ARNHEM - Opnieuw vrezen honderden particuliere beleggers de dupe te zijn geworden van fraude door een beleggingsfonds. De Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) uit Arnhem, die belegt in vastgoedprojecten in Nederland, heeft volgens de beleggers de door hun ingelegde 24 miljoen euro voor een groot deel verkwanseld.
''Dat er fraude is gepleegd, staat als een paal boven water'', aldus John Taubman, voorzitter van de Stichting Belangen Obligatiehouders VSM, waarin inmiddels ongeveer vierhonderd van de 570 gedupeerde beleggers hun krachten hebben gebundeld.
Het fonds waar de beleggers zijn ingestapt, vaak na lovende woorden van een tussenpersoon, had een totaal vermogen van 38 miljoen euro. Daarvan bestond 14 miljoen euro uit een lening van een hypotheekbank.
Van het totale bedrag in het fonds is volgens de beleggers het grootste gedeelte verdwenen. Nog ongeveer 16 miljoen euro aan vastgoed zou over zijn.
Vaste rente
De particulieren stapten gemiddeld voor circa 40.000 euro in. VSM, dat in november 2004 werd opgericht, beloofde een vaste rente van jaarlijks 4,5 procent. Daarnaast hadden beleggers volgens het vastgoedfonds nog zicht op een 'winstdelende rente' van maximaal 4,5 procent per jaar.
De beleggers gingen zich zorgen maken toen vanaf april de rente niet meer werd uitbetaald. Taubman, die in 2008 zelf ruim een ton investeerde, vertrouwde het al in de zomer van 2009 niet meer. Het was toen opeens via de website van VSM niet meer mogelijk zijn persoonlijke overzichten in te zien.
Tussenpersoon
Hij klopte bij zijn tussenpersoon aan omdat hij zijn geld terug wilde - de tussenpersoon had eerder gesteld dat dit bij VSM te allen tijde mogelijk zou zijn - maar kreeg nul op het rekest.
''Ik ben toen bij het kantoor van VSM in Arnhem gaan kijken, waar het bedrijf een etage had, maar dat was leeg'', aldus de stichtingvoorzitter.
Taubman en een aantal beleggers stapten naar een Nijmeegs advocatenkantoor, dat met hen een collectieve stichting opzette om te redden wat er te redden valt. ''We zijn in onderhandeling met diverse partijen om een doorstart te kunnen maken'', aldus advocaat Jan Willem van der Velden.
DNB
De Nederlandsche Bank (DNB) laat weten op de hoogte te zijn van de problemen rond VSM. ''Het bedrijf had een ontheffing op basis waarvan het mocht werken, maar die hebben we op gegeven moment ingetrokken'', aldus een woordvoerder. De DNB stelt betrokken te zijn bij het zoeken naar een oplossing.
Het bestuur van VSM is eerder deze maand overgedragen aan de Stichting Belangen Obligatiehouders VSM. Voormalig bestuurder Guido Mensink laat weten dat van fraude geen sprake is.
''Anders hadden we geen goedkeurende verklaring van onze accountant gehad'', aldus Mensink. ''Halverwege 2008 en 2009 zijn er nog controles geweest. De uitkomst daarvan was goed. We hebben alles te goeder trouw proberen te doen.''
VSM is in verband met ''wijzigingen in de organisatie'' tijdelijk telefonisch niet bereikbaar, zegt een antwoordapparaat. Men kan wel een mail sturen.
Bron: ANP, Nu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten