woensdag 8 juni 2011

Loont sparen op lange termijn?

AMSTERDAM 15-04-2011 - Het klinkt bijna onmogelijk en toch is het echt waar: wie momenteel spaart gaat er in feite financieel op achteruit. De extreem lage spaarrente gecombineerd met een inflatie van ongeveer 2,4 procent maakt dat spaarders interen op hun vermogen. En dat ondanks de verhoging van de rente door de ECB.


Spaarders zoeken alternatieven
Dit slechte nieuws is te lezen op de website UwSpaarrente. Zij constateren dat de hoogste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden thans zo'n 2,5% bedraagt. Dat sparen dus onaantrekkelijk is, dat hadden veel particulieren al geconcludeerd. Maar zo blijkt nu, sparen kost zelfs geld. Dat heeft met twee factoren te maken. Enerzijds de oplopende inflatie en anderzijds de inkomensrendementsheffing.

Inflatie gelijk aan rente
Lag de inflatie (de waardevermindering van geld) in januari 2010 nog onder de 1 procent (0,84%), op 1 januari 2011 lag deze al net onder de 2 procent. Dat is nagenoeg hetzelfde percentage als de meeste banken aan rente bieden op een spaarrekening.

Belasting zorgt voor verlies
Maar het wordt nog erger. Wie een vermogen heeft boven de € 20.875,- is dan nog niet klaar. Hij of zij is nog verplicht 1,2 procent vermogensrendementsheffing op jaarbasis te betalen aan de fiscus. Ironisch genoeg kost sparen op die manier feite geld. Want volgend jaar kun je minder kopen van het geld op de rekening dan je vandaag de dag zou kunnen.

Spaarders zoeken alternatieven
De slimme spaarders zijn nu massaal op zoek naar alternatieven. En die alternatieven zijn er in de vorm van beleggingen, obligaties en bijvoorbeeld putopties. Gelukkig voor de teleurgestelde spaarders zijn die alternatieven 'zo slecht nog niet'. Of laten we de laatste cover van weekblad Elsevier quoten: 'Beleggen loont weer'.

Met vertrouwen terug naar de beurs
Wie de uitgave van Elsevier goed bestudeert, komt tot een eenvoudige conclusie: er is wel degelijk (weer) geld te verdienen op de beurzen, zowel lokaal als internationaal. En toch, zo waarschuwt Elsevier in haar omslagartikel: 'Stop niet zomaar geld in de nieuwe financiƫle producten van banken en verzekeraars. Vaak zijn de alternatieven goedkoper.'

Bron: beleggingsflits.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten