donderdag 18 maart 2010

Kempen Orange Fund | Beleggingsfonds

Het door de Amsterdamse zakenbank Kempen & Co aangeboden Orange Fund belegt in kleine tot middelgrote ondernemingen in Nederland. Het fonds wordt geleid door het small- en midcapteam van Kempen, dat ook het Orange Oranje Particpaties fonds beheert. Het team bestaat uit vier portefeuillebeheerders en wordt geleid door Joop Witteveen. Het Orange Fund wordt op haar beurt geleid door Peter Beijers. Het beheer is een team inspanning. Beide managers werken intensief samen hebben ondersteuning van Jan Willem Berghuis (tien jaar ervaring) en Michiel van Dijk (twee jaar ervaring). Witteveen heeft 24 jaar relevante ervaring en is voorheen actief geweest als portefeuillebeheerder, analist en directeur van de dealingroom. Beijers kan bogen op meer dan 30 jaar relevante ervaring als onder andere analist en portefeuillebeheerder.

Het team bouwt vanuit een universum van ongeveer 90 ondernemingen een portefeuille met 25 tot 35 posities. Opvallend in het selectieproces is de nadruk die het fonds legt op de middellange termijn en management. Witteveen en Beijers zijn ervan overtuigd dat veel analisten wel naar de korte termijn potentieel van een aandeel kijken, maar minder aandacht besteden aan de periode die daarop volgt. Door met de top van een onderneming te discussiƫren en filosoferen over de toekomst van het bedrijf, denken Witteveen en Beijers een beter zicht dan analisten te krijgen op het groeipotentieel van een onderneming. Daarnaast kunnen ze door deze meetings de kwaliteit van het management beter inschatten, geholpen door hun ruime ervaring.

Een voorbeeld van een onderneming die het fonds ziet zitten is Ten Cate. Deze fabrikant van innovatieve materialen biedt volgens Witteveen en Beijers veel kansen voor de middellange termijn, vooral vanwege het afzetpotentieel van de innovatieve producten waar het bedrijf mee komt. Voor lange tijd was het team niet positief over TomTom, maar nadat de koers ongeveer gehalveerd is sinds 2008, heeft het per eind 2009 een positie hierin opgebouwd. Wanneer autonome groei niet tot stand komt, zal het naar hun mening nog altijd een mooie overnamekandidaat met veel strategische waarde voor grote partijen zijn.

De prestaties onder Witteveen en Beijers zijn indrukwekkend: het is een van de best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Nederland. Deze krachtige vertoning is voor een groot deel te danken aan het smallcap karakter van het fonds; aangezien de markt gunstig was voor kleinere ondernemingen binnen het Nederlandse aandelenuniversum. Toch is niet alle goede performance hieraan toe te wijten. Het fonds heeft ook de MSCI Netherlands Small-Cap Index weten te verslaan, wat erop wijst dat management goed werk heeft afgeleverd in het uitzoeken van de meest veelbelovende aandelen en sectoren. De imposante rendementen komen overigens niet zonder risico. Gemeten in standaarddeviatie is het een van de meest volatiele fondsen in de categorie. Niettemin is het in staat geweest om in zowel neergaande als opgaande markten bovengemiddeld te presteren.

Gezien de focus op kleine Nederlandse ondernemingen is het fonds niet geschikt als kernpositie van een portefeuille. Maar gezien de ervaring en bewezen kunde van het management team vinden we het een goede keus als aanvullende speler.

Bron: www.morningstar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten