woensdag 8 juni 2011

Nederlanders weten weinig over hun pensioen

AMSTERDAM 20-05-2011 - Weinig Nederlanders hebben een reëel pensioenbeeld. Een groot deel van werkend Nederland denkt zelfs tot wel 80 procent van het laatstverdiende loon als pensioen te hebben. De helft van de werkende populatie heeft nooit goed nagedacht over zijn of haar (aanvullend) pensioen.


Zwitserleven-gevoel niet voor iedereen
Dat blijkt uit cijfers van de financiële waakhond, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met name rondom de eigen opbouw van pensioen via de werkgever bestaat weinig kennis. Zo blijkt, aldus de AFM, dat de helft van de werknemers niet weet wat voor soort pensioen ze opbouwen.

Opmerkelijk weinig kennis
Het geeft te denken. Zeker in een land waarin verzekeren en sparen van oudsher populair zijn, is het opmerkelijk dat maar zo weinig mensen op de hoogte zijn van de status van hun pensioen(opbouw).

Toch lijkt het tij te keren. Het woord 'pensioen' is haar lading van 'financiële zekerheid in de toekomst' een beetje aan het kwijtraken. Dat is niet gek. Als het aan de politiek ligt, moeten we langer doorwerken en diverse pensioenfondsen hebben reeds aangegeven dat ze de pensioenen niet langer indexeren of zelfs willen verlagen.

Zwitserleven niet voor iedereen
Dennis Tigges, hoofd vermogensbeheer bij Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer, merkt in zijn dagelijkse praktijk ook dat steeds meer mensen willen weten hoe hun pensioen er nu precies voor staat. “Er is mensen veel beloofd, zoveel zelfs dat ik me voor kan stellen dat men zich nergens druk om maakte. Iedereen krijgt AOW en via de werkgever werd ook nog eens van alles opgebouwd. Men had het gevoel dat het Zwitserleven-gevoel voor iedereen was weggelegd.

Het beeld van de lachende en gebruinde pensionado op de Caribbean, is erg sterk," vertelt Tigges. “Maar slechts weinigen hebben hun financiële planning dusdanig op orde dat die toekomst ook echt reëel is”. Wat niet wil zeggen dat het alsnog kan, of had gekund, aldus de vermogensbeheerder.

Pensioen moet je plannen
“Pensioen is iets dat je moet plannen, zo simpel is het. En een mens blijkt vaak op allerlei verschillende manieren pensioenpotjes te hebben opgebouwd. Aan mij de taak om al die potjes te inventariseren en gelijktijdig ook te zien waar de zogenoemde pensioengaten en -breuken zitten. Die proberen we dan met onze cliënt weer af te dekken of te ondervangen.”

De vraag is dus niet alleen wat iemand heeft opgebouwd, maar evengoed 'waar wil hij naartoe?'. “Om een goede planning te maken, moet je ook nadenken wat je wilt. Of je wilt reizen, of je je huis nog moet afbetalen, of je de universiteit voor je kleinkinderen wilt betalen, ga zo maar door. En niet onbelangrijk: je moet met het opbouwen van je pensioen ook nadenken over de minder leuke dingen in het leven. Hoe om te gaan met ziekte en overlijden bijvoorbeeld.”

Pensioenbeleggen
Tigges ziet nog een tendens. “Pensioenbeleggen is sterk in opkomst als een manier om in de oude dag te voorzien." Hij ziet hiervoor verschillende redenen. “Sparen is vanwege de lage rente op dit moment weinig lucratief terwijl op de aandelenmarkt mogelijk weer aardige rendementen kunnen worden gemaakt. Zeker op de middel (lange) termijn, die nu eenmaal ook bij (aanvullende) pensioenopbouw hoort." Men moet zich wel goed realiseren dat met pensioenbeleggen over het algemeen meer en andersoortige risico's zijn verbonden dan aan sparen. Anderzijds wordt de opbouw van de pensioenportefeuille uiteraard afgestemd op de individuele wensen en risicobereidheid."

Bron: beleggingsflits.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten