LEEUWAARDEN 10-02-2011 - Spaarders vinden massaal de huidige spaarrente die banken aanbieden veel en veel te laag. Met name mannen hebben veel hogere verwachtingen dan de banken kunnen waarmaken.
Spaarders laten veel geld liggen
Opmerkelijk is wel dat de spaarders ook dit jaar niet goed weten hoeveel rente zij zelf precies ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door een grootbank onder meer dan duizend spaarders. Gemiddeld verwachten de spaarders een rente van 3,4 procent op hun spaargeld. Dat is een uiterst pijnlijke verwachting: de realiteit wil dat banken gemiddeld niet verder komen dan rond de twee procent. Een domper voor de spaarder dus.
Verschillen per groep
Er blijken qua verwachtingen wel grote verschillen te zijn in de groep van consumenten. Mannen tussen de 18 en 24 jaar verwachten tot wel 4 procent rente, terwijl de verwachtingen van gepensioneerden gematigder zijn met een minimum van 3,1 procent rente. Gemiddeld wilden mannen en vrouwen samen 3,4 procent, maar waar de groep vrouwen genoegen neemt met een tiende procent minder, verwachten de mannen juist een tiende procent meer.
Geld laten liggen
Opmerkelijk in het onderzoek zijn de antwoorden op de vraag hoeveel rente de spaarders op dit moment ontvangen. Liefst 31 procent van de ondervraagden kon dat rentepercentage niet noemen. Uit eerder onderzoek bleek al dat Nederlandse spaarders op die manier honderden euro's per jaar laten liggen. In die vergelijking werd louter gekeken naar de rente die de particulier op dat moment ontving ten opzichte van de beste aanbieding op dat moment.
Scherpste tarief niet goed genoeg
Toch is zelfs het scherpste rentetarief eigenlijk niet goed genoeg voor de kritische consument, zo luidt een simpele conclusie op basis van het onderzoek van de grootbank. De bank heeft zelf een constructie verzonnendie 'klimspaardeposito' heet.
Het komt erop neer dat hoe langer de consument zijn geld vastzet, hoe hoger de rente wordt. Het is een aardige manier om trouwe klanten te belonen, maar de vraag is of het goed genoeg is. Sparen is natuurlijk wel minder risicovol. Maar in de huidige markt levert sparen vaak minder rendement op dan een investering in beleggingsalternatieven zoals aandelen, (garantie)producten, obligaties of andere financiƫle producten. De keerzijde daarvan is dat met beleggen een relatief hoger risico gepaard gaat. Het spaarvarkentje zal er maar aan moeten wennen.
Bron: beleggingsflits.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten