woensdag 8 juni 2011

Beleggen | Waar liggen de kansen en hoe pakt u het aan?

AMSTERDAM 10-03-2011 - Wie zijn vermogen wil zien groeien, moet goed kijken naar de marktontwikkelingen. Welke instrumenten bieden kans op rendement, welke grondstoffen lijken op hun piek (of zelfs op hun retour) en hoe is de rente op bijvoorbeeld deposito’s? De BeleggingsFlits neemt snel met u de verschillende beleggingsvormen door.


1. Sparen/deposito’s
Je zou het bijna niet geloven, maar toen de crisis insloeg was een rente van rond de vijf procent op een spaarrekening of deposito niet vreemd. Helemaal niet vreemd was het dat beleggers bij aanvang van de crisis in sparen hun toevlucht zochten. Vandaag de dag is de rente echter zo laag dat sparen toch wel onrendabel mag heten. De spaarrente en de inflatie ontlopen elkaar zo weinig, dat sparen bijna stilstand voor uw vermogen betekent.

‘2. Obligaties’
Staats- en bedrijfsobligaties dragen in de kern meer risico met zich mee dan een spaarrekening of deposito. Een obligatie is een lening en in theorie kan een partij waaraan u leent niet aan zijn verplichtingen voldoen. Zo simpel is dat. Het economisch tij is pittig, maar de ergste storm lijkt achter de rug. Juist nu liggen er kansen bij bedrijven en overheden die hun schulden willen herfinancieren. In de regel geldt: hoe meer risico, hoe meer potentieel rendement. Maar ook als u de zwakke eurolanden (Spanje, Portugal of Griekenland) links laat liggen, zijn er genoeg interessante winstkansen in obligaties.

3. Fondsbeleggen
Fondsbeleggen biedt, zoals in elke tijd, voor- en nadelen. Uw risico's zijn gespreid, afhankelijk van het karakter en de samenstelling van het fonds. Daardoor kan de neergang van bijvoorbeeld een enkel aandeel geen onherstelbare gevolgen hebben. Een fonds zorgt voor een demping op het neerwaarts effect. Die demping kan echter ook plaatshebben bij een stijgende beurs.

De spreiding is dus een interessant element voor particuliere beleggers, al hebben ze zelf geen invloed op de mix die de fondsbeheerder aanbrengt. Wel kunnen ze vanaf tamelijk lage bedragen deelnemen aan een fonds.

Let wel: met een vermogen van ongeveer € 25.000,- is het al mogelijk dezelfde spreiding aan te brengen in een zelf samengestelde aandelenportefeuille. Het nadeel: zo'n portefeuille vraagt om actief beheer. Het grote voordeel: u heeft controle op de samenstelling van uw beleggingen. Onderpresterende stukken kunt u eenvoudig verkopen.

‘4. Vastgoed’
Het gaat op het moment niet zo heel goed in de vastgoedwereld. De woningmarkt zit op slot, het prijspeil is sinds het begin van de crisis significant gedaald en er staan miljoenen vierkante meters kantoorruimte leeg. Niet voor niets gaan er bouwers, projectontwikkelaars en aannemers over de kop. Onlangs maakte bijvoorbeeld de grote aannemer Midreth haar faillissement bekend.

Beleggen in vastgoed, of dat nu direct is of via beursgenoteerd vastgoed, is dus een lastige kwestie. Weet u net dat ene pandje aan het Museumplein dat voor een grijpstuiver van de hand mag? Dan moet u het zeker niet laten. Maar voor de rest geldt: ook 2011 is waarschijnlijk niet het jaar van het vastgoed.

5. Grondstoffen
Grondstoffen zijn beweeglijke beleggingen. Tussen november 2007 en november 2010 steeg de goudprijs per troy ounce van $ 823,- naar $ 1409,-. Dat is een stijging van 71 procent in drie jaar. Dat was goed nieuws voor beleggers in goud, zeker voor wie precies wist wanneer hij in en uit moest stappen. Wie vandaag de dag echter nog in wil stappen, is rijkelijk laat. Sinds november vorig jaar is de koers opgelopen van $ 1409,- naar $ 1425,- dat is 1,14 procent. Een goede kans dat de hausse achter ons ligt en dat er een daling mag worden verwacht.

Tja, en dan een grondstof als ruwe olie. De opstanden in Egypte en Libië hebben wel degelijk een opdrijvende invloed op de prijs van een vat ruwe olie. Maar wat als daar bijvoorbeeld een nieuwe regering rust brengt? Grondstoffen bieden kansen, mits je weet hoe je in moet spelen op de mondiale ontwikkelingen.

‘6. Aandelen’
De oude en vertrouwde aandelen blinken weer in de spreekwoordelijke schappen. Even, toen de crisis net toesloeg, leken beleggers en masse aandelen de rug toe te keren. Beleggen was een vies woord en aandelen waren het meest bekende voorbeeld daarvan. Angst en voorzichtigheid regeerden.

Vandaag de dag keren beleggers terug naar de beurs. De crisis heeft huisgehouden, maar voor aandeelhouders is dat zo gek niet. Bedrijven hebben gesaneerd, gespaard en werken efficiënter. Er zijn oorlogskassen opgebouwd en zodoende staan er overnames op til.

Allemaal factoren die winstkansen creëren. Wie het recente verleden achter zich laat en zich (terug) op de beurs waagt, kan daar weer beginnen te bouwen aan mooie rendementen.

7. Derivaten
De positie van deze 'afgeleide producten' hangt sterk samen met de zogenoemde 'onderliggende waarde'. Derivaten - zoals futures en opties - kun je gebruiken als verzekering bij een belegging maar ook om juist mee te speculeren. Logisch dus dat je met derivaten alle kanten op kunt: de kant van risico of juist die van veiligheid.
In de handen van een professional worden zij ingezet om winsten te optimaliseren en risico's te beperken.

Bron: beleggingsflits.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten