dinsdag 9 maart 2010

Duurzaam Beleggen

Duurzaam beleggen is wezenlijk niet anders dan regulier beleggen. Feitelijk stelt de belegger aan zichzelf een extra eis, door bij zijn investeringen zogenaamde duurzame overwegingen te betrekken.


Duurzaam beleggen zou zijn oorsprong hebben in charitatieve en kerkelijke instellingen in de Verenigde Staten van de jaren '80, waarmee het begrip 'Duurzaam' misschien een bijbetekenis krijgt. In de VS is ruim 10 % van alle beleggingen te scharen onder de noemer 'duurzaam'. Inmiddels zijn wereldwijd en in Nederland al uiteenlopende mogelijkheden op het gebied van dergelijke investeringen beschikbaar. Meest voor de hand liggend voorbeelden van die overwegingen zijn te vinden in de milieusfeer; daar wordt het begrip duurzaam überhaupt vaak gebruikt, waardoor die associatie bij velen snel gemaakt is. Bovendien zijn de meeste praktijkvoorbeelden op dit moment ook 'groen'. Maar ook een argument om omwille van slechte werkomstandigheden geen zaken te doen met een bepaald land is eveneens een duurzaam besluit. De belegger weegt dus hoe het bedrijf waarin hij investeert omgaat met mensenrechten en de wereld.

Door de dynamiek op het vlak van milieubeleid van vandaag wordt het begrip Duurzaam momenteel ook onderscheidend gebruikt met de nadruk op milieu. Overigens heeft het begrip 'duurzaam' in juridische zin geen betekenis; het staat een investeringsfonds dan ook vrij om een 'duurzaam fonds' samen te stellen met Shell of BP. In de prospectus is vervolgens een verklaring te vinden waarin de precieze investeringen in bijvoorbeeld een oliemaatschappij gedaan zijn.


Wie gegarandeerd geen bijdrage wil leveren aan kinderarbeid, kan kiezen voor een ethische belegging. Doordat deze voorwaarde aanwezig is, hebben de projecten waarin geïnvesteerd wordt niet altijd dezelfde kans van slagen als bedrijven in dezelfde regio die minder regels respecteren. Daarom gelden voor sommige investeringen fiscale voordelen voor de belegger.

Vanzelfsprekend zijn inmiddels ook rekeningen voor handen waarvan het geld uitsluitend naar 'groene' en/of ethisch verantwoorde doelen gaat. Hiermee kan duurzaam worden gespaard. Bovendien bestaan er groencertificaten, die gebruik maken van de belastingvoordelen voor duurzame fondsen. Het geld gaat alleen naar projecten die door de overheid zijn goedgekeurd, waarbij de rente die op de certificaten wordt ontvangen belastingvrij is. Deze groencertificaten hebben een vaste looptijd en een vaste rente. Soms worden groencertificaten opgedeeld als tranches of als bankbrief verkocht.

Bron: beursgorilla.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten