donderdag 18 maart 2010

Geldmarktfonds

Een geldmarktfonds belegt uitsluitend in korte deposito’s en leningen met een korte looptijd. Vaak gaat het om kortlopende overheidsleningen, leningen van het bedrijfsleven of van internationale organisaties. Zelf een kortlopende lening vinden is lastig. Maar via een geldmarktfonds kun je toch geld steken in deze markt.

Geldmarktfonds: de voordelen
In een geldmarktfonds kun je tijdelijk je vermogen stallen. Bijvoorbeeld omdat je het geld snel weer nodig hebt. De risico’s van een geldmarktfonds zijn vrij beperkt. Juist vanwege het lage risico kun je een geldmarktfonds ook gebruiken om je geld even te parkeren als de aandelenmarkt tegen zit.

Geldmarktfonds: de nadelen
Het rendement op geldmarktfondsen is meestal niet al te hoog. Het is wel slim om te letten op de valuta waarin het fonds belegt. Zolang het fonds in de Eurozone belegt, loop je geen valutarisico. Dat gevaar zit er wel in als het fonds ook geld steekt in kortlopende leningen in andere valuta.

Soorten geldmarktfondsen
Er zijn eigenlijk twee soorten geldmarktfondsen. Het ene soort geldmarktfonds houdt een deel van het vermogen in contanten aan en investeert geld in leningen met een looptijd tot 3 maanden. Dat worden wel de liquide geldmarktfondsen genoemd. Andere geldmarktfondsen investeren in geldleningen met een langere looptijd. Zo’n fonds houdt meestal ook minder cash aan. Bedenk eerst of de belegging wel bij je past, voor je belegt in geldmarktfonds.

Bron: fx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten