woensdag 8 juni 2011

Word ik van sparen rijk?

AMSTERDAM 13-01-2011 - Sparen is volkomen onaantrekkelijk geworden. De rente staat dusdanig laag dat er na belasting en inflatiecorrectie wordt ingeteerd op het spaargeld. Ergo: van sparen word je niet beter.


Rente extreem laag
We zijn er als Nederlanders mee groot gebracht. Als kleuter al met een spaarvarken en daarna al vanaf een jaar of zes een eigen simpele spaarrekening. Wanneer er al een financiƫle paplepel is in Nederland, dan is deze gevuld met spaarsentimenten.

€ 339 miljard spaartegoed
Het is dan ook niet gek dat wij Nederlanders een enorm spaartegoed hebben opgebouwd. Het gaat om ongeveer € 339 miljard in 2009. Daarmee zijn we, per hoofd van de bevolking, een van de meest spaarzame volkjes.

Simpel rekenmodel
Jammer genoeg is sparen alleen onrendabel geworden. Sterker nog: de trouwe spaarders moeten er geld op toe leggen om hun geld op de bank te laten staan. Hoe kan dat? Een simpel rekenmodel legt het uit: de gemiddelde spaarrente ligt ongeveer op 1,7 procent. De vermogensrendementsheffing ligt op 1,2 procent. Dat wil zeggen dat er gemiddeld 0,5 procent overblijft voor de spaarder. Dat is tenminste iets, zou je denken. Nou nee, want dan houden we nog geen rekening met de inflatie. Deze wordt voor dit jaar voorzichtig geraamd op 1,5 procent.

Mager varkentje
Wanneer de spaarrente dus niet aanzienlijk stijgt (en zo ziet het er voorlopig niet uit) dan legt de spaarder toe op sparen. Gelukkig zijn er alternatieven genoeg. Maar de vraag is: kan de Nederlander het magere spaarvarkentje wel loslaten?

Bron: beleggingsflits.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten