donderdag 18 maart 2010

Wat is alternatief beleggen

De bekendste alternatieve beleggingsvorm is duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen is begin jaren '80 in de Verenigde Staten ontstaan. In de startperiode had deze beleggingsvorm een vrij suf imago. Vanaf +/- 2000 kregen institutionele beleggers en beleggingsfondsen belangstelling voor duurzaam beleggen. Tegenwoordig bieden verschillende financiële instellingen beleggingsfondsen aan die via deze methode werken.

Bij duurzaam beleggen wordt het geld in fondsen geïnvesteerd die niet alleen uit zijn op winst, maar ook kijken naar zaken als milieu, arbeidsomstandigheden of dierenwelzijn. In sommige sectoren wordt vaak helemaal niet geïnvesteerd, zoals in de olie-, wapen-, gok-, en tabaksindustrie. De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein. Daarnaast heb je als duurzame belegger recht op een belastingvoordeel.

Een bekende vorm van duurzaam beleggen is groen beleggen. Groen beleggen komt voort uit de fiscale groen beleggen regeling. Bij groen beleggen word het geld in een zo genoemd 'groenfonds' gestopt. Een dergelijk fonds wordt gebruikt om milieuprojecten te financieren.

Sinds september 2006 is het ook mogelijk om in cultuurfonds te beleggen. Het fonds verwacht een jaarlijks rendement van 2 tot 2,5% plus maximaal belastingvoordeel van 2,5%. De overheid stimuleert ook deze vorm van beleggen met een fiscaal voordeel tot netto 2,5% boven op het directe rendement van het Cultuurfonds.

Voordelen:
- Je hebt bij alternatieve beleggingen (in de meeste gevallen) recht op een belastingvoordeel van (maximaal) 2,5 procent.
- Duurzaam beleggen doe je in ondernemingen die naast hun winstoogmerk ook rekening houden met zaken als arbeidsomstandigheden, milieu of dierenwelzijn.
- De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein.

Nadelen:
- Beleggen heeft altijd een risico, dit geldt dus ook voor duurzaam beleggen.
- Het rendement bij duurzaam beleggen viel vroeger vaak lager uit dan bij normaal beleggen. Tegenwoordig is dit overigens lang niet altijd meer het geval.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten