donderdag 18 maart 2010

Kempen Euro Credit Fund Inc | Beleggingsfonds

Kempen Euro Credit Fund heeft een aantal aantrekkelijke aspecten, maar goedkoop is het niet.

Met de overname van Kempen door Van Lanschot is het beheer van dit fonds in 2007 overgegaan naar Kempen, dat zowel het team als het beleggingsproces heeft aangepast. Hierbij is de vermogensbeheerder grondig te werk gegaan. Van het oude team is slechts één beheerder overgebleven. Het huidige team heeft het fonds sinds 2008 onder haar hoede en staat onder leiding van Richard Klijnstra. Hij vormt het investment committee met Ronald Polano en Alain van der Heijden. Zij beheren de portefeuille en beslissen over de voorstellen van de verschillende sectoranalisten. In totaal bestaat het team uit zes personen, die de functies van analist en portefeuillebeheerder combineren. De omvang is gemiddeld voor een dergelijk fonds, maar de ruim 10 jaar aan ervaring die de beheerders met zich meebrengen zien wij als een pluspunt.

Ook de strategie is flink onder handen genomen. Het fonds is nu een puur bedrijfsobligatiefonds, en belegt daarom niet in bedrijfsleningen met een slechte kredietbeoordeling (high yield) of credit derivaten (CDS). In staatsobligaties belegt het fonds zeer beperkt en alleen omwille van liquideit. Ook wordt de durationpositie neutraal gehouden ten opzichte van de benchmark. Het beleggingsproces laat zich het beste omschrijven als fundamenteel en bottom up gedreven, al wordt de verdeling over de verschillende sectoren wel in de gaten gehouden. Het sturen van de marktgevoeligheid tot op industrieniveau is wat dit proces onderscheidt ten opzichte van veel andere fondsen, die de marktgevoeligheid alleen op sector- of portefeuilleniveau afstemmen. De aantrekkelijkheid van een bepaalde industrie, en de daarmee gepaard gaan betapositionering, bepaalt het team met behulp van een intern ontwikkeld model. Hierbij worden zowel fundamentele als technische variabelen en waardering meegewogen. Vervolgens gaan de beheerders binnen hun sector(en) op zoek naar de best gewaardeerde leningen binnen een bepaalde kredietkwaliteit. De voorstellen van de afzonderlijke beheerders worden uiteindelijk door het investment committee beoordeeld.

In de korte periode dat dit team het fonds beheert, heeft het beleggers niet teleurgesteld. In het voor bedrijfsobligaties moeilijke jaar 2008 bleef het ten opzichte van de Morningstar categorie overeind en tijdens het herstel van 2009 behaalde het fonds een rendement van ruim 22%, wat zowel in absolute als relatieve zin een uitstekende prestatie was. Wij zijn positief de ervaring van de beheerders en de manier waarop zij het fonds beheren. Minder zijn we te spreken over de kosten die Kempen jaarlijks in rekening brengt. Met ongeveer één procent is het duurder dan gemiddeld in de categorie, wat het behalen van outperformance bemoeilijkt. Wij houden onze kwalitatieve beoordeling voorlopig op ‘standard'.

Bron: morningstar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten