donderdag 18 maart 2010

Gemengd fonds - Mix van fondsen - Mixfonds

Een gemengd fonds of mixfonds belegt in een combinatie van aandelen, onroerend goed, obligaties, etc. Als je geld investeert in gemengde fondsen spreid je de inleg automatisch. De verdeling over de verschillende soorten beleggingscategorieën blijkt uit de fondsvoorwaarden. Je vaste bank heeft vast ook wel een gemengd fonds. Maar bekijk ook alle andere gemengde fondsen voor je een keuze maakt.

Gemengd fonds: de voordelen
Bij een gemengd fonds wordt je geld over verschillende beleggingscategorieën verspreid. Als je kiest voor een gemengd fonds, loop je wat minder risico dan met een fonds dat alleen maar in aandelen belegt. Je hebt dus verder geen omkijken naar de spreiding. Dat doet het fonds voor je.

Gemengd fonds: de nadelen
Ondanks de spreiding van de risico’s loop je nog steeds de kans dat het gemengde fonds in waarde daalt. De waarde van aandelen en onroerend goed kan tegelijk dalen. En je bent ook afhankelijk van de fondsvoorwaarden. In het ene fonds krijgt de fondsmanager alle vrijheid bij het spreiden van de beleggingen. Bij een ander beleggingsfonds is dat weer niet het geval. En er is ook geen vaste omschrijving van het begrip gemengd fonds. Het ene fonds kan grotendeels beleggen in aandelen en beperkt in obligaties en vastgoed. Een ander gemengd fonds legt juist de nadruk op obligaties en vastgoed.

Soorten gemengde fondsen
De keuze uit gemengde fondsen is enorm. Voor je besluit om te beleggen in een gemengd fonds, is het handig om je te verdiepen in deze fondsen. Kijk vooral naar de samenstelling van zo’n gemengd fonds. Je kunt niet zo maar alle gemengde fondsen op een hoop gooien. De meeste aanbieders kennen ook nog verschillende gemengde fondsen. Dat maakt de keuze niet eenvoudiger. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in een gemengd fonds.

Bron: fx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten