donderdag 18 maart 2010

ING (L) Invest EMU Equity P Acc

Dit fonds hanteert een pure bottom-up beleggingsaanpak.

Wij denken dat fondsbeheerder Jan Luschen een goede bottom-up stock-picker is. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een positief aandelenselectie-effect in negen van de tien sectoren ten opzichte van de MSCI EMU Net Return Euro benchmark, wat leidde een tot een bovengemiddeld jaarrendement van 35%. De beheerder wil dat het rendement gedreven wordt door aandelen, niet door sectoren, en daarom laat hij de de sectorswegingen niet meer dan 2% van de benchmark afwijken. Dit houdt het beleggingsproces verbonden met Luschen’s aanpak gericht op fundamentele analyse, maar het geeft de portefeuille niet veel ruimte om zich te verschuilen wanneer een sector een vrije val maakt, zoals de financiële sector in 2008.

Eén van de veranderingen die Luschen doorvoerde toen hij in 2006 het fonds in handen kreeg, was het verhogen van de concentratie van het fonds. Het aantal aandelenposities in de portefeuille is gezakt van ongeveer 100 naar 60 sinds zijn komst. Deze verandering heeft zorgt ervoor dat de beheerder zijn voorkeuren met overtuiging kan implementeren. Tegelijkertijd neemt het aandeelspecifieke risico binnen de portefeuille toe en tevens de standaarddeviatie van het fonds bovengemiddeld gemaakt, maar we zien dit niet als zorgwekkend. Dit fonds kan zelfs als een kernpositie gebruikt worden in de portefeuille van een belegger vanwege de goede sectordiversificatie en de focus op large-cap aandelen binnen ontwikkelde markten van de eurozone.

Het fonds kent ook ervaren management en uitgebreide ondersteuning. Luschen heeft 32 jaar beleggingservaring en kwam bij ING met een goede staat van dienst; de Nederlandse en Europese aandelenfondsen waar hij bij Aegon mee gewerkt had deden het bovengemiddeld binnen hun categorie van 2000-2006.

Bij ING is Luschen één van in totaal drie portefeuillebeheerders die samen het ING pan-Europese aandelenteam uitmaken. Verdere ondersteuning komt van 26 analisten. Voor 2009 bevonden sommige analisten zich in Brussel, maar vorig jaar bracht ING al het beleggingspersoneel onder één dak. Het hele team bevindt zich nu in Den Haag, wat onderlinge communicatie een stuk makkelijker maakt, maar wel tot vertrek van sommige analisten leidde.

ING (L) Invest EMU is een degelijk beheerd fonds met een duidelijke beleggingsaanpak. Hoewel 2009 een prima jaar was, is de staat van dienst over de lange termijn tegenvallend. Onder de leiding van Luschen heeft het fonds tot zover 67% van de Morningstar categorie Aandelen Eurozone Large-Cap voor zich moeten dulden. De kosten van het fonds zijn ook gemiddeld. Het fonds krijgt de Morningstar “Standard” rating.

Bron: morningstar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten