donderdag 18 maart 2010

ING Global Opportunities | Aandelenfonds

ING Global Opportunities is een uitstekend wereldwijd aandelenfonds.

In de periode sinds 2005 tot eind 2009 is qua rendement 95% van de Morningstar categorie verslagen, dankzij fondsbeheerder Tycho van Wijk en de uitvoering van het uitgebreide beleggingsproces. Voor aantreden van Van Wijk bleef het rendement achter bij de categorie. Bovendien was het in het verleden erg afhankelijk van de technologiesector, welke meer dan de helft van de portefeuille uitmaakte.

Van Wijk is in staat geweest om snel veranderingen door te voeren binnen het fonds toen hij de leiding overnam in 2005. Hij koos bij aanvang voor een strategie met een bredere dekking van sectoren in vergelijking met zijn voorganger. Het beleggingsproces bestaat nu uit zeven lange termijn beleggingsthema’s zoals industriĆ«le innovatie en demografische verschuivingen. Binnen deze thema’s houdt het team rekening met subthema’s die op kortere termijn veranderen. Van Wijk is betrokken bij de identificatie van top-down thema’s, terwijl een apart team van analisten zich bezighoudt met aandelenresearch.

Van Wijk heeft in juli 2009 extra steun gekregen voor zijn beleggingsproces, in de vorm van een portefeuillebeheerder—Tjeert Keijzer—die zich volledig op dit fonds richt. Keijzer helpt bij het opzetten van modellen die de nieuwe en lopende thema’s in de portefeuille testen en is ook belast met het risicobeheer. Wij zien het als een goede zet van ING, om de capaciteit bij dit succesvolle fonds uit te breiden.

Een andere wijziging sinds onze laatste beoordeling heeft betrekking op de benchmark. Deze is gewijzigd van de MSCI World Growth Index naar de MSCI All Countries World Index. Hierdoor is er binnen de beleggingsaanpak meer ruimte om enigzins buiten het traditionele beleggingsuniversum van groeiaandelen te gaan. Toch behoudt de portefeuille haar groeistijl en blijft het team niet al teveel naar de benchmark kijken.

Het fonds onderscheidt zich doordat het het aantal posities binnen de portefeuille gedurende neergaande markten verlaagt. In 2008—een opmerkelijk voorbeeld—heeft deze aanpak relatief goed gewerkt. Het fondsverlies van 42% was in overeenstemming met het gemiddelde, terwijl het rendement in opgaande markten beter dan dat van de meeste concurrenten is. Het jaarlijkse gemiddelde rendement onder Van Wijk is 4,8%. Dit cijfer ligt 6,4% boven het categoriegemiddelde. Gedurende dezelfde periode was de standaarddeviatie gemiddeld, wat betekent dat het fonds een gunstig risico-rendementsprofiel kent.

We zijn ook te spreken over de lage kosten van het fonds. De totale kostenratio is laag ten opzichte van de categorie.

We denken dat ING Global Opportunities een prima fonds is en daarom handhaven we onze “Superior”-rating.

Bron: morningstar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten