dinsdag 2 november 2010

Aandelen met korting

Royal Bank of Scotland komt met de Discounter. Dit is sterk vergelijkbaar met een reverse exchangeable. De rendementen die niet de normaalverdeling volgen, gooien roet in het eten.
Royal Bank of Scotland komt met de Discounter. Dit is sterk vergelijkbaar met een reverse exchangeable. De rendementen die niet de normaalverdeling volgen, gooien roet in het eten.

De hoge coupon die de belegger bij een reverse exchangeable gegarandeerd krijgt, is bij de Discounter het kortingsbedrag bij aankoop.

Korting van 10%

Hoe werkt het precies? De koers van het aandeel ING staat op €7,70. De discounter zorgt ervoor dat de belegger het aandeel voor €6,93 in handen krijgt. Hij krijgt namelijk een korting van 10%.

De looptijd is zes maanden. Zolang het aandeel ING onder de €7,70 noteert, presteert een Discounter beter dan een rechtstreekse investering in de onderliggende waarde.

Boven de €8,47 (7,70 + 10%) presteert een investering in het aandeel ING beter omdat de maximale winst is vastgelegd op 10%.

Bij de meeste bedrijven is het verschil minder groot omdat de onderliggende waarde nog dividend uitbetaalt, maar ING zal dat het komende half jaar niet doen.

Discounters zijn dus het ideale instrument voor de belegger die gelooft dat de beurzen zijwaarts gaan.

Een veel gehoorde reden waarom het niet opwaarts zal gaan, zijn de problemen met een vertragende economie in de VS en met de overheidsfinanciën in Europa.

Een reden waarom het niet waarschijnlijk is dat aandelen zullen dalen, is dat het dividendrendement van aandelen boven het effectieve rendement van staatsobligaties ligt.

Royal Bank of Scotland is de uitgever van gestructureerde producten bij Euronext. Van alles wat verhandeld wordt in Amsterdam is 65% een uitgave van RBS en op Euronext (ook Lissabon, Brussel en Parijs) als geheel zitten ze op 40%.

De brochure is zoals van een marktleider verwacht mag worden duidelijk en maakt geen gebruik van marketingtrucs.

De concurrentie laat bijvoorbeeld nog wel eens weg dat er bij het product geen dividendbetaling plaatsvindt. Daarom een groen licht.

Voorspellen

Wij denken dat de belegger voor de korte termijn niet de markt kan voorspellen.

Daarom staat het licht voor de verhouding tussen het rendement en het risico op oranje.

De belegger wil met dit product dat de looptijd zo snel mogelijk voorbij is, want dan is het extra geld binnen. Daarom groen licht voor de korte looptijd van zes maanden.

Onze adviezen voor ING zijn 'houden'; daarom oranje licht voor de waardering.

De hoofdreden dat ons totaaloordeel ook op oranje staat, is dat de risico's en de kansen op de financiële markten niet verdeeld zijn volgens de normaalverdeling.

Karel Mercx, 14 oktober 2010

Bron: beleggersbelangen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten