dinsdag 2 november 2010

Kijk uit met obligaties

De Rabobank raadt aan obligaties te 'onderwegen'. De bank vindt de risicorendementverhouding bij de verwachte gematigde economische groei onaantrekkelijk.

De bank voorziet dat de lange rente licht stijgt, waardoor een steilere rentecurve ontstaat. Al bij een beperkte rentestijging kan het totaalrendement negatief uitvallen. Tegenover dat renterisico staat volgens de bank, een relatief mager rendement. De onzekerheid onder beleggers is groot, meent de bank, want structurele macro-economische problemen staan een rustige marktomgeving in de weg.

Leidende indicatoren wijzen op een zwak herstel van de wereldwijde groei. Maar een lagere groei betekent geen recessie, het is eerder een reactie op het scherpe herstel. In Europa is 95% van de landen uit de recessie en er zijn steeds meer tekenen dat de Europese economie op eigen kracht verder kan. Aziƫ profiteert van de binnenlandse vraag en in de Verenigde Staten lijkt de werkloosheid het dieptepunt voorbij. De centrale banken zullen niettemin de rente lange tijd laag houden om de economie te blijven stimuleren. Maar er zijn gevaren.

Een escalatie van de financiele problemen in de Europese periferielanden, geopolitieke spanningen en protectionisme kunnen voor een schok zorgen en een dubbele dip in de VS veroorzaken. De Rabobank adviseert een 'neutrale' weging voor aandelen. Zij zijn niet duur, zeker niet als naar de lage rente op staatsleningen wordt gekeken. Maar vanwege de macro-economische visie van een zwakker verloop van het herstel wil de bank niet zwaarder inzetten op risicovolle beleggingen.

Er zijn nog te veel gevaren. De redelijke waardering van aandelen verandert daar in de visie van de bank niet veel aan. Wel staan bedrijven er qua balans heel goed voor. De kaspositie is vaak riant en kan gebruikt worden voor (vervan gings)investeringen, overnames, di vi dendverhogingen en aandeleninkoop.

bron: Beleggersbelangen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten