maandag 1 maart 2010

Beleggen in aandelen

Beleggers handelen in aandelen – deel van het kapitaal van een bedrijf- op verschillende beurzen, overal ter wereld. Vóór de opkomst van het internet, waren beurzen fysieke locaties waar beleggers, of hun makelaars, samen kwamen om over de prijzen te onderhandelen van de aandelen die ze wilden kopen of verkopen. Hoewel veel van deze fysieke locaties, zoals de New York Stock Exchange (NYSE) en de London Stock Exchange (LSE) nog steeds bestaan, hebben nieuwe internet-gebaseerde beurzen, zoals de NASDAQ, zich ontwikkeld. Ongeacht of de aandelen transacties plaats vinden op een daadwerkelijke handelsvloer of het internet, het belangrijkste voor u als belegger is dat er een plek bestaat waar u aandelen kunt kopen en verkopen.

Waarom wil een belegger aandelen kopen én verkopen in plaats van alleen kopen en daarna vasthouden? Men koopt en verkoopt aandelen gebaseerd op hun gedachte over de markt en wat een aandeel gaat doen in de toekomst. Als ze denken dat de waarde van een aandeel gaat stijgen, kopen ze het aandeel. Als ze denken dat de waarde van een aandeel gaat dalen de komende tijd, verkopen ze het aandeel.

Bedrijven nemen deel aan het bedrijfsleven om winst te maken. Ingewikkelder dan dat is het niet. Bedrijven willen winst maken. Wanneer ondernemingen winst maken, hebben managers twee mogelijkheden: ofwel de winst herinvesteren in het bedrijf voor toekomstige groei of ze verdelen het geld onder de aandeelhouders van het bedrijf. Zoals u net gelezen heeft, koopt u een belang in een bedrijf bij het kopen van een aandeel, wat betekent dat u ook mee zou delen in de winst. Deze contante uitkering aan houders van aandelen wordt dividend genoemd.

Aandelen van bedrijven die groeien en meer en meer winst genereren hebben meestal aandelenkoersen die hoger en hoger noteren. Het tegenovergestelde is ook waar, de waarde van aandelen van bedrijven die geen winst genereren zullen meestal dalen in waarde. Echter, als belegger in aandelen kunt u niet puur uw transactie op basis van de prestatie van het aandeel. De meeste beleggers zijn geïnteresseerd in wat het bedrijf de volgende week, maand en jaar gaat doen. Als zij geloven dat het bedrijf in de toekomst een groei gaat laten zien en winst gaat maken, dan zullen ze het aandeel kopen. Als zij denken dat een bedrijf in de toekomst slecht zal presteren, dan zullen ze het aandeel verkopen.

Bron: http://nl.saxobank.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten