woensdag 8 juni 2011

Hoeveel geld heb ik later nodig?

AMSTERDAM 20-05-2011 - Welk bedrag heeft u na uw 65e levensjaar per maand nodig? Om rond te komen, maar ook om een beetje plezier te hebben. Om het huis te kunnen betalen als uw partner weg zou vallen, maar misschien ook om later wat extra zorg in te kopen. ‘Hoeveel’, het is de hamvraag bij het opbouwen van uw pensioen.


Leven pensionado niet per se goedkoper
Veel mensen hebben grote moeite om te bepalen welk bedrag zij per maand nodig hebben om rond te komen. De gedachte dat het leven per se goedkoper wordt na uw pensionering is in de meeste gevallen niet helemaal juist.

Genieten en meegenieten
Natuurlijk, bepaalde werkgerelateerde uitgaven worden minder, maar er komen ook kosten bij. Zoals een eigen auto, verzekeringen en de rekening van de mobiele telefoon. Maar gepensioneerden gaan ook steeds vaker op vakantie, hebben behoefte aan luxe producten en ze hebben gemiddeld meer tijd om geld uit te geven. De pensionado heeft hard gewerkt en wil een beetje genieten. En als het kan, wil hij zijn kinderen en kleinkinderen mee laten genieten.

Status eigen huis
Een andere belangrijke vraag om het benodigde pensioen te bepalen, is de status van uw eigen huis. Is deze afbetaald (hypotheekvrij) wanneer u met pensioen gaat of gaan de aflossingen gewoon verder na uw 65e? Dat maakt natuurlijk enorm uit voor uw maandelijkse uitgaven.

Let op grote veranderingen
Daarbij dient u rekening te houden met mogelijke grote veranderingen in uw leven. Zij kunnen ook een grote invloed hebben op uw toekomstige pensioen. Gaat u bijvoorbeeld trouwen, scheiden, emigreren of wordt u ziek, dan heeft dat doorgaans invloed op uw pensioen. Verandert uw situatie, doe dan navraag bij uw werkgever of pensioenuitvoerder. Of vraag een onafhankelijke derde om uitgebreid pensioenadvies.

Persoonlijk pensioenplan
Een gesprek met een pensioenadviseur, of liever nog een vermogensbeheerder, is überhaupt aan te raden: enige kennis van het pensioenstelsel, de financiële wereld en de diverse manieren om een aanvullend pensioen vorm te geven, is onontbeerlijk bij het verzorgen van een persoonlijk pensioenplan waar je zonder zorgen oud(er) bij kunt worden.

Bron: beleggingsflits.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten