donderdag 25 maart 2010

Beleggen in Groene Energie

De documentaire 'An inconvenient truth' van Al Gore heeft de aanpak van milieuproblemen hoog op de agenda geplaatst van menig regering. Zorg voor het milieu is 'hot'. Maar welke kansen biedt dat voor een belegger?

De groei van de wereldbevolking en de toename van het energiegebruik veroorzaken problemen zoals de opwarming van de aarde, vervuiling en uitputting van fossiele brandstoffen. Aan een oplossing van deze problemen wordt gewerkt door bedrijven die technologische oplossingen ontwikkelen en aanbieden voor milieuproblemen. Denk aan duurzame energie, schoon water, recycling en het milieuvriendelijker maken van bedrijfsprocessen.

Aardolie raakt op
Aardolie is een fossiele brandstof. Het is in miljoenen jaren ontstaan uit samengeperste resten van planten. Een belangrijk nadeel van aardolie is dat het uiteindelijk opraakt, evenals gas en uranium. Al binnen 10 jaar is het punt bereikt dat meer olie wordt verbruikt dan er jaarlijks aan aardolie kan worden opgeboord. De voorraden gaan dan afnemen en de prijzen gaan omhoog. De reden dat Dubai zich stort op het mondaine toerisme is voornamelijk gelegen in de spoedige uitputting van de olievoorraden van het land. De sheiks tonen zich slimme ondernemers door tijdig te bouwen aan een nieuwe toekomst.

Duurzame energie biedt uitkomst
Alleen duurzame energie zoals windenergie, zonne-energie, getijdeenergie en energie uit biomassa kan de fossiele brandstoffen gaan vervangen. Bron van deze energie is de zon. De straling van de zon zal nog miljoenen jaren onverminderd de aarde verlichten en is onuitputtelijk. De hoge prijs van aardolie van 70 tot 80 dollar per vat maakt duurzame energie steeds concurrerender.

Hoogste rendement
Het gaat voornamelijk om bedrijven die zonnepanelen produceren of windmolens bouwen of installaties bouwen voor de productie van biobrandstoffen. Diverse bedrijven hebben inmiddels een marktcapitalisatie van boven een miljard euro bereikt en naderen het stadium van winstgevendheid. De afzet van producten is al jaren geen enkel probleem. Wilt u een windmolen kopen bij General Electric, dan wordt ie in 2012 geleverd. Alternatieve energie is de trend van de komende 20 jaar.

Verenigde Staten, China, Duitsland
Het zal u verbazen, maar de Verenigde Staten is een trendsetter in de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie. Op dit moment zijn daar al vele beursgenoteerde ondernemingen die zich toeleggen op de productie van bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens, waterstofmotoren en waterstofopslag. In 2010, als alle geplande productie wordt uitgevoerd, is de Verenigde Staten de derde producent in de wereld van zonnepanelen.
Of Amerikanen zo milieubewust zijn betwijfel ik, maar ze begrijpen bijzonder goed dat alternatieve energie de trend voor de komende 20 jaar wordt en dat het nu het moment is om in deze technologie te investeren om later een leidende positie te verwerven.
Ook China is een grote producent van zonnepanelen. Elke maand wordt daar wel een nieuw bedrijf naar de beurs gebracht.
Suntech Power Holdings produceert uitsluitend zonnepanelen, is genoteerd op de New York Stock Exchange en heeft een marktcapitalisatie van 8 miljard.

Duitsland heeft een zeer ruimhartig subsidiebeleid voor de stimulering van alternatieve energie. Vandaar dat Duitsland één van de grootste afnemers is van zonnepanelen en windmolens.

Nederland blijft helaas achter in deze sector. We zijn nog steeds beroemd vanwege onze rustieke windmolens en klompen, maar onze positie op het gebied van moderne windmolens is inmiddels overgenomen door het buitenland. Vestas Windsystems uit Denemarken is inmiddels één van de best-presterende beursgenoteerde windmolenfabrikanten.

Rechtstreeks beleggen in duurzame energie
Wilt u rechtstreeks beleggen in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen in alternatieve energie, dan zijn er volop mogelijkheden.
Kijk bijvoorbeeld op www.yahoo.com/finance en zoek bij Get Quotes naar Evergreen Solar, Suntech Power, First Solar, Sunpower Corporation, Distributed Energy, Daystar Technologies, Conergy (Duits), Vestas Wind Systems.
U kunt ook via bijvoorbeeld Morningstar bekijken in welke aandelen de beleggingsfondsen die ik hieronder heb genoemd, hebben geïnvesteerd.

Toch raad ik u niet aan om met grote belangen rechtstreeks in deze bedrijven te beleggen. De aandelenkoersen van deze bedrijven zijn bijzonder volatiel. Bovendien wordt door deze bedrijven veel geïnvesteerd in nieuwe fabrieken en dus ook veel geleend. Winst wordt vaak niet gemaakt en koers/winst-verhoudingen boven 100 zijn normaal. Uitschieters tot 500 komen voor (Sunpower). Ook wordt het bedrijfsperspectief vaak bepaald door politieke factoren zoals het (onvoorspelbare) subsidiebeleid van regeringen.

Indirect via beleggingsfondsen
U kunt gemakkelijker in alternatieve energie investeren via beleggingsfondsen. Al vele jaren bestaat het Ohra New Energy-fonds dat alleen maar in alternatieve energie belegt (volatiel), en het Ohra Milieutechnologie-fonds dat breder is georiënteerd (minder volatiel). Het Merrill Lynch New Energy Fund hanteert een voorzichtige strategie en veel spreiding evenals het ASN Milieu en Waterfonds. Sinds kort zijn ook nieuwe fondsen geïntroduceerd, zoals het SAM Smart Energy fonds en het SAM Sustainable Water fonds, beiden via Robeco.
Op dit moment worden jaarrendementen van 30-50% gehaald voor de 'Energy'fondsen en 15-30% voor de 'Water'-fondsen.

Fondsen die beleggen in alternatieve energie en milieutechnologie hebben goede vooruitzichten. Oplettendheid is echter geboden want de koersen van deze fondsen en aandelen zijn vaak zeer beweeglijk.

Auteur: Martin Plooi
Directeur Easyinvest.nl

Bron: beursgorilla.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten