woensdag 8 juni 2011

Pensioenopbouw met beleggen

AMSTERDAM 20-05-2011 - Er zijn vele manieren om (aanvullend) pensioen op te bouwen. Beleggen voor een oudedagsvoorziening wordt vaak vergeten of vermeden. En dat is onterecht. Beleggen heeft zelfs vele voordelen: het kan met een relatief beperkt risico, het is over het algemeen flexibel en je hebt kans op een hoger rendement dan bij sparen of een lijfrentepolis.


Een (aanvullend) pensioen op bouwen
Pensioen en beleggen, er lijkt een paradox te bestaan tussen deze twee begrippen. Bij pensioen, ofwel de oudedagsvoorziening, draait het om zekerheid, om risico mijden. Beleggen daarentegen wordt al snel vereenzelvigd met risico.

Beleggen om een (aanvullend) pensioen op te bouwen
Het beeld van beleggen voor een (aanvullende) oudedagsvoorziening is daarbij negatief gekleurd vanuit het verleden. Ondanks dat enkele aanbieders van beleggingsverzekeringen een gedeeltelijke vergoeding hebben aangeboden voor de hoge kosten die in rekening waren gebracht, heeft de beleggingsverzekering aan de affaire een slecht imago overgehouden. Toch golden de bezwaren alleen voor bepaalde aanbieders met eigen huisfondsen. Er waren en zijn voldoende alternatieven waarbij het wél transparant is wat de kosten bedragen voor de beleggingen die voor u worden verricht.

Beleggingsproducten speciaal voor pensioen
De markt heeft ondertussen evenmin stilgezeten. Er is geleerd van (andermans) fouten. Er is een heel palet aan beleggingsproducten ontwikkeld dat veel beter geschikt is voor vermogensopbouw en daarmee ook voor een (aanvullende) oudedagsvoorziening.

Net als bij andere beleggingen in financiële instrumenten gaan deze producten gepaard met verschillende risico's. Beleggingen met mogelijk hoge rendementen gaan over het algemeen gesproken samen met een navenant hoog financieel risico. Wenst u slechts een bescheiden financieel risico te lopen, dan zijn daarvoor passende beleggingen beschikbaar die zorgen voor een tamelijk zeker, maar lager rendement.

Juist ook voordelen
Ja, beleggen om een (aanvullend) pensioen op te bouwen verschilt in die zin niet zoveel van gewoon beleggen: idealiter belegt u afgestemd op uw persoonlijke (financiële)situatie. U houdt bijvoorbeeld rekening met uw horizon (het moment dat u met pensioen gaat), maar ook met uw algehele vermogenspositie.

Beleggen, ook voor uw pensioen, heeft juist voordelen. U kunt (met uw beheerder) het risico dat u wilt en kunt lopen bepalen, u bent flexibel om uw strategie aan te passen als u daar door omstandigheden of veranderend inzicht behoefte aan heeft en, ten slotte, met beleggen heeft u de kans een beter rendement te maken dan met sparen of een lijfrente.

Individueel pensioenbeheer
Om te bekijken hoe het staat met uw pensioenopbouw en om te zien of en hoe beleggen daar een rol in kan spelen, kunt u zich het beste wenden tot een professionele vermogensbeheerder of een onafhankelijk pensioenadviseur.

Zorgvuldig opgebouwde vragenlijst
De eerste stap, en iedere goede beheerder zal u dat zeggen, is om te bepalen wat uw persoonlijke situatie is. De beheerder zal onder meer willen inventariseren wat uw leeftijd is, hoe uw gezins- en vermogenssituatie eruit zien, de omvang van het inkomen dat u geniet en de lasten die daar tegenover staan, welk pensioen u reeds opgebouwd heeft, en de beoogde pensioendatum.

De inventarisatie van uw persoonlijke situatie zal plaatsvinden aan de hand van een zorgvuldig opgebouwde lijst aan vragen die schetst wie u bent en waar u staat. In de beleggingswereld noemt men dat een beleggersprofiel. Op deze wijze stelt u een pensioen op maat samen. Transparantie, duidelijke afspraken en maatwerk zijn de speerpunten van individueel pensioenbeheer.

Bron: beleggingsflits.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten