donderdag 25 maart 2010

Groen Beleggen

People, planet, profit, daar draait het allemaal om bij duurzaam beleggen. Maar wie er zeker van wil zijn dat zijn duurzaam belegde geld ten goede komt aan het milieu, kan ook denken aan groen beleggen. De rendementen van groene beleggingen zijn niet bijzonder hoog, maar de fiscale voordelen ervan maken het alsnog interessant. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over groen beleggen.

Wat is groen beleggen?
Een groene belegger steekt zijn geld in een zogenaamd groenfonds. Deze fondsen stellen het belang van natuur en milieu voorop en investeren in projecten met een groenverklaring van de overheid. In feite komt het er op neer dat de belegger goedkoop geld uitleent aan banken, waarmee deze weer goedkope leningen kunnen verstrekken aan milieuvriendelijke projecten.

Hoe komt een fonds aan een groenverklaring?
De groenverklaringen worden verstrekt door het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) als aan de eisen voldaan is. Zo moet het project van belang zijn voor het milieu, moet zeventig procent van de gelden geïnvesteerd worden in het project en moet het enig financieel rendement opleveren. De projecten worden steekproefsgewijs gecontroleerd.

Welke projecten hebben een groenverklaring?
Dit kunnen verschillende projecten zijn. Denk aan duurzame energie als windmolenparken, milieuvriendelijke woningbouw en biologische landbouw. Ook projecten ten behoeve van natuur, bos en landschap vallen daar onder. Sinds januari 2005 is groen beleggen ook opengesteld voor duurzame utiliteitsbouw.

Levert groene beleggingen nog wat op?
Groene fondsen hebben in vergelijking met 'gewone' fondsen meestal een lage rendementsverwachting. Toch is groen beleggen wel de moeite waard. Dit komt vooral doordat groene beleggers recht hebben op belastingvoordeel. De huidige regeling voorziet in een fiscale vrijstelling van vermogensheffing en er wordt een heffingskorting verstrekt. Het fiscale voordeel geldt voor beleggingen tot circa 50.000 euro. Uiteindelijk leveren deze maatregelen een voordeel op van 2,5 procent per jaar, bovenop het rendement.

Wat is het aanbod?
De keuze in groene fondsen is in Nederland tegenwoordig behoorlijk. Van alle duurzame beleggingsfondsen (circa dertig) zijn er twaalf die gebruik maken van de fiscale voordelen van de overheid. Deze fondsen worden aangeboden door de grote banken als ABN AMRO, ING, Postbank, Rabobank en Fortis Bank. Banken die van oudsher gespecialiseerd zijn in groen beleggen zijn de ASN bank en Triodos Bank.

Wordt er veel groen belegt?
Ja. Groen beleggen is in de laatste tien jaar alleen maar in populariteit toegenomen. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De stichting berekende dat het vermogen van fiscaal vrijgestelde beleggingsfondsen in 2004 met veertien procent groeide tot 4,25 miljard euro. In 2003 was de groei zelfs twintig procent. In deze cijfers is ook het aandeel van de sociaal-ethische fondsen meegenomen. Het marktaandeel van groen beleggen is relatief klein. Maar de verwachting is dat de markt nog lang niet uitgegroeid is.

Hoe maak ik een keuze?
Het is niet altijd duidelijk in welke projecten een groenfonds belegt. Wil je dit zeker weten, vraag dan de prospectus of het jaarverslag op. Hierin staat informatie over bijvoorbeeld het beleggingsbeleid. Overigens leveren niet alle groenfondsen direct belastingvoordeel op. Ze moeten in ieder geval voldoen aan de eisen van de overheid en dus een groenverklaring hebben. Meer informatie daarover kun je opvragen bij de Belastingdienst.

Zitten er nog risico's aan?
Het risico van beleggen in fondsen met een groenverklaring is relatief beperkt. Er zijn echter wel beleggingsfondsen in omloop die groen lijken, maar het niet zijn. Dit zijn de zogenaamde exotische fondsen in bijvoorbeeld teakhout, citrus of walnoten. Er kleven allerlei risico's aan en enige waakzaamheid is daarom wel geboden. Verdiep je dus eerst goed in de achtergronden van een fonds voordat je akkoord gaat!

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten