donderdag 18 maart 2010

Threadneedle European High Yield Bond | Beleggingsfonds

De ervaren beheerder en het uitstekende proces van dit fonds maken dit een goede keuze.

Roman Gaiser nam dit fonds in oktober 2005 over en kwam binnen met een goede staat van dienst bij het bijna identieke fonds bij F&C van 2002 tot 2005, waar hij op jaarbasis 5% beter dan de concurrentie presteerde, gebaseerd op het jaarlijkse rendement. Zijn tweede man bij dit fonds is Barry Whitman, die het huidige hoofd van high yield bij Threadneedle is. Deze twee mannen worden ondersteund door drie kredietanalisten. Hoewel dit vijfkoppige team relatief klein is, zijn ze allemaal toegewijd aan high yield en maken ze bij het proces verstandig gebruik van Threadneedle’s aandelenanalisten en top-down strategen.

We zijn gecharmeerd van hun originele proces. Er er geen initiële kwantitatieve filters omdat Gaiser gelooft dat zulke filters naar een meer gecorreleerd universum leiden. In plaats daarvan komt het vormen van ideeën in twee vormen. Eerst bedenken Gaiser en Whitman ideeën door ad hoc onderzoek en vanuit hun contacten met de industrie. De tweede vorm volgt een de meer traditionele route van bottom-up zekerheidselectie, uitgevoerd door het high yield team. Ze concentreren zich op vier pijlers: de bedrijfsstrategie van een firma, de financiële resultaten, de kapitaalstructuur en de waardering. Deze laatste pijler, waardering, wordt besproken met de aandelenanalisten en illustreert de aanpak die het high yield team gebruikt.De portefeuilleconstructie is altijd top-down. Gaiser raadpleegt top-down strategen voor sectorale en regionale spreiding, maar het high yield team heeft het laatste zegje over de mate van overtuiging. Tijdens defensieve tijden worden cash en investment grade posities meer benadrukt. Maar high yield blijft de belangrijkste focus en de diverse benadering van het team van het genereren van ideeën kan gezien worden in de niet-benchmark posities die ongeveer een vijfde van de portefeuille uitmaken.

De resultaten hebben dit fonds tot nu gelijk gegeven. De prestatiegrafiek toont aan dat Gaiser de goede staat van dienst van het fonds heeft voortgezet aangezien het rendement sinds de start elk jaar (behalve 2000) bovengemiddeld is geweest. Wij denken dat er een goede kans is dat Gaiser deze succesvolle reeks kan voortzetten, gezien het effectieve proces.

Onze voornaamste kritiek betreft de prijs. De TER is 1,51%, wat een kwart procent boven de categoriemediaan is. Hoewel dit verschil klein is, toont onderzoek aan dat hooggeprijsde fondsen een negatief op prestatie over de lange termijn kan hebben, dus houden we de kosten van dit fonds nauwlettend in de gaten.

Ondanks de hoge prijs denken we dat het team en het proces goed genoeg zijn om de uitstekende staat van dienst voort te zetten en daarom verdient het onze “Superior”-rating. High yield obligaties zijn wel riskant en moeten daarom maar een klein deel van een goed gediversifieerde portefeuille uitmaken.

Bron: morningstar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten