaak helemaal niet geïnvesteerd, zoals in de olie-, wapen-, gok-, en tabaksindustrie. De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein. Daarnaast heb je als duurzame belegger recht op een belastingvoordeel.

Een bekende vorm van duurzaam beleggen is groen beleggen. Groen beleggen komt voort uit de fiscale groen beleggen regeling. Bij groen beleggen word het geld in een zo genoemd 'groenfonds' gestopt. Een dergelijk fonds wordt gebruikt om milieuprojecten te financieren.

Sinds september 2006 is het ook mogelijk om in cultuurfonds te beleggen. Het fonds verwacht een jaarlijks rendement van 2 tot 2,5% plus maximaal belastingvoordeel van 2,5%. De overheid stimuleert ook deze vorm van beleggen met een fiscaal voordeel tot netto 2,5% boven op het directe rendement van het Cultuurfonds.

Voordelen:
- Je hebt bij alternatieve beleggingen (in de meeste gevallen) recht op een belastingvoordeel van (maximaal) 2,5 procent.
- Duurzaam beleggen doe je in ondernemingen die naast hun winstoogmerk ook rekening houden met zaken als arbeidsomstandigheden, milieu of dierenwelzijn.
- De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein.

Nadelen:
- Beleggen heeft altijd een risico, dit geldt dus ook voor duurzaam beleggen.
- Het rendement bij duurzaam beleggen viel vroeger vaak lager uit dan bij normaal beleggen. Tegenwoordig is dit overigens lang niet altijd meer het geval.

Bron: mistermoney.nl

Alternatieve Beleggingen

Alternatief beleggen kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt kiezen uit participeren in een CV, geld lenen door een obligatie te kopen of een belang te nemen in een fonds. Een algemeen overzicht van alle vormen van alternatief beleggen vind je op deze pagina. Maak gebruik van dit overzicht en vul in hoeveel je wilt investeren. Denk ook na waarin je alternatief wil beleggen: vastgoed (kantoren, een winkelpand, etc.) of scheepvaart? En bedenk of je toezicht door de AFM belangrijk vindt.

Bron: fx.nl

Vastgoedfonds

Met een vastgoedfonds beleg je in vastgoed. Beleggen in vastgoed via een fonds is slim omdat je dan gespreid in onroerend goed belegt. Je kunt beleggen in een vastgoedfonds van je huisbank. Maar wie zich verdiept in vastgoedbeleggingen, ziet dat er heel veel vastgoedfondsen zijn.

Vastgoedfonds: de voordelen
Bij een belegging in een vastgoedfonds ontvang je relatief veel dividend. In vastgoedfondsen gaan veel liquide middelen om, meestal in de vorm van huurinkomsten. Ben je op zoek naar een beleggingsfonds met een hoge dividenduitkering, dan kan een vastgoedfonds een goede keuze zijn. Een ander voordeel is de grote keuze uit verschillende soorten vastgoedfondsen.

Vastgoedfonds: de nadelen
Een vastgoedfonds is gevoelig voor de conjunctuur. Gaat het goed met de economie, dan levert vastgoed een prima rendement op. Dat komt de waardestijging en de dividenduitkering van het fonds uiteraard ten goede. Zodra de economie afkoelt, gaat het vaak ook minder goed met de waarde ontwikkeling van vastgoed. Daardoor daalt het het rendement van het fonds. Bij vastgoedfondsen die beleggen buiten de eurozone loop je ook nog een valutarisico.

Soorten vastgoedfondsen
Er zijn fondsen die beleggen in aandelen van vastgoedbedrijven. Andere vastgoedfondsen kopen en verkopen zelf onroerend goed. De keuze uit vastgoedfondsen is enorm. Je kunt kiezen uit fondsen die beleggen in Nederland, in Europa of daarbuiten. Het ene vastgoedfonds investeert in winkels, terwijl een ander fonds meer ziet in kantoren of vakantiewoningen. Elk vastgoedfonds heeft weer een eigen risicoprofiel en reageert anders op economische ontwikkelingen. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je een bedrag inlegt in een vastgoedfonds.

Bron: fx.nl

Technologiefondsen

Bij technologiefondsen beleg je in aandelen van bedrijven die zich bezig houden met technologische ontwikkelingen. Een technologiefonds is een zogenaamd sectorfonds. Dat betekent dat het fonds alleen belegt in aandelen van een bepaalde categorie bedrijven. Je vaste bank heeft vast ook wel een technologiefonds. Maar je kunt ook andere technologiefondsen vergelijken en beleggen in het beste tech fonds.

Technologiefondsen: de voordelen
Het voordeel van dit sectorfonds is dat je belegt in aandelen van technologiebedrijven. Wie in een technologiefonds belegt, investeert in toekomstige ontwikkelingen. Als een ontwikkeling aanslaat, kun je een hoog rendement maken. Het begrip technologie is ruim. Het kan gaan om schone energie, biotechnologie, IT of schone auto’s. Bekijk dan ook eerst in welke technologiebedrijven het fonds belegt.

Technologiefondsen: de nadelen
Het feit dat je in een technologiefonds belegt brengt tegelijk ook een risico met zich mee. Het technologiefonds belegt alleen in bepaalde bedrijven. Het ene moment doet deze sector het beter dan bedrijven uit een andere sector. Maar dat kan later weer andersom zijn. Als je alleen kiest voor de technologiesector, loop je in het algemeen een groter risico vergeleken met een algemeen aandelenfonds.

Soorten technologiefondsen
Technologiefondsen zijn niet alleen fondsen die beleggen in computerbedrijven. Er zijn technologiefondsen die zich richten op ondernemingen die duurzame energie opwekken of bepaalde soorten medicijnen ontwikkelen. Op internet vind je veel gegevens over deze fondsen. De beleggingsrisico’s verschillen per technologiefonds. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in technologiefondsen.

Bron: fx.nl

Obligatiefonds

Een obligatiefonds is een fonds dat uitsluitend belegt in obligaties. Dat kunnen overheidsobligaties zijn of obligatieleningen van het bedrijfsleven. Iedere bank of verzekeraar heeft wel een obligatiefonds. Je kunt het fonds van je huisbank nemen, maar ook kiezen voor het beste obligatiefonds van een andere bank.

Obligatiefonds: de voordelen
Het voordeel van een obligatiefonds is hoeveelheid liquiditeiten in het fonds. Op de obligaties ontvangt het obligatiefonds rente. Die rente kan gemakkelijk als dividend worden uitgekeerd aan de beleggers in het obligatiefonds. Als belegger profiteer je dus ook van de liquiditeitsstroom. Je kunt kiezen uit heel veel soorten obligatiefondsen.

Obligatiefonds: de nadelen
Een obligatiefonds lijkt misschien veilig. Ontwikkelingen in de marktrente hebben grote invloed op de waarde van obligaties. Als je investeert in obligatiefondsen, dan loop je een renterisico. Gaat de marktrente omhoog dan daalt een obligatiefonds vrijwel altijd in waarde. Bij een dalende rente zie je dat obligatiefondsen meer waard worden. Het is dan ook van groot belang om de marktrente goed in de gaten te houden.

Soorten obligatiefondsen
Je kunt kiezen uit verschillende obligatiefondsen. Sommige fondsen selecteren alleen Nederlandse of Europese obligaties. Andere obligatiefondsen geven de voorkeur aan obligaties met een hoge rente of aan risicovolle obligaties. Op internet kun je veel informatie vinden over obligatiefondsen en de ontwikkelingen in de marktrente. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in een obligatiefonds.

Bron: fx.nl

Geldmarktfonds

Een geldmarktfonds belegt uitsluitend in korte deposito’s en leningen met een korte looptijd. Vaak gaat het om kortlopende overheidsleningen, leningen van het bedrijfsleven of van internationale organisaties. Zelf een kortlopende lening vinden is lastig. Maar via een geldmarktfonds kun je toch geld steken in deze markt.

Geldmarktfonds: de voordelen
In een geldmarktfonds kun je tijdelijk je vermogen stallen. Bijvoorbeeld omdat je het geld snel weer nodig hebt. De risico’s van een geldmarktfonds zijn vrij beperkt. Juist vanwege het lage risico kun je een geldmarktfonds ook gebruiken om je geld even te parkeren als de aandelenmarkt tegen zit.

Geldmarktfonds: de nadelen
Het rendement op geldmarktfondsen is meestal niet al te hoog. Het is wel slim om te letten op de valuta waarin het fonds belegt. Zolang het fonds in de Eurozone belegt, loop je geen valutarisico. Dat gevaar zit er wel in als het fonds ook geld steekt in kortlopende leningen in andere valuta.

Soorten geldmarktfondsen
Er zijn eigenlijk twee soorten geldmarktfondsen. Het ene soort geldmarktfonds houdt een deel van het vermogen in contanten aan en investeert geld in leningen met een looptijd tot 3 maanden. Dat worden wel de liquide geldmarktfondsen genoemd. Andere geldmarktfondsen investeren in geldleningen met een langere looptijd. Zo’n fonds houdt meestal ook minder cash aan. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in geldmarktfonds.

Bron: fx.nl

Gemengd fonds - Mix van fondsen - Mixfonds

Een gemengd fonds of mixfonds belegt in een combinatie van aandelen, onroerend goed, obligaties, etc. Als je geld investeert in gemengde fondsen spreid je de inleg automatisch. De verdeling over de verschillende soorten beleggingscategorieën blijkt uit de fondsvoorwaarden. Je vaste bank heeft vast ook wel een gemengd fonds. Maar bekijk ook alle andere gemengde fondsen voor je een keuze maakt.

Gemengd fonds: de voordelen
Bij een gemengd fonds wordt je geld over verschillende beleggingscategorieën verspreid. Als je kiest voor een gemengd fonds, loop je wat minder risico dan met een fonds dat alleen maar in aandelen belegt. Je hebt dus verder geen omkijken naar de spreiding. Dat doet het fonds voor je.

Gemengd fonds: de nadelen
Ondanks de spreiding van de risico’s loop je nog steeds de kans dat het gemengde fonds in waarde daalt. De waarde van aandelen en onroerend goed kan tegelijk dalen. En je bent ook afhankelijk van de fondsvoorwaarden. In het ene fonds krijgt de fondsmanager alle vrijheid bij het spreiden van de beleggingen. Bij een ander beleggingsfonds is dat weer niet het geval. En er is ook geen vaste omschrijving van het begrip gemengd fonds. Het ene fonds kan grotendeels beleggen in aandelen en beperkt in obligaties en vastgoed. Een ander gemengd fonds legt juist de nadruk op obligaties en vastgoed.

Soorten gemengde fondsen
De keuze uit gemengde fondsen is enorm. Voor je besluit om te beleggen in een gemengd fonds, is het handig om je te verdiepen in deze fondsen. Kijk vooral naar de samenstelling van zo’n gemengd fonds. Je kunt niet zo maar alle gemengde fondsen op een hoop gooien. De meeste aanbieders kennen ook nog verschillende gemengde fondsen. Dat maakt de keuze niet eenvoudiger. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in een gemengd fonds.

Bron: fx.nl

Duurzaam Fonds

Een duurzaam fonds belegt in duurzame bedrijven. Dat zijn bedrijven die zich bezighouden met een ethische bedrijfsvoering en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je vaste bank heeft vast ook wel een duurzaam fonds. Maar je kunt je natuurlijk ook verdiepen in alle duurzame fondsen en daarna de beste selecteren.

Duurzaam fonds: de voordelen
Investeren in een duurzaam fonds is beter voor de leefomgeving. Je kunt ook zelf speuren naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dan ben je veel tijd kwijt. Wie kiest voor een duurzaam fonds, besteedt dat werk uit aan de medewerkers van dat fonds. En via een fonds beleg je in het algemeen ook voordeliger in verschillende bedrijven dan wanneer je zelf de aandelen van duurzame bedrijven koopt.

Duurzaam fonds: de nadelen
Een nadeel van het duurzame fonds is dat het begrip zelf niet vastligt. Het ene duurzame fonds belegt alleen in duurzame bedrijven en slaat daardoor bedrijfstakken over. Andere fondsen beleggen in het meest duurzame bedrijf van elke bedrijfstak. Kortom, bekijk eerst wat je belangrijk vindt bij duurzaam ondernemen voor je geld steekt in zo’n fonds. In de meeste gevallen gaat het om een belegging in aandelen. Bij een belegging in aandelen loop je een relatief hoog risico vergeleken met bijvoorbeeld duurzaam sparen.

Soorten duurzame fondsen
Je kunt kiezen uit verschillende soorten duurzame fondsen. Bij het maken van een keuze zul je je wel moeten afvragen wat je onder duurzaam verstaat. Daarna kun je bij alle duurzame fondsen meer informatie opvragen. Vervolgens kun je bepalen welk fonds aan jouw criteria voor duurzaamheid voldoet en welk fonds niet. Neem je een wat ruimere definitie, dan wordt de keuze uit duurzame fondsen een stuk groter. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in een duurzaam fonds.

Bron: fx.nl

Depositofonds

Bij een depositofonds beleg je via een fonds in deposito’s. Soms worden de deposito’s aangevuld met kortlopende leningen. De kans dat je bij je eigen huisbank een depositofonds vindt, is niet zo groot. Een depositofonds vind je vooral bij verzekeraars die zich bezig houden met de verkoop van begrafenisverzekeringen.

Depositofonds: de voordelen
Het rendement op de inleg in depositofondsen is afhankelijk van de renteontwikkelingen. In het algemeen hebben rentewijzigingen wat minder invloed op een depositofonds in vergelijking met obligatiefondsen. De risico’s van het beleggen in een depositofonds zijn relatief beperkt vergeleken met beleggen in aandelen. Eigenlijk moet er dan ook heel wat gebeuren voor het rendement op je belegging negatief is. Vanwege deze relatieve zekerheid vind je het depositofonds vooral bij begrafenisverzekeringen.

Depositofonds: de nadelen
Het rendement op een investering in een depositofonds is meestal niet al te hoog. De vraag is of het rendement op kan tegen een slimme spaarder die regelmatig de rente op spaarrekeningen en deposito’s vergelijkt. Voor de beantwoording van deze vraag zijn uiteraard ook de kosten van het fonds van belang.

Soorten depositofondsen
Er zijn niet veel verschillende soorten depositofondsen. Vrijwel elk depositofonds mikt op zekerheid. Meestal beleggen deze fondsen daarom vooral in kortlopende deposito’s. Dat beperkt de kans op verlies. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in een depositofonds.

Bron: fx.nl

Clickfondsen

Een clickfonds is een beleggingsfonds met een bijzondere constructie. Meestal beschermen clickfondsen een groot deel van je inleg. Daarnaast klikken deze fondsen op bepaalde momenten de opgebouwde waarde vast. Veelal doen fondsen dat als de waarde met een bepaald percentage is gestegen of het fonds een zekere waarde heeft bereikt. Dat worden wel klikmomenten genoemd.

Clickfonds: de voordelen
Met een clickfonds kun je profiteren van de waardestijging van aandelen en tegelijk wordt je belegging beschermd. Afhankelijk van het soort clickfonds, krijg je gegarandeerd een deel van je inleg terug of wordt de waardestijging van het beleggingsfonds vastgezet.

Clickfonds: de nadelen
Bij een clickfonds betaal je wel voor de garantie. Beleg je zonder beschermingsconstructie kun je een hoger rendement maken dan bij een belegging met bescherming. Clickfondsen zijn soms aan de dure kant. Wil je geld steken in een bestaand clickfonds, bekijk dan goed of het fonds wel regelmatig wordt verhandeld. Voor hetzelfde geld oefen je met je aan- of verkooporder een enorme invloed uit op de prijzen omdat bijna niemand in het clickfonds handelt.

Soorten clickfondsen
Er zijn clickfondsen die je via de beurs kunt aankopen. Op andere clickfondsen kun je alleen gedurende een bepaalde periode inschrijven. Daarna kun je er niet meer aankomen. Sommige clickfondsen zijn gebaseerd op bepaalde groep aandelen, anderen hebben een speciaal thema of lopen mee met een index als de AEX of Dow Jones. Clickfondsen verschillen onderling sterk in voorwaarden, het moment waarop de koers wordt vastgezet, de einddatum, noem maar op. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in een clickfonds.

Bron: fx.nl

Kempen Euro Credit Fund Inc | Beleggingsfonds

Kempen Euro Credit Fund heeft een aantal aantrekkelijke aspecten, maar goedkoop is het niet.

Met de overname van Kempen door Van Lanschot is het beheer van dit fonds in 2007 overgegaan naar Kempen, dat zowel het team als het beleggingsproces heeft aangepast. Hierbij is de vermogensbeheerder grondig te werk gegaan. Van het oude team is slechts één beheerder overgebleven. Het huidige team heeft het fonds sinds 2008 onder haar hoede en staat onder leiding van Richard Klijnstra. Hij vormt het investment committee met Ronald Polano en Alain van der Heijden. Zij beheren de portefeuille en beslissen over de voorstellen van de verschillende sectoranalisten. In totaal bestaat het team uit zes personen, die de functies van analist en portefeuillebeheerder combineren. De omvang is gemiddeld voor een dergelijk fonds, maar de ruim 10 jaar aan ervaring die de beheerders met zich meebrengen zien wij als een pluspunt.

Ook de strategie is flink onder handen genomen. Het fonds is nu een puur bedrijfsobligatiefonds, en belegt daarom niet in bedrijfsleningen met een slechte kredietbeoordeling (high yield) of credit derivaten (CDS). In staatsobligaties belegt het fonds zeer beperkt en alleen omwille van liquideit. Ook wordt de durationpositie neutraal gehouden ten opzichte van de benchmark. Het beleggingsproces laat zich het beste omschrijven als fundamenteel en bottom up gedreven, al wordt de verdeling over de verschillende sectoren wel in de gaten gehouden. Het sturen van de marktgevoeligheid tot op industrieniveau is wat dit proces onderscheidt ten opzichte van veel andere fondsen, die de marktgevoeligheid alleen op sector- of portefeuilleniveau afstemmen. De aantrekkelijkheid van een bepaalde industrie, en de daarmee gepaard gaan betapositionering, bepaalt het team met behulp van een intern ontwikkeld model. Hierbij worden zowel fundamentele als technische variabelen en waardering meegewogen. Vervolgens gaan de beheerders binnen hun sector(en) op zoek naar de best gewaardeerde leningen binnen een bepaalde kredietkwaliteit. De voorstellen van de afzonderlijke beheerders worden uiteindelijk door het investment committee beoordeeld.

In de korte periode dat dit team het fonds beheert, heeft het beleggers niet teleurgesteld. In het voor bedrijfsobligaties moeilijke jaar 2008 bleef het ten opzichte van de Morningstar categorie overeind en tijdens het herstel van 2009 behaalde het fonds een rendement van ruim 22%, wat zowel in absolute als relatieve zin een uitstekende prestatie was. Wij zijn positief de ervaring van de beheerders en de manier waarop zij het fonds beheren. Minder zijn we te spreken over de kosten die Kempen jaarlijks in rekening brengt. Met ongeveer één procent is het duurder dan gemiddeld in de categorie, wat het behalen van outperformance bemoeilijkt. Wij houden onze kwalitatieve beoordeling voorlopig op ‘standard'.

Bron: morningstar.nl

ING (L) Invest EMU Equity P Acc

Dit fonds hanteert een pure bottom-up beleggingsaanpak.

Wij denken dat fondsbeheerder Jan Luschen een goede bottom-up stock-picker is. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een positief aandelenselectie-effect in negen van de tien sectoren ten opzichte van de MSCI EMU Net Return Euro benchmark, wat leidde een tot een bovengemiddeld jaarrendement van 35%. De beheerder wil dat het rendement gedreven wordt door aandelen, niet door sectoren, en daarom laat hij de de sectorswegingen niet meer dan 2% van de benchmark afwijken. Dit houdt het beleggingsproces verbonden met Luschen’s aanpak gericht op fundamentele analyse, maar het geeft de portefeuille niet veel ruimte om zich te verschuilen wanneer een sector een vrije val maakt, zoals de financiële sector in 2008.

Eén van de veranderingen die Luschen doorvoerde toen hij in 2006 het fonds in handen kreeg, was het verhogen van de concentratie van het fonds. Het aantal aandelenposities in de portefeuille is gezakt van ongeveer 100 naar 60 sinds zijn komst. Deze verandering heeft zorgt ervoor dat de beheerder zijn voorkeuren met overtuiging kan implementeren. Tegelijkertijd neemt het aandeelspecifieke risico binnen de portefeuille toe en tevens de standaarddeviatie van het fonds bovengemiddeld gemaakt, maar we zien dit niet als zorgwekkend. Dit fonds kan zelfs als een kernpositie gebruikt worden in de portefeuille van een belegger vanwege de goede sectordiversificatie en de focus op large-cap aandelen binnen ontwikkelde markten van de eurozone.

Het fonds kent ook ervaren management en uitgebreide ondersteuning. Luschen heeft 32 jaar beleggingservaring en kwam bij ING met een goede staat van dienst; de Nederlandse en Europese aandelenfondsen waar hij bij Aegon mee gewerkt had deden het bovengemiddeld binnen hun categorie van 2000-2006.

Bij ING is Luschen één van in totaal drie portefeuillebeheerders die samen het ING pan-Europese aandelenteam uitmaken. Verdere ondersteuning komt van 26 analisten. Voor 2009 bevonden sommige analisten zich in Brussel, maar vorig jaar bracht ING al het beleggingspersoneel onder één dak. Het hele team bevindt zich nu in Den Haag, wat onderlinge communicatie een stuk makkelijker maakt, maar wel tot vertrek van sommige analisten leidde.

ING (L) Invest EMU is een degelijk beheerd fonds met een duidelijke beleggingsaanpak. Hoewel 2009 een prima jaar was, is de staat van dienst over de lange termijn tegenvallend. Onder de leiding van Luschen heeft het fonds tot zover 67% van de Morningstar categorie Aandelen Eurozone Large-Cap voor zich moeten dulden. De kosten van het fonds zijn ook gemiddeld. Het fonds krijgt de Morningstar “Standard” rating.

Bron: morningstar.nl

BNP Paribas OBAM | Aandelenfonds

Fortis Obam vond in 2009 overtuigend de weg weer naar boven en blijft aantrekkingskracht op ons houden. Het is te overwegen voor beleggers die een behoorlijk risico kunnen tolereren.

Dit wereldwijde aandelenfonds liet tot 2008 fantastische rendementen zien, behoorde in 2008 tot het slechtste percentiel in zijn categorie om in 2009 vriend en vijand weer te verassen. Het klom opnieuw naar de top door vast te houden aan zijn overtuiging voor Azië en grondstoffen enerzijds en door anderzijds accenten te verschuiven in portefeuille. Over perioden van 5, 10 jaar of langer zijn de rendementen duidelijk boven categoriegemiddelde.

Beleggingsveteraan Rolf Stout heeft de leiding bij het fonds stevig in handen. Stout is een gepassioneerde belegger met 35 jaar ervaring en is sinds 1989 hoofdmanager van dit fonds. Hij wordt bijgestaan door een qua omvang gemiddeld team dat bestaant uit Peter Ranty (24 jaar ervaring), Roeland Tso (4 jaar ervaring) en Edwin Simon die in 2009 na twee jaar vermogensbeheer op diverse locaties het team in Amsterdam is komen versterken. Het nieuwste teamlid (eind 2009) is Nurit Konijnendijk, zij heeft een gemengde achtergrond met zowel industriële als financiële ervaring.

Fortis Investments wordt momenteel geïntegreerd met BNP Paribas Asset Management. Alhoewel we daar voor Obam geen voordelen van inzien, denken we niet dat dit onafhankelijke fondser hinder van zal ondervinden. Obam zal – gesteund door zijn Nederlandse beleggerbasis en raad van commissarissen – zijn onafhankelijke positie kunnen handhaven en voor Obam blijft het bij een naamswijziging.

Wij houden van Stouts strategie die in 2009 – pragmatisch als hij is – wel wat is aangepast. De beleggingshorizon van Stout is korter geworden. In een deel van de portefeuille worden large caps aangehouden met een horizon van 3-5 jaar. Deze aandelen hebben een redelijke waardering en het team verwacht voor de sector waar ze deel uit maken een bovengemiddelde groei. De overweging in energie en grondstoffen past in dit deel. Naast de strategische portefeuille is er een tactische portefeuille waarvoor een kortere horizon geldt en waarin ook meer mid caps kunnen worden geselecteerd. De invulling van deze portefeuille is gebaseerd op trends. Nu bijvoorbeeld heeft Stout een positie in “fallen financials” met banken als Wells Fargo en ING. Een ander voorbeeld is het beleggen in Indonesië alhoewel de posities in opkomend Azië eind 2009 wat zijn afgebouwd. De portefeuille is verder wat geconcentreerder geworden en is meer op large caps georiënteerd.

De kortere horizon zal leiden tot een lichte stijging van omzetten in portefeuille, maar vergeleken met andere fondsen zal Obam een lange horizon blijven behouden en blijven transactiekosten beperkt. Al met al denken wij dat de managers inzicht genoeg hebben om met de flexibele maar toch consistente strategie en de lage kosten goede resultaten te bereiken, zij het met een behoorlijke portie risico.

Bron: morningstar.nl

ING Global Opportunities | Aandelenfonds

ING Global Opportunities is een uitstekend wereldwijd aandelenfonds.

In de periode sinds 2005 tot eind 2009 is qua rendement 95% van de Morningstar categorie verslagen, dankzij fondsbeheerder Tycho van Wijk en de uitvoering van het uitgebreide beleggingsproces. Voor aantreden van Van Wijk bleef het rendement achter bij de categorie. Bovendien was het in het verleden erg afhankelijk van de technologiesector, welke meer dan de helft van de portefeuille uitmaakte.

Van Wijk is in staat geweest om snel veranderingen door te voeren binnen het fonds toen hij de leiding overnam in 2005. Hij koos bij aanvang voor een strategie met een bredere dekking van sectoren in vergelijking met zijn voorganger. Het beleggingsproces bestaat nu uit zeven lange termijn beleggingsthema’s zoals industriële innovatie en demografische verschuivingen. Binnen deze thema’s houdt het team rekening met subthema’s die op kortere termijn veranderen. Van Wijk is betrokken bij de identificatie van top-down thema’s, terwijl een apart team van analisten zich bezighoudt met aandelenresearch.

Van Wijk heeft in juli 2009 extra steun gekregen voor zijn beleggingsproces, in de vorm van een portefeuillebeheerder—Tjeert Keijzer—die zich volledig op dit fonds richt. Keijzer helpt bij het opzetten van modellen die de nieuwe en lopende thema’s in de portefeuille testen en is ook belast met het risicobeheer. Wij zien het als een goede zet van ING, om de capaciteit bij dit succesvolle fonds uit te breiden.

Een andere wijziging sinds onze laatste beoordeling heeft betrekking op de benchmark. Deze is gewijzigd van de MSCI World Growth Index naar de MSCI All Countries World Index. Hierdoor is er binnen de beleggingsaanpak meer ruimte om enigzins buiten het traditionele beleggingsuniversum van groeiaandelen te gaan. Toch behoudt de portefeuille haar groeistijl en blijft het team niet al teveel naar de benchmark kijken.

Het fonds onderscheidt zich doordat het het aantal posities binnen de portefeuille gedurende neergaande markten verlaagt. In 2008—een opmerkelijk voorbeeld—heeft deze aanpak relatief goed gewerkt. Het fondsverlies van 42% was in overeenstemming met het gemiddelde, terwijl het rendement in opgaande markten beter dan dat van de meeste concurrenten is. Het jaarlijkse gemiddelde rendement onder Van Wijk is 4,8%. Dit cijfer ligt 6,4% boven het categoriegemiddelde. Gedurende dezelfde periode was de standaarddeviatie gemiddeld, wat betekent dat het fonds een gunstig risico-rendementsprofiel kent.

We zijn ook te spreken over de lage kosten van het fonds. De totale kostenratio is laag ten opzichte van de categorie.

We denken dat ING Global Opportunities een prima fonds is en daarom handhaven we onze “Superior”-rating.

Bron: morningstar.nl

Threadneedle European High Yield Bond | Beleggingsfonds

De ervaren beheerder en het uitstekende proces van dit fonds maken dit een goede keuze.

Roman Gaiser nam dit fonds in oktober 2005 over en kwam binnen met een goede staat van dienst bij het bijna identieke fonds bij F&C van 2002 tot 2005, waar hij op jaarbasis 5% beter dan de concurrentie presteerde, gebaseerd op het jaarlijkse rendement. Zijn tweede man bij dit fonds is Barry Whitman, die het huidige hoofd van high yield bij Threadneedle is. Deze twee mannen worden ondersteund door drie kredietanalisten. Hoewel dit vijfkoppige team relatief klein is, zijn ze allemaal toegewijd aan high yield en maken ze bij het proces verstandig gebruik van Threadneedle’s aandelenanalisten en top-down strategen.

We zijn gecharmeerd van hun originele proces. Er er geen initiële kwantitatieve filters omdat Gaiser gelooft dat zulke filters naar een meer gecorreleerd universum leiden. In plaats daarvan komt het vormen van ideeën in twee vormen. Eerst bedenken Gaiser en Whitman ideeën door ad hoc onderzoek en vanuit hun contacten met de industrie. De tweede vorm volgt een de meer traditionele route van bottom-up zekerheidselectie, uitgevoerd door het high yield team. Ze concentreren zich op vier pijlers: de bedrijfsstrategie van een firma, de financiële resultaten, de kapitaalstructuur en de waardering. Deze laatste pijler, waardering, wordt besproken met de aandelenanalisten en illustreert de aanpak die het high yield team gebruikt.De portefeuilleconstructie is altijd top-down. Gaiser raadpleegt top-down strategen voor sectorale en regionale spreiding, maar het high yield team heeft het laatste zegje over de mate van overtuiging. Tijdens defensieve tijden worden cash en investment grade posities meer benadrukt. Maar high yield blijft de belangrijkste focus en de diverse benadering van het team van het genereren van ideeën kan gezien worden in de niet-benchmark posities die ongeveer een vijfde van de portefeuille uitmaken.

De resultaten hebben dit fonds tot nu gelijk gegeven. De prestatiegrafiek toont aan dat Gaiser de goede staat van dienst van het fonds heeft voortgezet aangezien het rendement sinds de start elk jaar (behalve 2000) bovengemiddeld is geweest. Wij denken dat er een goede kans is dat Gaiser deze succesvolle reeks kan voortzetten, gezien het effectieve proces.

Onze voornaamste kritiek betreft de prijs. De TER is 1,51%, wat een kwart procent boven de categoriemediaan is. Hoewel dit verschil klein is, toont onderzoek aan dat hooggeprijsde fondsen een negatief op prestatie over de lange termijn kan hebben, dus houden we de kosten van dit fonds nauwlettend in de gaten.

Ondanks de hoge prijs denken we dat het team en het proces goed genoeg zijn om de uitstekende staat van dienst voort te zetten en daarom verdient het onze “Superior”-rating. High yield obligaties zijn wel riskant en moeten daarom maar een klein deel van een goed gediversifieerde portefeuille uitmaken.

Bron: morningstar.nl

Kempen Orange Fund | Beleggingsfonds

Het door de Amsterdamse zakenbank Kempen & Co aangeboden Orange Fund belegt in kleine tot middelgrote ondernemingen in Nederland. Het fonds wordt geleid door het small- en midcapteam van Kempen, dat ook het Orange Oranje Particpaties fonds beheert. Het team bestaat uit vier portefeuillebeheerders en wordt geleid door Joop Witteveen. Het Orange Fund wordt op haar beurt geleid door Peter Beijers. Het beheer is een team inspanning. Beide managers werken intensief samen hebben ondersteuning van Jan Willem Berghuis (tien jaar ervaring) en Michiel van Dijk (twee jaar ervaring). Witteveen heeft 24 jaar relevante ervaring en is voorheen actief geweest als portefeuillebeheerder, analist en directeur van de dealingroom. Beijers kan bogen op meer dan 30 jaar relevante ervaring als onder andere analist en portefeuillebeheerder.

Het team bouwt vanuit een universum van ongeveer 90 ondernemingen een portefeuille met 25 tot 35 posities. Opvallend in het selectieproces is de nadruk die het fonds legt op de middellange termijn en management. Witteveen en Beijers zijn ervan overtuigd dat veel analisten wel naar de korte termijn potentieel van een aandeel kijken, maar minder aandacht besteden aan de periode die daarop volgt. Door met de top van een onderneming te discussiëren en filosoferen over de toekomst van het bedrijf, denken Witteveen en Beijers een beter zicht dan analisten te krijgen op het groeipotentieel van een onderneming. Daarnaast kunnen ze door deze meetings de kwaliteit van het management beter inschatten, geholpen door hun ruime ervaring.

Een voorbeeld van een onderneming die het fonds ziet zitten is Ten Cate. Deze fabrikant van innovatieve materialen biedt volgens Witteveen en Beijers veel kansen voor de middellange termijn, vooral vanwege het afzetpotentieel van de innovatieve producten waar het bedrijf mee komt. Voor lange tijd was het team niet positief over TomTom, maar nadat de koers ongeveer gehalveerd is sinds 2008, heeft het per eind 2009 een positie hierin opgebouwd. Wanneer autonome groei niet tot stand komt, zal het naar hun mening nog altijd een mooie overnamekandidaat met veel strategische waarde voor grote partijen zijn.

De prestaties onder Witteveen en Beijers zijn indrukwekkend: het is een van de best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Nederland. Deze krachtige vertoning is voor een groot deel te danken aan het smallcap karakter van het fonds; aangezien de markt gunstig was voor kleinere ondernemingen binnen het Nederlandse aandelenuniversum. Toch is niet alle goede performance hieraan toe te wijten. Het fonds heeft ook de MSCI Netherlands Small-Cap Index weten te verslaan, wat erop wijst dat management goed werk heeft afgeleverd in het uitzoeken van de meest veelbelovende aandelen en sectoren. De imposante rendementen komen overigens niet zonder risico. Gemeten in standaarddeviatie is het een van de meest volatiele fondsen in de categorie. Niettemin is het in staat geweest om in zowel neergaande als opgaande markten bovengemiddeld te presteren.

Gezien de focus op kleine Nederlandse ondernemingen is het fonds niet geschikt als kernpositie van een portefeuille. Maar gezien de ervaring en bewezen kunde van het management team vinden we het een goede keus als aanvullende speler.

Bron: www.morningstar.nl

Robeco Emerging Stars | Beleggingsfonds

Het solide en ervaren team belegt met veel overtuiging in opkomende landen, en dat maakt dit fonds een prima keus.

Robeco heeft veel ervaring met beleggen in opkomende landen. Robeco Emerging Markets was met de lancering in 1994 het eerste Nederlandse fonds in deze categorie, en hoewel Robeco Emerging Stars pas eind 2006 gelanceerd werd, geloven we dat het kan profiteren van de expertise. Dit vinden we des te meer omdat het managementteam enkele veteranen kent die al vanaf het begin bij de emerging markets strategie betrokken zijn. Wim Hein Pals was onderdeel van dit team sinds de oprichting in 1994 en is staat nu aan het hoofd van het team, dat bestaat uit zes andere portfoliomanagers en twee analisten. Hij is tevens hoofdmanager van Robeco Emerging Markets. Jaap van der Hart is hoofdmanager van Robeco Emerging Stars en begon bij het Rotterdamse fondshuis in 1994. Hij maakt sinds 2000 onderdeel uit van het emerging markets team.

Wat Emerging Stars onderscheidt van Emerging Markets is de geconcentreerde aanpak. Het fonds wordt niet tegen een benchmark afgezet, maar volledig vanuit overtuiging beheerd, en alleen de landen en bedrijven waarbij het team de sterkste overtuiging voelt, belanden uiteindelijk in de portefeuille. Zo wordt ongeveer 80% van de portefeuille gealloceerd naar de vijf landen die het team als meestbelovend ziet. Na deze top-down landenselectie identificeert het team trends waarvan zij verwachten dat ze groei zullen stuwen. Recente voorbeelden daarvan zijn de groei van Turkse financials en de groei van de Braziliaanse middenklasse.

De selectie mondt uit in een geconcentreerde portefeuille, die ten opzichte van de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets substantieel overwogen is in de top vijf landen. Met 35 tot 50 posities is de portefeuille compacter dan het gemiddelde fonds binnen de Morningstar Emerging Markets categorie. Hoewel we houden van fondsmanagers met overtuiging, is het belangrijk om te realiseren dat dit hier een hoger risicoprofiel met zich meebrengt. De afgelopen jaren laten dat zien. Het fonds verloor in 2008 meer dan de helft van haar waarde, en ongeveer 3% meer dan de categorie. In het herstel van 2009 presteerde het fonds daarentegen buitengewoon goed. De beheerders deden zeer goede zaken met aandelen die gericht waren op Chinese binnenlandse groei. Daarnaast hield het team meer kleinere ondernemingen aan dan het gemiddelde emerging markets fonds, en deze kenden een uitstekend jaar.

Het fonds bestaat inmiddels meer dan drie jaar, en de toch nog wat korte historie van het fonds laat zien dat beleggers bereid moeten zijn om aanzienlijke fluctuaties in het rendement voor lief te nemen. Toch vinden wij dit een interessant fonds. Robeco heeft een bewezen staat van dienst op het vlak van beleggen in emerging markets, en we hebben vertrouwen in hun capaciteit om een dergelijk risicovol mandaat als dit fonds kent kundig te beheren.

Bron: www.morningstar.nl

woensdag 17 maart 2010

Beleggen in tweede huis

Belegt u liever in iets tastbaars? Dan is een tweede huis misschien iets voor u. Dit soort investeringen is de laatste tijd zeer rendabel gebleken. Wie weet houdt u er zelfs huurinkomsten aan over. Bedenk dat dit bezit als vermogen meetelt: u wordt over het (fictief) rendement belast.

Bron: plusonline.nl

Tips voor veilig beleggen

- Steek niet al uw geld in één bedrijf of bedrijfstak

- Steek niet uw hele vermogen in aandelen

- Spreid uw beleggingen in de tijd

- Beleg nooit met geleend geld

Cursus Beleggen

Als u gaat beleggen is het zaak dat u goed beslagen ten ijs komt. U kunt bijvoorbeeld een cursus beleggen volgen. Hoe deskundig en betrouwbaar is de financieel adviseur die zich als cursusleider opwerpt? Financieel adviseur is geen beschermd beroep, iedereen mag zich zo noemen. De spreekwoordelijke charlatan met een vlotte babbel en een net pak die zichzelf ‘financieel adviseur’ noemt, kan ongestraft beleggingscursussen organiseren en zelfs adviezen geven. Pas als de adviseur bemiddelt in financiële producten en/of deze verkoopt, is (sinds 1 januari 2006) de Wet Financiële Dienstverlening van toepassing. In zo’n geval moet de dienstverlener een vergunning hebben en ingeschreven staan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is niet slim in zee te gaan met iemand zonder vergunning of registratie. Controleer dus of uw adviseur in de registers staat van de AFM (via www.afm.nl of de Toezichtslijn, tel. 0900-540 05 40, € 0,35 per gesprek). De AFM wijst er overigens op dat senioren een gewilde doelgroep zijn voor ‘malafide financieel adviseurs’, zeg maar oplichters.

Bron: plusonline.nl

Veilig Beleggen

Beleggen en risico zijn vast aan elkaar verbonden. Er bestaan weinig beleggingen zonder risico. Veilig beleggen door het geld op de bank te zetten is ook niet zonder gevaar. Als de bank failliet gaat raakt de spaarder het meerdere boven de garantie kwijt. Dat is recentelijk nog gebeurt. Ook veilig beleggen in het degelijke bedrijf/fonds dat al meer dan honderd jaar betrouwbaar presteert is niet haalbaar. Er kan zomaar een affaire komen waardoor de koers permanent instort.

Mogelijkheden voor Veilig Beleggen
Minder risico betekent al snel ook minder rendement. Veilig beleggen kan ook duur zijn door de kosten van risicobeheer. Bij veilig beleggen kan gedacht worden aan:

Beleggen binnen een verzekering
Opties ter afdekking van koersverlies
Banksparen (tot garantiebedrag)
Staatslening
Beleggen met garantie
Wij geven onafhankelijke Financiele Voorlichting. Wij verkopen geen Financiele Producten en hebben geen enkele relatie met banken, verzekeraars en tussenpersonen. Onze voorlichting is er op gericht dat onze clienten zelf aan de slag kunnen. U kunt hiermee bijvoorbeeld goed voorbereid in gesprek gaan met de aanbieder of intermediair. Daarmee bespaart U veel geld en voorkomt U grote risico’s.

Bron: www.teamplaza.com

woensdag 10 maart 2010

Beleggen bij ING

Voor goed beleggingsresultaat is meer nodig dan alleen een goede timing.
Minstens zo belangrijk is een heldere visie. Belegt u bij de ING Bank, dan zit u goed. Want wij staan naast u bij het uitzetten van een strategie die bij u past. U kunt online, via de telefoon of in een persoonlijk gesprek uw portefeuille samenstellen.

Bron: ingbank.nl

Beleggen bij Alex

Wie is Alex
Alex is in 1999 opgericht en is snel uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van online beleggen. Alex is een beleggingsbank welke goed inspeelt op de behoeften van de klant.

Alex is uitgegroeid van beleggingsbank tot een echte vermogensbank. Naast het zijn van een online broker heeft Alex nu ook een eigen vermogensbeheer afdeling en sinds 2007 ook actief als spaarbank.

Alex Academy
Alex onderscheid zich van concurrenten door de Alex Academy. De Alex Academy bestaat uit online beleggingscursussen en klassikale trainingen.

Klanten van Alex kunnen tegen betaling online cursussen volgen. De kosten in 2009 voor een cursus is € 29 voor een klant en € 39 voor een niet-klant. De cursussen gaan over bijvoorbeeld aandelen, beleggingsfondsen, obligaties, opties etc.

Alex vermogensbeheer
Het is ook mogelijk om Alex als vermogensbeheerder te nemen. Alex neemt dan alle zorgen over en belegd uw gelden. Om in aanmerking te komen voor Alex vermogensbeheer dient u minimaal € 25.000 belegbaar vermogen hebben. Dit lijkt misschien veel, maar dit bedrag is ook wel minimaal in verband met spreiding. Zou u met een lager startkapitaal gaan beleggen dan zouden de transactiekosten relatief gezien teveel drukken op uw resultaat.

Alex zelf beleggen
Zelf beleggen is ook mogelijk bij Alex. Alex staat er om bekend een goedkope internetbroker te zijn en dat blijkt ook wel uit het transactietarief van € 5,70 + 0,09% per order met een minimum van € 10. (tarieven 2009)

In vergelijking met andere brokers is dit een scherp tarief. Als klant van Alex heeft u een gratis rekening en is er geen minimale storting vereist. Bij het openen van een rekening ontvangt u tevens een gratis beleggingscursus.

Heeft u geld even niet belegd dan kunt u dit stallen op de Alex spaarrekening met een prima rente.

Bron: leerwiki.nl

dinsdag 9 maart 2010

Aandelen Tips

Iedere belegger is op zoek naar de ultieme aandelen tips. Iedereen die geld belegt op de beurs wil zijn kapitaal zo snel mogelijk zien groeien. Toch moeten we velen teleurstellen: de écht goede tips komen niet uit de lucht vallen.

Ik heb het altijd al een vreemd fenomeen gevonden: wanneer de beurzen stijgen en de prijs van de aandelen gaat omhoog, lijkt iedereen de aandelen tips te kennen die je in één keer een gigantisch fortuin zullen opleveren. Mensen zonder ervaring in beleggen slingeren opeens namen van aandelen naar je hoofd, met de belofte dat deze aandelen tips je rijk zullen maken. En deze keer is het écht waar! Niet zoals vorige keer, toen ze met hun eigen aandelen tips zo ongeveer hun volledige spaargeld zijn kwijtgespeeld.

Iedere keer weer sta ik ervan te kijken dat mensen naar de beurs hollen wanneer deze stijgt en de aandelenmarkt de rug toekeren als de prijzen van aandelen dalen. Zoals je in de cursus beleggen leert, is dit de omgekeerde wereld. Laat me je dit even duidelijk maken aan de hand van een voorbeeldje: je gaat naar de supermarkt en je wil 1kg appelen kopen. De prijs per kg bedraagt €2. Je vindt dit te duur voor een kg appelen en besluit dan maar om peren te kopen. De volgende week ga je weer inkopen doen en de prijs van de appelen is gedaald van €2 tot €1,5. Je bent blij dat de prijs gedaald is, en koopt een kg lekkere appels.

Maar als goede aandelen op de beurs beterkoop worden, vinden velen dit een slecht teken: ze verkopen de aandelen en nemen hun spaargeld terug naar de bank. De tips over superaandelen die ze eens zo kwistig rondstrooiden, gelden blijkbaar niet meer. Teveel beleggers laten zich leiden door de beurskoersen, en hebben geen oog voor de echte waarde van aandelen. Het verschil tussen prijs en waarde is de meeste beleggers niet bekend, bovenvernoemde cursus legt het verschil uitstekend uit. Ik noem deze cursus verplichte lectuur voor iedere belegger die op zoek is naar aandelen tips, omdat de je de beste aandelen tips zelf vindt.

Een gouden tip voor iedere belegger: wanneer mensen die niets afweten van de beurs, praten over aandelen en aandelen tips, wees uiterst voorzichtig! Het betekent immers dat de koersen te hoog staan en deze situatie kan niet lang volgehouden worden.

Wanneer het verschil tussen prijs en waarde te groot wordt, komt er vroeg of laat een correctie. Meestal wordt er gesproken van een beurscrash, en de tips die eens de hemel ingeprezen werden, worden nu bij het huisvuil gezet. Lagere beurskoersen doen beleggers immers verkopen, terwijl stijgende prijzen zorgen voor euforische stemmingen en massale aankopen.

Juichen ze in de supermarkt ook wanneer de appels duurder worden? Zeer waarschijnlijk niet…de meesten zien de beurs niet als supermarkt, maar als een plaats waar je snel rijk wordt.

Bron: www.beleggen-in-aandelen.com

Aandelen advies op korte termijn

Aandelen advies op korte termijn wordt meestal aangeboden in de vorm van een dienst, die dagelijks verschillende aandelen opvolgt. Op basis van technische analyse voorspelt men de richting van de koers en stuurt een aandelen advies naar de klant.
Technische analyse is een techniek waarbij men aan de hand van indicatoren kan bepalen of een aandeel gaat stijgen of dalen. Men speelt hiermee in op het sentiment op de beurs.

In tegenstelling tot beleggen in aandelen op lange termijn, wordt amper rekening gehouden met de groeicijfers en toekomstige winsten van de onderneming. Economische vooruitzichten van het bedrijf zijn minder belangrijk, men richt zich vooral op het voorspellen van het sentiment op de beurs.

Dagelijks worden verschillende aandelen opgevolgd en via een real-time emailservice wordt de klant op de hoogte gebracht van het aandelen advies op korte termijn. Op basis van dit advies koopt of verkoopt hij aandelen.

Ook hier bestaan er verschillende diensten, die aan de hand van technische analyse de trend op de beurs voorspellen. Sommige diensten geven advies over aandelen op korte termijn, maar willen zo weinig mogelijk posities in portefeuille hebben. Swingtrader wil vooral de aandelen in portefeuille hebben die het hoogst mogelijke rendement opleveren. Dit wil niet zeggen dat er maar een beperkt aantal aandelen opgevolgd wordt, maar wel dat enkel de aandelen met een groot potentieel in portefeuille komen.

Net zoals beleggingsbladen, specialiseren deze diensten zich in een bepaalde sector of beurs. Het werkterrein van Wolftrader bijvoorbeeld, zijn voornamelijk de Amerikaanse beurzen. Dit wil niet zeggen dat ze enkel deze beurzen volgen. De meeste diensten hebben een groot werkterrein, maar net als iedereen blinken ze in sommige zaken uit en willen dit delen met andere beleggers.

Het mag wel duidelijk zijn dat deze diensten geen aandelen kopen om de lange tijd in portefeuille te houden. Aandelen verhandelen op korte termijn is hun specialiteit. Dit wil niet zeggen dat er iedere dag aandelen gekocht of verkocht moeten worden. Het aandelen advies dat "Technische signalen" geeft, hangt volledig af welke opportuniteiten er zich op de beurs voordoen. Het kan voorvallen dat er zich een paar dagen geen interessante aandelen aanbieden, het aandelen advies wordt beperkt tot echt interessante posities.

Aandelen advies voor de korte termijn kan, net zoals op lange termijn, door iedereen gegeven worden. Maar niet iedereen geeft goed advies. Je kan je best laten begeleiden door mensen die er dagelijks mee bezig zijn en die gespecialiseerd zijn in deze materie.

Een zeer goede dienst voor aandelen advies op korte termijn is het nederlandse www.optiespecialist.com

Bron: www.beleggen-in-aandelen.com

Aandelen advies op lange termijn

Advies op lange termijn wordt meestal verzorgd door beleggingsbladen, die de belegger helpen om de aandelen met het meeste potentieel uit te kiezen.
De redactie van beleggingsbladen bestaat uit ervaren analisten, die de cijfers van bedrijven minutieus uitpluizen en die op basis van de cijfers een prognose maken voor de komende jaren. Op die manier wordt de toekomstige waarde van een onderneming berekend, en dus ook de waarde per aandeel.

Sommige beleggingsbladen richten zich op bedrijven die tijdelijk in moeilijkheden verkeren. Door de moeilijkheden valt de koers van het aandeel (tijdelijk) sterk terug, maar wanneer het bedrijf er dan terug bovenop komt, levert dit een mooi rendement op.

Andere bladen die advies geven over aandelen, zoeken naar ondergewaardeerde bedrijven. Dit wil zeggen dat de beurskoers van het aandeel niet overeenkomt met de werkelijke waarde van een aandeel, op basis van de berekende totaalwaarde van de onderneming.

Deze bladen specialiseren zich in het vinden van deze pareltjes. Wanneer het grote publiek deze aandelen vervolgens op het spoor komt, gaat de beurskoers fors hoger.

Er bestaat een hele waaier aan beleggingsbladen die aandelen advies op langere termijn geven. De beleggingsbladen richten zich voornamelijk op de langere termijn (1 tot 5 jaar) en meestal specialiseert een blad zich in een bepaalde sector of een beleggingsmethode.

Een blad dat we een echte aanrader vinden, is SMART Capital . Het richt zich vooral op ondergewaardeerde aandelen en geeft aandelen advies voor de lange termijn (1 tot 3 jaar). Het is een beleggingsblad dat wekelijks verstuurd wordt, zowel per email als per post. Het advies is geschreven in duidelijke, klare taal en leest bijzonder vlot. Hun speurtocht naar ondergewaardeerde aandelen heeft al enkele zeer mooie rendementen opgeleverd.

Bron: www.beleggen-in-aandelen.com

Waarom Beleggen?

De kans is groot dat u enige affiniteit heeft met beleggen, maar sinds het verdwijnen van de euforie eind jaren negentig zijn er veel Nederlanders bijgekomen die geen warme gevoelens bij de beursberichten krijgen.

Beleggen is voor sommigen een hobby, maar voor veel mensen is het noodzaak. Er zijn grofweg drie manieren om geld opzij te zetten: sparen, investeren of beleggen. Sparen lijkt zonder risico. Immers een bedrag gestort op een spaarrekening wordt niet lager als u het onaangeroerd laat. Toch kleeft aan sparen wel een risico namelijk dat u met sparen onvoldoende rendement maakt om uw beoogde doelstellingen te verwezenlijken. De kans is groot dat het rendement net voldoende is om de inflatie goed te maken. Veel sparen wordt op een gegeven moment te veel. Het tweede dat u met uw vermogen kan doen is investeren. Bij investeren steekt u geld in iets waarop u direct invloed heeft zoals een eigen bedrijf of onroerend goed, u wordt daarmee een ondernemer. Ondernemen kan zeer lucratief zijn. Verreweg de meeste zeer vermogende mensen zijn ondernemer maar andersom geldt niet dat alle ondernemers zeer vermogend zijn. De grenslijn tussen investeren en beleggen - de derde mogelijkheid - is niet scherp gemarkeerd. Veel ondernemers zullen bijvoorbeeld op een gegeven moment een gedeelte van hun vermogen in effecten (aandelen, obligaties etc.) beleggen om risicospreiding aan te brengen en zodoende niet alleen maar afhankelijk te zijn van het wel en wee van de eigen onderneming. Beleggen is dus naast sparen en investeren in veel gevallen een noodzakelijkheid. Om een helder zicht op uw beleggingen te houden, is het goed om financiële doestellingen te definiëren. Beleggingen zullen vaak aan een doel zijn verbonden: studie van kinderen, een grote uitgave of pensioen. Realistische verwachtingen zijn eveneens onmisbaar. Wie te negatief of te positief over beleggingsrendementen denkt, komt bedrogen uit. Een van de beste onderzoeken die ik ken over beleggingsrendementen op lange termijn is van Dimson, Marsh en Staunton. De onderzoekers becijferden dat over de laatste honderd jaar het rendement op aandelen gemiddeld 5% hoger lag dan de inflatie. Veel andere wetenschappers kwamen in het verleden iets hoger uit.

Bron: www.belegger.nl

Gann analyse AEX

Een cyclus is het samengaan van tijd en prijs. Gann is de eerste die dat heeft ontdekt en zo gepostuleerd. Om dit samengaan te vinden, paste hij numerologische en astrologische principes toe. De kern van zijn werk is het 9-kwadraat. In het engels Square of Nine. Hiermee wordt in een keer alles voorspelbaar aan bij voorbeeld de AEX.

Hoe komt het nu dat niet iedereen schatrijk wordt met deze Gann technieken?

Er zijn fundamentele onzekerheden die moeten worden opgelost. Dat noem ik het Gann-dilemma. Het komt erop neer dat een analist die het gann-dilemma niet heeft opgelost de belegger steeds zal tracteren op de bewering dat er 2 scenario’s zouden zijn. De AEX stijgt of de AEX daalt. En daarmee staat het hele systeem dus op losse schroeven.

Gann Analyse AEX

Bron: mboot.com

Beleggen is een vak

Beleggen is een vak en daarom kan iedereen leren beleggen die daar geschikt voor is en er de ambitie voor heeft. Van wie leer je een vak? Een amateur leert het van zichzelf. Iemand met een professionele instelling zoekt een bekwame leraar die het vak beheerst. Aan amateurs is waarlijk geen gebrek in beleggersland, maar hoe herken je de vakman? Aan niets anders dan zijn resultaten.

Bron: www.mboot.nl

Duurzaam Beleggen

Duurzaam beleggen is wezenlijk niet anders dan regulier beleggen. Feitelijk stelt de belegger aan zichzelf een extra eis, door bij zijn investeringen zogenaamde duurzame overwegingen te betrekken.


Duurzaam beleggen zou zijn oorsprong hebben in charitatieve en kerkelijke instellingen in de Verenigde Staten van de jaren '80, waarmee het begrip 'Duurzaam' misschien een bijbetekenis krijgt. In de VS is ruim 10 % van alle beleggingen te scharen onder de noemer 'duurzaam'. Inmiddels zijn wereldwijd en in Nederland al uiteenlopende mogelijkheden op het gebied van dergelijke investeringen beschikbaar. Meest voor de hand liggend voorbeelden van die overwegingen zijn te vinden in de milieusfeer; daar wordt het begrip duurzaam überhaupt vaak gebruikt, waardoor die associatie bij velen snel gemaakt is. Bovendien zijn de meeste praktijkvoorbeelden op dit moment ook 'groen'. Maar ook een argument om omwille van slechte werkomstandigheden geen zaken te doen met een bepaald land is eveneens een duurzaam besluit. De belegger weegt dus hoe het bedrijf waarin hij investeert omgaat met mensenrechten en de wereld.

Door de dynamiek op het vlak van milieubeleid van vandaag wordt het begrip Duurzaam momenteel ook onderscheidend gebruikt met de nadruk op milieu. Overigens heeft het begrip 'duurzaam' in juridische zin geen betekenis; het staat een investeringsfonds dan ook vrij om een 'duurzaam fonds' samen te stellen met Shell of BP. In de prospectus is vervolgens een verklaring te vinden waarin de precieze investeringen in bijvoorbeeld een oliemaatschappij gedaan zijn.


Wie gegarandeerd geen bijdrage wil leveren aan kinderarbeid, kan kiezen voor een ethische belegging. Doordat deze voorwaarde aanwezig is, hebben de projecten waarin geïnvesteerd wordt niet altijd dezelfde kans van slagen als bedrijven in dezelfde regio die minder regels respecteren. Daarom gelden voor sommige investeringen fiscale voordelen voor de belegger.

Vanzelfsprekend zijn inmiddels ook rekeningen voor handen waarvan het geld uitsluitend naar 'groene' en/of ethisch verantwoorde doelen gaat. Hiermee kan duurzaam worden gespaard. Bovendien bestaan er groencertificaten, die gebruik maken van de belastingvoordelen voor duurzame fondsen. Het geld gaat alleen naar projecten die door de overheid zijn goedgekeurd, waarbij de rente die op de certificaten wordt ontvangen belastingvrij is. Deze groencertificaten hebben een vaste looptijd en een vaste rente. Soms worden groencertificaten opgedeeld als tranches of als bankbrief verkocht.

Bron: beursgorilla.nl

maandag 1 maart 2010

Beleggen in CFD's

De wereldwijde financiële markten zijn nog nooit zo volatiel geweest als het afgelopen jaar. U bevindt zich in een unieke positie; er liggen ontzettend veel kansen op de verschillende beurzen om geld te verdienen. Saxo Bank biedt u de mogelijkheid te beleggen op een professioneel en overzichtelijk platform, waarmee alle markten toegankelijk zijn.

Een CFD (Contract for Difference) is een perfect product om te profiteren van stijgende en dalende koersen. Daar niet iedereen bekend is met de CFD, proberen we u op deze pagina bekend te maken met dit product. Een CFD is een contract dat van waarde verandert als de onderliggende waarde ook van waarde verandert.

Waarom de waarde van een CFD verandert

U maakt winst of verlies met een CFD als het verschil tussen aan- en verkoopkoers van de onderliggende waarde verschillend is. Bijvoorbeeld, u koopt een CFD op het aandeel Unilever en de waarde van het aandeel stijgt, dan zal de waarde van de CFD ook stijgen. Omgekeerd geldt hetzelfde, als het aandeel in waarde daalt, zal de waarde van de CFD ook dalen. De waarde van de CFD is direct verbonden aan de waarde van de onderliggende waarde. U zult dus eerst de werking van aandelen moeten begrijpen voor u zich bezig gaat houden met het beleggen in CFDs.

Hefboomwerking en CFDs
Als de waarde van een CFD direct verbonden is aan de waarde van het onderliggende aandeel, waarom zou u dan niet beleggen in het aandeel? Het antwoord: Hefboom. Als u belegt met CFDs, profiteert u van een hefboom en kunt u uw winsten vergroten.

Als u een aandeel koopt, betaalt u de volledige prijs van het aandeel. Als de waarde van het aandeel €25 is, betaalt u €25. Koopt u daarentegen een CFD op dit aandeel, dan betaalt u alleen een deel van de prijs van het aandeel – soms maar 5%.

De hefboomwerking vergroot uw winsten, maar het kan ook uw verliezen vergroten. Stelt u zich voor dat u een CFD koopt op een aandeel dat €50 waard is. U dient enkel €5 vrij te maken voor de CFD, omdat u profiteert van de voordelen van beleggen met hefboom. Stelt u zich nu eens voor dat de waarde van het aandeel toeneemt met 10%, van €50 tot €55. Hoe beïnvloedt dit uw CFD transactie? Onthoud, een CFD is een Contract for Difference. U krijgt dus het verschil tussen €50 en €55 – dit is €5. Als u het aandeel had gekocht, had u een winst van 10% gemaakt. Echter, doordat u de CFD kocht in plaats van het aandeel en enkel €5 diende vrij te maken voor de transactie, heeft u een winst van 100% gemaakt.

Hoewel dit een enorm rendement is, dient u te beseffen dat de hefboomwerking ook tegen u kan werken. Als u dezelfde CFD transactie had gemaakt en de waarde van het aandeel was afgenomen met €5, van €50 tot €45, zou u een groter deel van uw belegging hebben verloren. Als u het aandeel had gekocht, had u een verlies van 10% van €50 = €5 gemaakt. Echter, doordat u de CFD kocht in plaats van het aandeel en enkel €5 diende vrij te maken voor de transactie, heeft u een verlies van €5 = 100% gemaakt.

Beleggen met hefboom is een ongelooflijk mooi instrument. Gebruik het echter verstandig.

Bron:http://nl.saxobank.com

Beleggen in aandelen

Beleggers handelen in aandelen – deel van het kapitaal van een bedrijf- op verschillende beurzen, overal ter wereld. Vóór de opkomst van het internet, waren beurzen fysieke locaties waar beleggers, of hun makelaars, samen kwamen om over de prijzen te onderhandelen van de aandelen die ze wilden kopen of verkopen. Hoewel veel van deze fysieke locaties, zoals de New York Stock Exchange (NYSE) en de London Stock Exchange (LSE) nog steeds bestaan, hebben nieuwe internet-gebaseerde beurzen, zoals de NASDAQ, zich ontwikkeld. Ongeacht of de aandelen transacties plaats vinden op een daadwerkelijke handelsvloer of het internet, het belangrijkste voor u als belegger is dat er een plek bestaat waar u aandelen kunt kopen en verkopen.

Waarom wil een belegger aandelen kopen én verkopen in plaats van alleen kopen en daarna vasthouden? Men koopt en verkoopt aandelen gebaseerd op hun gedachte over de markt en wat een aandeel gaat doen in de toekomst. Als ze denken dat de waarde van een aandeel gaat stijgen, kopen ze het aandeel. Als ze denken dat de waarde van een aandeel gaat dalen de komende tijd, verkopen ze het aandeel.

Bedrijven nemen deel aan het bedrijfsleven om winst te maken. Ingewikkelder dan dat is het niet. Bedrijven willen winst maken. Wanneer ondernemingen winst maken, hebben managers twee mogelijkheden: ofwel de winst herinvesteren in het bedrijf voor toekomstige groei of ze verdelen het geld onder de aandeelhouders van het bedrijf. Zoals u net gelezen heeft, koopt u een belang in een bedrijf bij het kopen van een aandeel, wat betekent dat u ook mee zou delen in de winst. Deze contante uitkering aan houders van aandelen wordt dividend genoemd.

Aandelen van bedrijven die groeien en meer en meer winst genereren hebben meestal aandelenkoersen die hoger en hoger noteren. Het tegenovergestelde is ook waar, de waarde van aandelen van bedrijven die geen winst genereren zullen meestal dalen in waarde. Echter, als belegger in aandelen kunt u niet puur uw transactie op basis van de prestatie van het aandeel. De meeste beleggers zijn geïnteresseerd in wat het bedrijf de volgende week, maand en jaar gaat doen. Als zij geloven dat het bedrijf in de toekomst een groei gaat laten zien en winst gaat maken, dan zullen ze het aandeel kopen. Als zij denken dat een bedrijf in de toekomst slecht zal presteren, dan zullen ze het aandeel verkopen.

Bron: http://nl.saxobank.com