maandag 1 maart 2010

Beleggen in CFD's

De wereldwijde financiële markten zijn nog nooit zo volatiel geweest als het afgelopen jaar. U bevindt zich in een unieke positie; er liggen ontzettend veel kansen op de verschillende beurzen om geld te verdienen. Saxo Bank biedt u de mogelijkheid te beleggen op een professioneel en overzichtelijk platform, waarmee alle markten toegankelijk zijn.

Een CFD (Contract for Difference) is een perfect product om te profiteren van stijgende en dalende koersen. Daar niet iedereen bekend is met de CFD, proberen we u op deze pagina bekend te maken met dit product. Een CFD is een contract dat van waarde verandert als de onderliggende waarde ook van waarde verandert.

Waarom de waarde van een CFD verandert

U maakt winst of verlies met een CFD als het verschil tussen aan- en verkoopkoers van de onderliggende waarde verschillend is. Bijvoorbeeld, u koopt een CFD op het aandeel Unilever en de waarde van het aandeel stijgt, dan zal de waarde van de CFD ook stijgen. Omgekeerd geldt hetzelfde, als het aandeel in waarde daalt, zal de waarde van de CFD ook dalen. De waarde van de CFD is direct verbonden aan de waarde van de onderliggende waarde. U zult dus eerst de werking van aandelen moeten begrijpen voor u zich bezig gaat houden met het beleggen in CFDs.

Hefboomwerking en CFDs
Als de waarde van een CFD direct verbonden is aan de waarde van het onderliggende aandeel, waarom zou u dan niet beleggen in het aandeel? Het antwoord: Hefboom. Als u belegt met CFDs, profiteert u van een hefboom en kunt u uw winsten vergroten.

Als u een aandeel koopt, betaalt u de volledige prijs van het aandeel. Als de waarde van het aandeel €25 is, betaalt u €25. Koopt u daarentegen een CFD op dit aandeel, dan betaalt u alleen een deel van de prijs van het aandeel – soms maar 5%.

De hefboomwerking vergroot uw winsten, maar het kan ook uw verliezen vergroten. Stelt u zich voor dat u een CFD koopt op een aandeel dat €50 waard is. U dient enkel €5 vrij te maken voor de CFD, omdat u profiteert van de voordelen van beleggen met hefboom. Stelt u zich nu eens voor dat de waarde van het aandeel toeneemt met 10%, van €50 tot €55. Hoe beïnvloedt dit uw CFD transactie? Onthoud, een CFD is een Contract for Difference. U krijgt dus het verschil tussen €50 en €55 – dit is €5. Als u het aandeel had gekocht, had u een winst van 10% gemaakt. Echter, doordat u de CFD kocht in plaats van het aandeel en enkel €5 diende vrij te maken voor de transactie, heeft u een winst van 100% gemaakt.

Hoewel dit een enorm rendement is, dient u te beseffen dat de hefboomwerking ook tegen u kan werken. Als u dezelfde CFD transactie had gemaakt en de waarde van het aandeel was afgenomen met €5, van €50 tot €45, zou u een groter deel van uw belegging hebben verloren. Als u het aandeel had gekocht, had u een verlies van 10% van €50 = €5 gemaakt. Echter, doordat u de CFD kocht in plaats van het aandeel en enkel €5 diende vrij te maken voor de transactie, heeft u een verlies van €5 = 100% gemaakt.

Beleggen met hefboom is een ongelooflijk mooi instrument. Gebruik het echter verstandig.

Bron:http://nl.saxobank.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten