woensdag 8 juni 2011

Vormen van je pensioen opbouwen | oudedagsvoorziening

DEN HAAG 20-05-2011 - Uw toekomstig pensioen kan op veel verschillende manieren zijn opgebouwd. Het woord ‘pensioen’ betekent eigenlijk niet meer dan een inkomen voor de tijd dat je niet meer werkt op latere leeftijd.


Pensioen’ is een containerbegrip
De BeleggingsFlits zet de belangrijkste pensioenvormen voor u op een rij.

1) Basispensioen ofwel Algemene Ouderdomswet (AOW)
Deze regeling, bedacht door 'Vadertje Drees', voorziet iedere Nederlander van basisinkomsten na zijn 65e levensjaar. Deze regeling ligt echter wel onder vuur. Doordat Nederlanders steeds ouder worden en zo steeds langer kunnen genieten van hun AOW, dreigt deze onbetaalbaar te worden. Ook de toenemende vergrijzing speelt hierin een rol. Om die reden zal de AOW-leeftijd de komende jaren langzaam worden opgetrokken.

2) Pensioenrechten, meestal via de werkgever
•Middelloonregeling: uw pensioen wordt berekend over het gemiddelde salaris dat u tijdens uw loopbaan heeft verdiend.
•Eindloonregeling: uw pensioen wordt berekend over het laatste verdiende salaris.
•Beschikbare-premieregelingen: uw werkgever verstrekt u een pensioenpremie. Deze wordt doorgaans belegd en als u met pensioen gaat komt dat geld beschikbaar. Daarvan dient u een pensioenuitkering te kopen.
•Combinatieregelingen: combinatieregelingen zijn pensioenregelingen die uit twee delen bestaan. Enerzijds een middelloon- of eindloonregeling en anderzijds een deel met een beschikbare-premieregeling.
3) Aanvullend pensioen, ofwel vrijwillige inkomensvoorziening
Werknemers kunnen hiermee pensioengaten of –breuken dichten. Voor zelfstandigen en ondernemers is deze derde categorie de enige manier om aan pensioenopbouw te doen. Ook het aanvullend pensioen is op te delen in verschillende categorieën:

•Lijfrente: een periodiek bedrag dat wordt uitgekeerd voor een vaste termijn of tot het overlijden.
•Levensverzekeringen: keert uit vanaf een bepaalde leeftijd als aanvulling op de AOW. Kan ook uitkeren bij arbeidsongeschiktheid.
•Inkomsten uit eigen vermogen: inkomsten uit sparen, beleggen, de verhuur van een vakantiewoning.

Bron: beleggingsflits.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten