donderdag 18 maart 2010

BNP Paribas OBAM | Aandelenfonds

Fortis Obam vond in 2009 overtuigend de weg weer naar boven en blijft aantrekkingskracht op ons houden. Het is te overwegen voor beleggers die een behoorlijk risico kunnen tolereren.

Dit wereldwijde aandelenfonds liet tot 2008 fantastische rendementen zien, behoorde in 2008 tot het slechtste percentiel in zijn categorie om in 2009 vriend en vijand weer te verassen. Het klom opnieuw naar de top door vast te houden aan zijn overtuiging voor Azië en grondstoffen enerzijds en door anderzijds accenten te verschuiven in portefeuille. Over perioden van 5, 10 jaar of langer zijn de rendementen duidelijk boven categoriegemiddelde.

Beleggingsveteraan Rolf Stout heeft de leiding bij het fonds stevig in handen. Stout is een gepassioneerde belegger met 35 jaar ervaring en is sinds 1989 hoofdmanager van dit fonds. Hij wordt bijgestaan door een qua omvang gemiddeld team dat bestaant uit Peter Ranty (24 jaar ervaring), Roeland Tso (4 jaar ervaring) en Edwin Simon die in 2009 na twee jaar vermogensbeheer op diverse locaties het team in Amsterdam is komen versterken. Het nieuwste teamlid (eind 2009) is Nurit Konijnendijk, zij heeft een gemengde achtergrond met zowel industriële als financiële ervaring.

Fortis Investments wordt momenteel geïntegreerd met BNP Paribas Asset Management. Alhoewel we daar voor Obam geen voordelen van inzien, denken we niet dat dit onafhankelijke fondser hinder van zal ondervinden. Obam zal – gesteund door zijn Nederlandse beleggerbasis en raad van commissarissen – zijn onafhankelijke positie kunnen handhaven en voor Obam blijft het bij een naamswijziging.

Wij houden van Stouts strategie die in 2009 – pragmatisch als hij is – wel wat is aangepast. De beleggingshorizon van Stout is korter geworden. In een deel van de portefeuille worden large caps aangehouden met een horizon van 3-5 jaar. Deze aandelen hebben een redelijke waardering en het team verwacht voor de sector waar ze deel uit maken een bovengemiddelde groei. De overweging in energie en grondstoffen past in dit deel. Naast de strategische portefeuille is er een tactische portefeuille waarvoor een kortere horizon geldt en waarin ook meer mid caps kunnen worden geselecteerd. De invulling van deze portefeuille is gebaseerd op trends. Nu bijvoorbeeld heeft Stout een positie in “fallen financials” met banken als Wells Fargo en ING. Een ander voorbeeld is het beleggen in Indonesië alhoewel de posities in opkomend Azië eind 2009 wat zijn afgebouwd. De portefeuille is verder wat geconcentreerder geworden en is meer op large caps georiënteerd.

De kortere horizon zal leiden tot een lichte stijging van omzetten in portefeuille, maar vergeleken met andere fondsen zal Obam een lange horizon blijven behouden en blijven transactiekosten beperkt. Al met al denken wij dat de managers inzicht genoeg hebben om met de flexibele maar toch consistente strategie en de lage kosten goede resultaten te bereiken, zij het met een behoorlijke portie risico.

Bron: morningstar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten