donderdag 18 maart 2010

Robeco Emerging Stars | Beleggingsfonds

Het solide en ervaren team belegt met veel overtuiging in opkomende landen, en dat maakt dit fonds een prima keus.

Robeco heeft veel ervaring met beleggen in opkomende landen. Robeco Emerging Markets was met de lancering in 1994 het eerste Nederlandse fonds in deze categorie, en hoewel Robeco Emerging Stars pas eind 2006 gelanceerd werd, geloven we dat het kan profiteren van de expertise. Dit vinden we des te meer omdat het managementteam enkele veteranen kent die al vanaf het begin bij de emerging markets strategie betrokken zijn. Wim Hein Pals was onderdeel van dit team sinds de oprichting in 1994 en is staat nu aan het hoofd van het team, dat bestaat uit zes andere portfoliomanagers en twee analisten. Hij is tevens hoofdmanager van Robeco Emerging Markets. Jaap van der Hart is hoofdmanager van Robeco Emerging Stars en begon bij het Rotterdamse fondshuis in 1994. Hij maakt sinds 2000 onderdeel uit van het emerging markets team.

Wat Emerging Stars onderscheidt van Emerging Markets is de geconcentreerde aanpak. Het fonds wordt niet tegen een benchmark afgezet, maar volledig vanuit overtuiging beheerd, en alleen de landen en bedrijven waarbij het team de sterkste overtuiging voelt, belanden uiteindelijk in de portefeuille. Zo wordt ongeveer 80% van de portefeuille gealloceerd naar de vijf landen die het team als meestbelovend ziet. Na deze top-down landenselectie identificeert het team trends waarvan zij verwachten dat ze groei zullen stuwen. Recente voorbeelden daarvan zijn de groei van Turkse financials en de groei van de Braziliaanse middenklasse.

De selectie mondt uit in een geconcentreerde portefeuille, die ten opzichte van de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets substantieel overwogen is in de top vijf landen. Met 35 tot 50 posities is de portefeuille compacter dan het gemiddelde fonds binnen de Morningstar Emerging Markets categorie. Hoewel we houden van fondsmanagers met overtuiging, is het belangrijk om te realiseren dat dit hier een hoger risicoprofiel met zich meebrengt. De afgelopen jaren laten dat zien. Het fonds verloor in 2008 meer dan de helft van haar waarde, en ongeveer 3% meer dan de categorie. In het herstel van 2009 presteerde het fonds daarentegen buitengewoon goed. De beheerders deden zeer goede zaken met aandelen die gericht waren op Chinese binnenlandse groei. Daarnaast hield het team meer kleinere ondernemingen aan dan het gemiddelde emerging markets fonds, en deze kenden een uitstekend jaar.

Het fonds bestaat inmiddels meer dan drie jaar, en de toch nog wat korte historie van het fonds laat zien dat beleggers bereid moeten zijn om aanzienlijke fluctuaties in het rendement voor lief te nemen. Toch vinden wij dit een interessant fonds. Robeco heeft een bewezen staat van dienst op het vlak van beleggen in emerging markets, en we hebben vertrouwen in hun capaciteit om een dergelijk risicovol mandaat als dit fonds kent kundig te beheren.

Bron: www.morningstar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten