dinsdag 9 november 2010

Dividend is nu goedkoop

Wij zien toekomstige dividenden als de enige beleggingsmogelijkheid die duidelijk goedkoop is. Sinds kort zijn er Turbo's op beschikbaar. Dat is goed nieuws, maar het had nog beter gekund.
Royal Bank of Scotland zorgt ervoor dat de Nederlandse particuliere belegger via de Turbo kan beleggen in het dividend dat de bedrijven betalen die in de Eurostoxx50-index zitten.

Dividenddaling verwacht

Dat is interessant omdat de beleggers er juist van uitgaan dat het jaarlijkse dividend van 2012 tot 2019 lager zal liggen dan het dividend dat in 2010 betaald wordt, zoals uit de grafiek blijkt.



Wij geloven daar niet in en denken dat dit een van de weinige goedkope beleggingsmogelijkheden is.

Japanse periode

In het ergste geval beleeft de westerse wereld tussen 2000 en 2020 namelijk een Japanse periode. Dat betekent dat overheden steeds meer schulden krijgen omdat ze banken overeind houden met kapitaalinjecties en via interventies tevergeefs proberen de economie weer aan te zwengelen.

Beurzen gaan in een dergelijk klimaat zijwaarts of neerwaarts. Hoewel Japan al twintig jaar in zo'n omgeving verblijft, was er jaarlijks een groei van 2% in het dividend.

En dat is dan nog het somberste scenario. Sinds het begin van de crisis betalen de grootste Europese bedrijven 30% minder dividend dan vóór de crisis. Een bodem lijkt bereikt.

De looptijd van de turbo is tot 2013. Dat is jammer, want ook al zijn wij van mening dat de contracten van 2013 ondergewaardeerd zijn, wij denken dat dat voor de 2019-variant nog sterker geldt. Daarom oranje licht voor de looptijd. Desondanks staat de waardering voor de onderliggende waarde op groen.

Nieuwe zeepbel

Het grootste risico van een belegging in dividendfutures is op dit moment een nieuwe zeepbel op de aandelenmarkten. In dat soort tijden kiezen beleggers volledig voor toekomstige groei en niet voor de bedrijven die nu de dienst in de economie uitmaken.

In een dergelijk klimaat groeit de beurswaarde van bedrijven die zich nog niet hebben bewezen enorm.

En aangezien marktwaarde het belangrijkste criterium is om in een index te komen, kunnen de bedrijven die veel dividend betalen dan uit de index verdwijnen ten gunste van de groeiers.

In zo'n scenario is de rest van de beleggingsportefeuille veel meer waard dan nu het geval is.

Het verlies op de dividendfutures is dan meer dan goedgemaakt. Het totaaloordeel staat op oranje en dus niet op groen, met als enige reden dat een rechtstreekse investering in de dividenden van 2019 nog aantrekkelijker zou zijn.

Karel Mercx, 9 november 2010

Bron: beleggersbelangen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten