dinsdag 2 november 2010

Twitter `voorspelt' stemming Dow Jones

WASHINGTON (AFN) - De algehele stemming op microblogdienst Twitter kan voorspellen wat de Dow Jones-index de dagen erna doet. Dat bleek uit Amerikaans-Brits onderzoek, waarin een psychologische emotietest op 'patiënt Twitter' werd uitgevoerd. In 86,7 procent van de gevallen volgde de beursgraadmeter Dow Jones de kalmte van de stroom twitterberichtjes op internet.

Dat hebben onderzoekers van de Indiana University in Bloomington ontdekt, berichtten Amerikaanse media dinsdag.

De wetenschappers breidden een standaard psychologische test uit waarmee de stemming van een patiënt wordt gemeten. Deze test gebruikten ze om de stemming van `psychiatrisch patiënt Twitter' te meten. Daarvoor checkten ze 9,7 miljoen berichtjes uit 2008 van 2,7 miljoen twitteraars waarin een emotie werd geuit.

Accuraat

Die werden vervolgens in zes categorieën ingedeeld: kalm, alert, zeker, vitaal, vriendelijk en gelukkig waarmee de algehele publieke stemming kon worden gemeten. Dit werd vergeleken met de Dow Jones-index.

De emotie kalmte bleek het meest accuraat. De onderzoekers konden niet verklaren waarom de Dow Jones veelal meegaat in de al dan niet heersende kalmte op internet. Mogelijk heeft de stemming van het publiek invloed op hun investeringen, al investeert niet iedere twitteraar.

Bron: belegger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten